Saray iktisatçıları, son dönemde, Çin Sermayesi çekmeye yoğunlaşmış görünüyorlar. Manisa’ya Çinli otomotiv tekeli BYD’nin fabrika kurması için yapılan anlaşma -ki tam bir kapitülasyondu- bu arayışın bir sonucuydu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan, büyük çoğunluğu asgari ücretin altında aylık alan emeklileri kızdıracak açıklama: "Emeklilerimize yüzde 41,5 enflasyon beklediğimiz bir yılda bunun 2 katı kadar artış sağladık."
Küresel piyasalar, ABD'de açıklanan verilerin ekonomide durgunluk endişesini beslemesiyle negatif bir seyir izliyor. Yeni haftada dikkatler ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.
Çiftçilerin mahsullerini yollara dökmesi, üretilenlerin satılamadığı bir noktaya doğru gidildiğinin açık bir işaretidir. Türkiye, 2001 krizi tipinde bir fazla-üretim krizinin eşiğindedir.
İPA'nın araştırmasına göre, İstanbul'da dört kişilik bir ailenin yaşam maliyeti ağustos ayında 2 bin 383 lira artarak 68 bin 933 liraya ulaştı. Temel gıda maddelerinde en yüksek artış yüzde 72,6 ile tavuk etinde oldu.
2025-2027 dönemini kapsayan yeni "Orta Vadeli Program" açıklanıyor. 2024 enflasyon hedefi yüzde 41,5’a revize edildi. Geçen yıl 15,2 olarak belirlenen 2025 enflasyonu da yüzde 17,5’e yükseltildi.
Bakan Şimşek, yıllık enflasyonun son 3 ayda 23,5 puan gerileyerek yüzde 52'ye düştüğünü ve aylık gıda enflasyonunun 4 yıl sonra ilk kez negatif olduğunu belirtti. Şimşek, enflasyonun yıl sonunda tahmin aralığında gerçekleşeceğini iddia etti.
TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,5 büyüdü.
Gazeteci Erdal Sağlam, ekonomi yönetiminin “Mehmet Şimşek gidiyor” söylentilerinin faturasını hesapladığını yazdı. Buna göre, geçen haftalardaki dedikoduların maliyeti 10 milyar dolara ulaştı.
Yurt dışı çıkış harcının 150 TL'den 500 TL'ye yükseltilmesi, Van’da bavul ticaretini olumsuz etkiledi. İşsizlikle mücadele eden Vanlılar, geçim sıkıntısı yaşıyor. Van Ticaret ve Sanayi Odası, sınır kentlerinde harcın kaldırılmasını talep etti.
Almanya ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla azalan yatırımlar nedeniyle yüzde 0,1 küçüldü.
Ünlü ekonomist Timothy Ash, Mehmet Şimşek’in iddia edildiği gibi Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan ayrılması halinde Türkiye'de neler yaşanabileceğini yazdı. Ash'e göre, ortodoks ekonomi politikalarından kopuş ekonomide sistemsel kriz yaratacak.
Arz talep dengesizliği yumurta fiyatlarına artış olarak yansıdı. Bunun üzerine ömrünü tamamlamış ve az yumurtlayan tavukların kesime gitmesi eklenince, toptancı piyasalarda yumurta fiyatına 35 kuruş zam geldi.
Yüksek faiz, krediye erişim sorunları ve yüksek enflasyon, hem bireylerin hem ticari işletmelerin nakit akışlarını bozdu. Bankaların takipteki alacaklarında, özellikle son 3-4 ayda hızlı bir artış yaşandı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği iddiasını paylaşanlar hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (Türk-İş) 81 ilde temsilcilikler önünde hükümete seslendi. Eylemlerde yüksek enflasyon, adaletsiz vergi sistemi ve artan işsizliğe dikkat çekildi.
İktisatçı Hayri Kozanoğlu, BirGün'de yayınlanan yazısında yüksek enflasyon, artan işsizlik ve üretimde durgunluk sebebiyle Türkiye'nin stagflasyon sürecine girdiğini iddia etti.
İzmir'de emeklilerle buluşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, emekli temsilcilerini dinledikten sonra, emeklilerin istese iktidarı bile değiştirecek güçte olduğunu söyleyerek, "Bu onursuz sistemden hesap sormak boynumuzun borcudur" dedi.
Ekonomi yazarı Alaatin Aktaş, 20 Ağustos'ta Merkez Bankası'nın vereceği faiz kararını ele aldı. Aktaş, faiz indirimi olduğu takdirde bunun 'Türk parasının değerini düşürebilecek bir tsunami'ye sebebiyet vereceğini iddia etti.
Merkezi yönetim bütçesi temmuzda aylık 96 milyar 776 milyon lira açık verdi. Bütçede ocak-temmuzda döneminde ise 843 milyar 960 milyon lira açık oluştu.
İktisatçı Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu, Türkiye’de gelir dağılımında durumun gelir dağılımındaki değişimleri mercek altına aldı. Araştırma, özellikle 2014'ten beri maaşların genel olarak asgari ücret seviyesine gerilediğini ortaya koydu.
TÜİK'in bugün açıkladığı istatistiklere göre, işsizlik artarken, sanayi üretimi ise düşmeye devam ediyor. İşsizlik ve sanayi verilerini yorumlayan iktisatçı Mahfi Eğilmez, stagflasyon uyarısında bulundu.
Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, enflasyon sepeti için 'endeks hesaplama' ile ulaştığı fiyatları eleştiren TÜİK Başkanı’na yanıt verdi. Aktaş, kendisini hedef alan TÜİK'e, "Uydurma fiyat yazdığım ithamında bulunanlar önce arşivlerine baksın" diye seslendi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AHaber canlı yayınında iOS'un sesli asistanının azizliğine uğradı. Siri, Şimşek'in sözünü keserek "Bir hata oldu, lütfen tekrar deneyin" dedi...
Prof. Dr. Hakan Kara; yüksek enflasyon kaynaklı alım gücünün erimesi, temmuzda maaş zamlarının sınırlı tutulması ve son elektrik-doğal-ulaştırma zamları nedeniyle yılın üçüncü çeyreğinde stagflasyon yaşanacağı değerlendirmesinde bulundu.
Euro Bölgesi ekonomisi, nisan-haziran döneminde önceki çeyreğe göre yüzde 0,3 büyüdü.
Ekonomik güven son 11 ayın en düşük seviyesine geriledi. Endeks 94,4 değerini aldı. 0-200 puan aralığında ölçülen endekste, 100'ün altı ekonomik güvensizliği gösteriyor.
MetroPOLL Araştırma'nın yaptığı son anket, Cumhur İttifak'ı seçmenleri dahil tüm toplumun ekonominin iyi yönetilmediği konusunda hemfikir olduğunu ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 81,3'ü, ekonominin kötü yönetildiğini belirtti.
ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 büyüdü. Piyasa beklentisi yüzde 2'ydi.
MHP Genel Başkanı Bahçeli, ekonominin umut verici durumda olduğunu söyleyerek, "CHP başkanının, ülke tarihinin en ağır ekonomik krizinin yaşandığını iddia etmesi deli saçmasıdır" dedi. Bakan Şimşek "Bahçeli’nin desteği çok kıymetli" açıklaması yaptı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.