Yargıtay, evli olduğu kadını katleden kocanın cezasını daha da indirin dedi

Yargıtay, evli olduğu kadını katleden kocanın cezasını daha da indirin dedi
Yargıtay, evli olduğu kadını öldüren erkeğin müebbet hapis cezasını 24 yıla düşürdü, yetersiz buldu daha da indirin dedi. Fail, 29 Mart'ta yeniden mahkeme heyetinin karşısına çıkacak.

Muğla’da 9 yıl önce Lütfi Sefa Berberoğlu'na (37), evli olduğu ve ayrı yaşadığı Sedef Berberoğlu (26) ve Abdullah Tekin’i (18) ateşli silahla katletti. Yargıtay, Lütfi Sefa Berberoğlu'na (37) verilen müebbet hapis cezası kararını 24 yıla indirilmesinin ardından ikinci kez bozdu. Cezanın daha da indirilmesini istedi.

Evrensel’de yer alan habere göre Lütfi Sefa Berberoğlu adlı erkek, 13 Eylül 2013'te Muğla-Marmaris kara yolundaki Sakartepe mevkisinde bir süredir ayrı yaşadığı Sedef Berberoğlu'nu ve yanında bulunan Abdullah Tekin'i pompalı tüfekle öldürmüş, Okan Duran (31) ise saldırıdan kaçarak kurtulmuştu. Teslim olduktan sonra tutuklanan Lütfi Sefa Berberoğlu, Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmıştı. Mahkeme, 8 Aralık 2015'teki karar duruşmasında katile, "eşi kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Abdullah Tekin'i' "kasten öldürme"den müebbet ve Okan Duran'ı "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 14 yıl hapis cezası vermişti.

YARGITAYIN İLK BOZMA KARARI

Sanığın avukatı, "haksız tahrik" indirimi uygulanmadığı gerekçesiyle karara itiraz etmiş ve Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 30 Haziran 2020'de katil hakkındaki yerel mahkeme kararını bozmuştu. Yargıtay’ın bozma ilamında "sadakat yükümlülüğünün ihlal edildi" öne sürülmüştü. Sanığa Abdullah Tekin'i öldürmekten verilen müebbet hapis cezasını onayan Ceza Dairesi, diğer iki suçtan "makul oranda indirim" yapılması gerektiğine hükmetmişti.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET 24 YILA, 14 YILLIK CEZA DA 7 YILA İNDİRİLDİ

Yerel mahkeme, yeniden yargılanan sanığa eşini öldürmekten verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını 24 yıla, bir kişiyi öldürmeye teşebbüsten verilen 14 yıl hapis cezası ise 7 yıla indirdi.

YARGITAY 24 YIL HAPİS CEZASINDA DAHA DA İNDİRİME GİDİLMESİNİ İSTEDİ

Yeniden yapılan itiraz üzerine Yargıtay Ceza Dairesi, "Sanığa tayin edilen cezadan TCK'nin 29. maddesi uyarınca makul oranda indirim yapılması gerektiği gözetilmeksizin asgari düzeyde indirim yapılarak bozma ilamının etkisiz bırakıldığını" öne sürdü. Daire, "eşi kasten öldürme" suçundan üst sınırdan verilen 24 yıl hapis cezasında daha da indirime gidilmesini istedi.

‘KADIN CİNAYETLERİNİ ÖNLEMEYE YÖNELİK HÜKÜMLERE AYKIRI’

Öldürülen kadının ailesinin avukatı Kemal Ertuğrul, AA muhabirine yaptığı açıklamada yapılan tahrik indiriminin hukuka ve dosya kapsamına uygun olmadığını belirtip, daha fazla indirim istenmesini şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi. Kararın kendileri açısından üzücü olmakla birlikte, kadın cinayetlerini önlemeye yönelik hükümlere de aykırı olduğunu vurgulayan Ertuğrul, "Haksız tahrik hükümlerinin uygulanmaması gerektiği konusunda bizim ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yaptığı temyiz itirazları reddedilmiş. Yani Yargıtay, 'Tahrik indirimi yaptın ama asgari hadden yapmışsın. Daha fazla indirim yap' diyor" ifadelerini kullandı. Ertuğrul, olağan yargı süreci tamamlandıktan sonra gerekirse Anayasa Mahkemesine "hak ihlali" başvurusu yapacaklarını kaydetti.

‘GEREKİRSE AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNE KADAR GİDECEĞİM’

Öldürülen Sedef Berberoğlu'nun annesi Gülender Kan da 9 yıldır adalet arayışında olduklarını dile getirdi. Artık yorulduğunu ve acısının günden güne arttığını belirten Kan, "Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kadar gideceğim. Acım çok büyük, ciğerim yanıyor. Yıllardır bu acı, bu şekilde devam ediyor" dedi. Kızının eşinden ayrılık döneminde bir yıl sürekli öldürülme korkusuyla yaşadıklarını anlatan Kan, "Kendim ve torunum için çok büyük korkular yaşamaktayım. Adalet bekliyorum. Cezaevinden bugün çıksa yarın beni öldüreceğinden eminim çünkü sürekli mektupla ya da başka yollarla bana haberler geliyor. 'Çıktığımda ilk öldüreceğim kişi Gülender Kan' diyormuş" diye konuştu.

Yargıtay’ın bozma ilamı üzerine katil, 29 Mart'ta yeniden mahkeme heyetinin karşısına çıkacak.

Öne Çıkanlar