Artı Gerçek muhabiri dehşete tanıklık ediyor

Artı Gerçek muhabiri dehşete tanıklık ediyor
Köyceğizli Ali Küçük, 'Ne bir asker var, ne devlet görevlisi. Muhtarı bile göremiyoruz şu an burada. Bir muhtar, bir kaymakam gelsin, burada halka birlikte savaşın' dedi.

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Zeytin Alanı, Yuvarlakçay Kavaklıdere, Çay Hisar, Harman Dere, Ağla Ormanı ve  Sandras Ormanı'nın birçok alanı yangın yangın nedeniyle yok oldu, küle döndü. 

Köylülerin, yöre halkı, orman işçileri, itfaiye, büyük bir çabayla gece gündüz yangını söndürmek için canla başla çalışıyor. Ancak yangını söndürmek için büyük çaba gösteren bu ekip, uçak olmadığı müddetçe yangını söndürmenin ya da kontur altına almanın mümkün olmadığını ifade ediyor. 

Orman ve itfaiye ekiplerine yardımcı olabilmek için büyük bir özveri ile çalışan Ali Küçük, bugün 7'inci gününde olan orman yangını nediyle devletten gerekli yardımı görmediklerini vurguladı. 

'BİR KARIŞIKLIK VAR'

Küçük sürece dair şunları dile getirdi: 

"Bir iki helikopter yangını söndürmeye çalıştı. Çok faydası oldu mu? Biraz oldu. Ama burada bir yetki karışıklığı var; kimse ne yapacağını bilmiyor. İtfaiye ve orman ekipleri çok az. 

Duruma hakim memurlar yok. Burada bir karmaşa var. Aslında yöre halkı yardımcı olmak istiyor ama sabahtan bu yana insanları beklettiler. İnsanları erken saatte insanları, halkı yangın yerine ulaştırsalardı bu kadar fazla orman yanmayacaktı. Herkes değişik bilgiler verdi. 'Yangın orada başladı, gelmeyin, yarım saat sonra bitecek'. Aslında öyle bir şey yokmuş. İnanmadık, kendi  çabalarımızla yangının olduğu alana gittik korkulacak bir şey olmadığını gördük. Sabahtan beri 100 kişi burada bekliyor. Gidip yangına müdahale edebilselerdi belki ormanlar bu kadar yanmayacaktı. Yangın yayılarak geliyor. 500 dönümlük alan yandı benim gördüğüm. Ayrıca yangın söndürme uçağı yoktu. Bir tane gelmişti sonra bir daha gelmedi bu tarafa. Belediye Başkanı ve kaynanamın geldiğini gördük; ama hiçbir şekilde insanlara bir bilgi vermediler. Herkes buraya gönüllü olarak tırmığını, çapasını alıp gelmiş. 

Biz de itfaiye erlerine çok yardımcı olduk. Toplamda iki itfaiye eri vardı ama 20 gönüllü kişi olarak hortumdan tuttuk. Yangının  yüzde seksenini halk söndürüyor, devletten fayda göremiyoruz. Ne bir asker var, ne devlett görevli biri var. Muhtarı bile göremiyoruz şu an burada. Hiç kimse yok!"

 

"Bu işi neden bu kadar boşluyorlar" diye Soran Ali Küçük, halkın müdahalesi olmasaydı eğer yangının çok daha fazla alanı yok edeceğini söyledi. "Bilmiyorum kasıtlı olarak mı yapıyorlar? Kasıtlı olacağını düşünmüyorum çünkü çok güzel bir yerde yaşıyoruz. Kendileri de burada yaşıyor devlet büyükleri. Bir karmaşıklık var ama niye böyle olduğunu bizde bilemiyoruz. Bir muhtar, bir kaymakam gelsin burada halka birlikte savaşın. Ben şu an burada belediyeye ait su dağıtan bir araç gördüm. Ama halk kendine ait araçlarla geldi su taşıdı. Belediyenin bir itfaiyesini dahi göremedim ben burada" diyen Küçük, yetkili isimleri görevlerini bir an önce yapmaları yönünde çağrıda bulundu. 

