YÖK Başkanı, vakıf üniversitelerinden indirim istedi

YÖK Başkanı, vakıf üniversitelerinden indirim istedi
YÖK Başkanı Erol Özvar, vakıf üniversitelerinden ücretlerde indirim yapmasını istedi: 'Hiçbir öğrencimizin maddi imkansızlık dolayısıyla eğitimini aksatmasını istemiyoruz.'

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, vakıf üniversitelerine seslenerek, "Kayıt aşamasında ücretlerden kaynaklı oluşabilecek tereddütlerin kayıtlı öğrenci sayısını olumsuz etkilememesi için ekstra indirim kampanyası faydalı olacaktır. Vakıf üniversitelerimizden öngörülebilir ve istikrarlı bir ücret politikası benimsemelerini de bekliyoruz" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yükseköğretim Meclisi İstişare Toplantısı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın katılımıyla yapıldı. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, üniversitelerin, Türkiye'nin eğitimde dünyaya açılan kapısı olduğunu belirtti ve "YÖK Başkanımızın burada katkısı çok büyük" ifadelerini kullandı.

'VAKIF YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ SAYISI 79'A ULAŞTI'

YÖK Başkanı Özvar ise yükseköğretim alanında "çok köklü değişim ve dönüşümlerin yaşandığını", bugün 75'i üniversite olmak üzere vakıf yükseköğretim kurumlarının sayısının 79'a ulaştığını söyledi. YKS yerleştirme istatistiklerine göre, vakıf yükseköğretim kurumlarına 166 bin civarında öğrencini yerleştiğini dile getiren Özvar, "Bu sayı, toplam yerleşen öğrenci sayısının yaklaşık yüzde 20'sini oluşturmaktadır. Bu oran, Türkiye’de vakıf yükseköğretim kurumlarının çok ciddi bir kapasiteye ulaştığının bir kanıtıdır. Daha önemlisi, İstanbul ve Ankara gibi illerde yeni yerleşen öğrenciler içerisinde vakıf öğrencilerinin payı çok daha yüksektir" dedi.

"Vakıf yükseköğretim kurumlarımızdaki öğrenci sayılarımız önceki yıllara göre artsa da dünyadaki birçok ülkeyle kıyasladığımızda hâlâ çok düşüktür" diyen Özvar, "Hedefimiz; belirli plan ve politikalar çerçevesinde bu sayıyı 500 bine çıkarmaktır. Yalnız bu hedefimizin tutturulabilmesi için hepimizin riayet etmesi gereken kurallar ve standartlar var" dedi.

Vakıf üniversitelerinde geçen yıl doluluk oranının yüzde 75, bu yıl ise yüzde 98 olduğunu anımsatan Prof. Dr. Özvar, şunları söyledi: "Vakıfların doluluk oranında yüzde 23’lük bir artış olmuştur. Geçen yıl yaklaşık 42 bin kontenjan boş kalmış iken; bu yıl boş kontenjan sayısı 4 bindir. Attığımız adımlar sayesinde boş kontenjan sayısı, geçen yılın onda birine düşmüştür. Vakıf yükseköğretim kurumlarımızın bu yıl için açıkladığı ücretler ile ilgili velilerden indirim yapılması konusunda çok sayıda talep gelmektedir. Sağladığınız burslardan dolayı topluma katkınızı önemsiyoruz. Açıkçası, vakıf sektörümüzün istikrarlı bir şekilde yoluna devam etmesini istiyoruz ve bu yönde her türlü desteği sağlıyoruz, bundan sonra da sağlamaya devam edeceğiz.

İNDİRİM KAMPANYASI FAYDALI OLACAKTIR

Özvar, "Öğrencileriniz Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda yer alan koşullar çerçevesinde üniversitelerinizi tercih etse de kayıt aşamasında ücretlerden kaynaklı olarak oluşabilecek tereddütlerin kayıtlı öğrenci sayısını olumsuz etkilememesi için, sizlerin ekstra bir indirim kampanyası yapması faydalı olacaktır. Böylece atacağınız adımlar, tüm sektörlerde olumlu yansımalara sebebiyet verecektir. Mevcut ekonomik koşullar çerçevesinde özellikle ücretli programlara yerleşen hiçbir öğrencimizin maddi imkansızlık dolayısıyla eğitimini aksatmasını istemiyoruz" diye konuştu.

Öne Çıkanlar