Zuckerberg kararlı: Geri adım atılmazsa Instagram ve Facebook Avrupa'da kapatılabilir

Zuckerberg kararlı: Geri adım atılmazsa Instagram ve Facebook Avrupa'da kapatılabilir
Meta, taleplerinin Avrupa Birliği yargısı tarafından yerine getirilmemesi durumunda Avrupa'dan Facebook ve Instagram'ı çekebileceğini duyurdu.

Meta, çatısı altında faaliyet gösteren uygulamalar Facebook ve Instagram'ın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri genelinde kapatılabileceğini açıkladı. Bunun sebebi ise Avrupa Birliği veri düzenlemelerinin Meta'nın talepleriyle uyuşmaması. Şirket, sorunun daha önce Facebook olarak bilinen çatı şirket Meta'nın Avrupalıların verilerini ABD merkezli sunucularda aktarmasını, depolamasını ve işlemesini engelleyen AB veri düzenlemeleriyle ilgili olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği, bir ABD’li şirketle daha çakışmış durumda. Geçtiğimiz dönemde AB, Apple’dan Google’a kadar pek çok teknoloji devine kendi yasalarını kabul ettirebilmek için bazı kıstaslara uymayı zorunlu tutuyordu. Aynı durum hali hazırda  Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın yeni çatı şirketi Meta ile de yaşanıyor fakat şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, yağtığı açıklamayla geri adım atmayacağını gösteriyor.

Teknoloji şirketlerinin var olmak istedikleri ülkelerin kurallarına uymaları gerekiyor. Aksi takdirde resmi olarak bölgeden çekilmek zorunda kalıyorlar. Geçtiğimiz dönemde AB, Facebook ve Instagram’ın da arasında bulunduğu pek çok şirkete veri gizliliği konusunda oldukça kesin talimatlarda bulunmuştu.

AVRUPA'NIN İSTEĞİ VERİLERİN AB SINIRLARI İÇİNDE KALMASI

Avrupa’nın bu anlamda asıl istediği şey, vatandaşlarının çevrim içi ortamda bulunan tüm verilerinin, AB sınırları içerisinde kalmasıydı. Dolayısıyla Meta’dan da yüz milyonlarca Avrupalı Facebook ve Instagram kullanıcısının kişisel verilerini ABD veya farklı ülkelerde bulunan veri bankaları yerine AB sınırları içerisinde tutmasını istedi.

Fakat Meta, ülkeler arasında kullanıcı verilerini işleme yeteneğinin hem halihazırdaki ve gelecekteki operasyonları hem de reklam hedefleme işleri için en üst seviyede öneme sahip olduğunu söylüyor. Dolayısıyla tüm verileri kendi çatısı altında uygun gördüğü şekilde kullanmak istiyor. Fakat AB yargısının kararı bunun tam aksini talep ediyor.

Meta, ülkenin mali otoritesi olan ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na sunduğu yıllık raporunda, yeni bir çerçeve kabul edilmezse ve şirketin mevcut anlaşma modelini artık kullanamaması durumunda muhtemelen Avrupa’dan uzaklaşmak zorunda kalacağı konusunda uyarıda bulundu.

Meta, geçtiğimiz günlerde yayınlanan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu yıllık raporu içerisinde bu konuyla alakalı şunları söyledi:

"Faaliyet gösterdiğimiz ülkeler ve bölgeler arasında veri aktarımı yapamıyorsak veya ürün ve hizmetlerimiz arasında veri paylaşımımız kısıtlanıyorsa, hizmetlerimizi sunma becerimiz ve reklamları hedefleme yeteneğimiz olumsuz etkilenebilir. Dolayısıyla bu durum, Facebook ve Instagram dahil olmak üzere en önemli ürün ve hizmetlerimizden bir kısmını Avrupa’da sunamayacağımızı açıklıyor."

 

Öne Çıkanlar