Öte yandan Sazak ve daha birçok köyde tahliye işlemleri başladı. Günlerdir uçakla yangına müdahale edilmez iken, yangının devam ettiği binlerce hektarlık alanda iki helikopter çalışıyor.

Ayrıca şehrin camilerinden tahliye işlemlerinin yaşandığı yerlerde açık- kapalı komyonete ihtiyaç olduğunu yönünde duyuru yapılıyor.

'TURUNÇ'A ACİLE HAVA DESTEĞİ LAZIM'

Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Turunç Köyü'nde de yangın hızla yayılıyor. Artı Gerçek'e gönderilen videoda bir yurttaş orman yangına acilen uçakla müdahele edilmesi yönünde çağrıda bulundu. "Turunç'a acile hava müdahalesi lazım" diyen yurttaş, merkeze yakın iki bölgede alevlerin olduğunu söyledi.

Muğla'nın İkizce ilçesine bağlı Mandra Dağı'nda bulunan Çayhisar Köyü de tahliye edildi. Burada yaşayanlar Pınar Köy'e getirildi. Dağda bir helikopter ve bir uçakla söndürme işlemleri yapıldı. İlk iki gün hiçbir müdahalenin olmadığını söyleyen köylüler, her yerin şu an kurtarılamaz hale geldiğini söylüyor.

Köylerini terk etmek zorunda bir yurttaş, arasözlerin emir almadıklarını için yangına müdahale etmediğini vurguladı.

Köyceğiz Kaymakamı'nın girişiyle orman yangının olduğu alana TOMA ve arazöz geldi.

Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı alanlarda orman yangınları devam ediyor. 

Sandras Ormanlarında devam eden yangında yüzlerce yurttaş yangını söndürmeye çalışıyor.

Muğla'nın İkizdere ilçesine bağlı birçok köy, belde yanın sonucu küle döndü. İnsanlar yangını söndürmek için elleriyle çalışıyor.

Geç saatlere kadar yangını söndürmek için mücadele eden halk, bu saatten sonra çaresizce gözlerinin önünde yanan asırlık ağaçları izlemek zorunda kalıyor.

Çaresizliğin hüküm sürdüğü bu alanda, Sandras Ormanları küle döndü. Halk, köylüler kendi mücadeleleriyle yangını söndürmeye çalışıyor. Ölüme terk edilen bu alanda şu an köylülerden başka kimse yok. Kaderine terk edilen Köyceğiz'de halk, köylüler artık isyan etmenin eşiğine geldi. Günlerdir yangını söndürmek için mücadele eden bir genç isyan ederek şunları söyledi:

2 gündür 1 saatlik uykuyla ayakta olduğunu ve zehirlendiğini söyleyen bu genç, yaşam alanlarının artık kullanılmaz hale geldiğini vurguladı. Marmaris'te orman yangını da gönüllü olarak çalışan ekibin Köyceğiz'deki orman yangınında mücadele eden köylülerle bir araya gelerek, Köyceğiz'de büyük bir organizasyonsuzluğun söz konusu olduğunu söyledi. Köylüler, günlerdir gece gündüz orman yangını da mücadelesi devam ediyor. Köylüler, Öte yandan AKPli Köyceğiz Belediye'sinin bu ihmal de çok büyük bir payı olduğunu vurguladı.

Köylülerin gece geç saatte kadar orman yangının söndürme mücadele devam ediyor.

Köyceğiz'e İzmir Karşıyaka Belediyesi'nden ve Marmaris yangınında gönüllü olarak çalışan ekip geldi

Yangının tüm şiddetiyle devam ettiği Sandras Ormanları'nda bir yurttaş yaralandı. Ambulansın bulunmadığı alanda, yurttaşlar kendi imkanlarıyla yaralıyı kurtardı. Burada cehennem yaşanıyor.

Yurttaş ambulansın gelmesiyle hastaneye kaldırılacak.

Sandras Ormanlarında yangın kontrolden çıktı. Halkın, köylülerin bu noktadan sonra yapabileceği bir şey olmadığından alandan traktörleriyle uzaklaşmaya çalışıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar