Abdullah Öcalan, TBMM’de konuşma yapmak üzere davet edildi. Bu konuşmanın gerçekleşmesi halinde Türkiye geri dönüşü olmayan bir yola girmiş olacak. Türkiye Devleti ya Kürtlerle barışacak ya da yüz yıl önce Ermenilere yaptığı zorbalığı devreye sokacak.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin PKK lideri Abdullah Öcalan ile ilgili açıklamalarının ardından olağanüstü toplanan DEM Parti MYK toplantısı sona erdi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan'ın toplantıya ilişkin perşembe günü açıklama yapacağı belirtildi.
Bahçeli: "Öcalan TBMM'de konuşsun, sonra umut hakkı için başvursun." Özel: "El yükseltiyorum, Kürtlere devlet teklif ediyorum." Hatimoğulları: "Tecrit kaldırılsın, Öcalan çıksın konuşsun." İşte bugün yapılan açıklamalar....
"Çözüm süreci nereden, nasıl başlayacak?", "Bahçeli’nin Öcalan’ı TBMM’ye çağırması ne anlama geliyor?" sorularını Ali Duran Topuz ve İrfan Aktan, Dipnot programında ele aldı. Aktan, yarın çok önemli bir gelişme daha olabileceğini aktardı.
Bahçeli'nin Öcalan’a yönelik, “Tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun" sözleri sonrası, Öcalan'ın avukatı Cengiz Yürekli Artı Gerçek'e konuştu: 44 aydır süren tecrit kaldırılmalı, avukatlarıyla görüşme sağlanmalıdır.
Abdullah Öcalan'ın avukatlığını da yapan DEM Partili Newroz Uysal Aslan, MHP lideri Bahçeli'nin Abdullah Öcalan’a yönelik yaptığı ‘umut hakkı’ açıklamasını değerlendirdi: Abdullah Öcalan’ın ‘umut hakkı’ndan yararlanması AİHM kararı gereği bir zorunluluk.
Anlaşılan Bahçeli, Öcalan ve DEM Parti’nin aktör olduğu bir sahne kurmak istiyor. Sağdan istemezükçü girişimler başlarken Özgür Özel soldan eşit yurttaşlık/ortak egemenlik çıkışıyla el yükseltti: "Kürtlere devlet teklif ediyorum."
Silopi'de askerlerin saldırısına uğrayan Barış Anneleri İHD’ye başvurdu. Anneler, Bahçeli’nin Öcalan’a ilişkin sözlerine dair, “Çözüm masasını kurmak istiyorsanız öncelikle savaşı sonlandırın" dedi.
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan'a çağrı yaparken gündeme taşıdığı 'umut hakkı' AİHM kararlarına dayanıyor. AİHM, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilenlerin tahliye umudu olmadan cezaevinde tutulmasının hak ihlali olduğunu bildirmişti.
MHP lideri, "Bugün kitabın orasından konuşacağım" dedi, yeni çözüm sürecine ihtiyaç olmadığını söyledi. Bahçeli, "Öcalan gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün bittiğini açıklasın, sonra da umut hakkı için başvurusunu yapsın" dedi.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, iktidarın 'iç cephe' kavramını tarif etti: "CHP ve diğer muhalif mecraların yurtsever, ulusal, vatansever, milliyetçi güçlerin de içinde tüm ulusal/milli güçlerin Milli Devletle birlikte oluşturduğu kuvvet."
'Çözüm süreci' döneminde İmralı'ya giden heyette yer alan Grup Başkanvekili İdris Baluken, son gelişmeleri 'Süreç sancısı' diye niteledi. Baluken, "Temennimiz yaşanan gelişme ve tartışmalardan sonra yeni bir sürecin şekillenmesidir" dedi.
AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala, MHP ve AKP'nin açıklamaları ile başlayan yeni 'çözüm süreci' tartışmasını değerlendirdi: "Sorun da farklı bulunacak çare de farklı, masamızda çözüm süreci yok."
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kürt sorununda çözümün adresi olarak Meclis'i gösterdi: "Asırlık CHP’nin Türkiye’nin temel sorunları için gösterdiği başlıca adres Meclis’tir. Çözüm yeri TBMM’dir. Zemin Meclis’tir. Burada bütün sorunları konuşabiliriz."
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın savunmasını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu’ndan Cengiz Yürekli, son dönemde ortaya atılan “görüşme” ve “yeni süreç” iddialarını değerlendirdi: "Söylenenler mümkün değil ve hatta manipülatif bir değer taşıyor."
Hürriyet'in iktidara yakın yazarlarından Abdülkadir Selvi, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin son açıklamaları sonrası PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kalkabileceğini yazdı. Buna göre, yeğeni Ömer Öcalan’ın görüşme talebi değerlendiriliyor.
Mardin Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, Erdoğan ve Bahçeli'den Kürt siyasetine yönelik son dönemde gelen açıklamalara dair "Önce işin ciddiyetini görmemiz lazım" dedi. Türk, "Söylenenlerle ikna olacak durumda değiliz ki. Pratikte ne olacak?" diye sordu.
Olası bir dünya savaşında Türkler ve Kürtler beraber savaşacak ise bu kez barış konusunda samimi olmakta fayda var.
Neçirvan Barzani’nin Ankara ziyaretinin Kürdistan seçimleri ve Türkiye'deki 'barış' süreci tartışmaları sırasında gerçekleşmesi dikkat çekti. Kürdistan Başkanlık Sözcüsü Şahap, 'Türkiye ile ilişkiler ve bölgedeki son gelişmelerin' görüşüleceğini söyledi.
Özel, hem Bahçeli’ye, hem Bakırhan’a yanıt verdi, hem de “CHP’nin bir çözüm fikri, planı yok” eleştirisine meydan okudu. “Analar ağlamasın” sloganına sahip çıktı, "Gözyaşını durduracak her şeye varız" dedi. Bölge turuyla süreci “söz”den, “eylem'e çevirdi.
Sırrı Süreyya Önder, yeniden gündeme gelen çözüm süreci tartışmaları için "Bu köklü tarihî meselemizi ilk defa bir konuşma eksenine çekmeye çalışan Cumhurbaşkanı'na Bahçeli'ye ve barış meselesinde gönül indiren herkese teşükkür etmek istiyorum" dedi.
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Devlet Bahçeli'nin Öcalan'a yaptığı çağrıya cevap verdi: "Tecridi kaldırın, Öcalan'ın ne dediğini hep beraber görelim." Bakırhan ayrıca "Barış eşitler arasında olur" mesajı verdi.
DEM Partililer ile tokalaşarak 'barış' mesajı veren MHP lideri Bahçeli, bu kez sert bir üslupla konuşarak, "Uzattığım el yanlış yorumlanmasın" dedi. Bahçeli, Abdullah Öcalan'a da seslendi.
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Devlet Bahçeli'nin DEM Partililerle tokalaşması ve 'barış' söylemini değerlendirdi: Taviz, yumuşama, normalleşme adımı değil, bilakis normalin maliklerinin, mekanın sahiplerinin hatırlatılmasıdır.
Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, MHP lideri Bahçeli ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın DEM Parti'ye yönelik son dönemdeki açıklamalarını değerlendirdi: "Ne değersiz görelim ne de abartalım... Biz başından bu yana Türkiye partisiyiz..."
Erdoğan, Devlet Bahçeli'nin DEM Partililer ile tokalaşarak verdiği mesajlara dair konuştu: Milletin faydasına olacak hiçbir diyalogdan kaçınmayız. Cumhur İttifakı'nın uzattığı elin değerinin muhatapları tarafından da layıkıyla anlaşılmasını ümit ediyoruz.
Devlet Bahçeli'nin DEM Partililer ile tokalaşarak "Yeni bir döneme giriyoruz" demesi ve barıştan bahsetmesi "Yeni bir çözüm süreci mi başlıyor" tartışması yarattı. İşte Bahçeli'nin hamlesinden bugüne yaşanan gelişmeler ve açıklamalar.
DEM Parti Grup başkanvekili Sezai Temelli, Devlet Bahçeli'nin, DEM Partililerle tokalaşmayı 'Türkiye partisi olma teklifi' olarak nitelendirmesine cevap verdi: Durduğumuz yeri işaret ediyor. Bu ülkenin belki de yegane 'Türkiye partisi' DEM Parti'dir.
Tülay Hatimoğulları, Devlet Bahçeli'nin "Uzattığım el Türkiye partisi olma teklifidir" sözlerine 'yol temizliği' vurgusu yaparak cevap verdi: Kürt sorununun barışçıl çözüme kavuşması anlamlı olacaktır. Yargıyla ilgili adımların atılması elzemdir.
MHP lideri Bahçeli: "Siyasette konuşup çözemeyeceğimiz bir şey yoktur. Uzattığım el gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın, gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin temennisi ve teklifidir."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.