Dolar ve euronun sabah itibariyle saatler içinde arka arkaya rekor kırmasının ardından ekonomistlerden de hem değerlendirmeler hem de dikkat çekici uyarılar geldi.
1 doların 10 TL'yi geçmesi öncesi ve sonrasında faiz indiriminin süreceğini bekleyen analistler çoğunlukta olsa da pas geçme ihtimalinin de gündeme geldiği belirtiliyor.
TCMB'nin enflasyondaki yükselişe ve TL'deki sert değer kaybına rağmen önümüzdeki haftaki toplantısında politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 15 olarak belirlemesi bekleniyor.
Kavcıoğlu'nun cari fazlanın sürdürülmesiyle uzun soluklu fiyat istikrarı olabileceğini değerlendiren ekonomistlere göre, faizle sanayi dönüşümü gerçekleştirmek mümkün değil...
Erdoğan'ın Merkez Bankası'ndaki görevden alma operasyonunun ardından TL, dolar karşısında tarihin en düşük seviyesine gerilerken, ekonomistler de gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaştı.
ABD'de gözler önümüzdeki hafta açıklanacak Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine çevrilirken, ekonomistler enflasyonun ABD'de ağustosta sınırlı da olsa gerileyeceğini öngörüyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, Fiyat İstikrarı Komitesi'nin kuruluşuyla ilgili Merkez Bankası'na müdahale yönündeki eleştirilere cevaben bir açıklamada bulundu.
Ekonomistlere göre, bu dönemde satılamayan bazı ürünlerin fiyatlarında değişim olmaması mayıs ayı özelinde bu ürünlerin etkisiyle enflasyonun daha düşük çıkmasına neden olabilir...
TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun dört televizyon kanalının ortak canlı yayınına katılarak 128 milyar dolar tartışmalarına dair yaptığı açıklamaya ekonomistler ve siyasilerden eleştiriler geldi.
Ekonomistlere göre, Türkiye'de dolarizasyon vatandaşlar için eski zamanlardan beri gelen bir finansal travmanın sonucu. Döviz kurlarında yaşanan ani ataklar ise bu travmayı tetikliyor.
Yarınki toplantıda politika faizinin değiştirilmeyeceği görüşü hakim. Ancak, faiz artırım sürecini son bir hamle ile sonlandırmasının sürpriz olmayacağını düşünen ekonomistler de var.
Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yaptığı toplantıda, Merkez Bankası'nın kurun düzeyini etkilememek şartıyla rezerv biriktirmeye başlayabileceği belirtildi.
Son üç yılın en yüksek seviyesine ulaşan küresel gıda hammaddelerindeki fiyat artışına, kuraklık da eklenince bu yıl halkın mutfağındaki yangının daha da büyüyeceği öngörülüyor.
Erdoğan'ın acı reçete olarak nitelediği faiz artırımı kredi faizini 1 puan artırdı. Ancak ekonomistlere göre esas acı reçete Covid-19 kaynaklı ekonomideki daralma etkisiyle yazılacak.
Ekonomistlere göre 19 Kasım'daki faiz kararı samimiyet testi olacak. Politika faizinde artış beklentisi hakim. Karar metninde para politikasına ilişkin mesajların verileceği tahmin ediliyor.
Fed Başkanı Powell'ın yeni enflasyon yaklaşımı ekonomistlerce şüpheyle karşılandı. Enflasyonu baskılayan çok sayıda unsur olduğu ve Fed'in sınırlı etkisinin olacağı düşünülüyor.
Merkez Bankası'nın perşembe günkü toplantısından gösterge haftalık repo faizinde değişiklik beklenmezken, O/N ve GLP'de 75 baz puan artırım öngörülüyor.
'Dolarla mı maaş alıyorsunuz?' diyerek ekonomiyi döviz kuru üzerinden değerlendirmemek gerektiğini söyleyen Albayrak'ın bu sorusuna ekonomistler Twitter üzerinden cevap verdi.
TÜİK'in bugün açıkladığı mayıs ayı işsizlik verileri yine tartışma konusu olurken, gerek ekonomistler gerekse siyasiler açıklanan verileri inandırıcı bulmadıklarını ifade etti.
Üç kamu bankasının döviz açığı 10 milyar doları geçti, açığın özkaynaklara oranı yüzde 30,9'a çıktı. Ekonomistler, durumun önemli bir tehlikeye işaret ettiğini belirtiyor.
Reuters anketine göre ekonomistler, Türkiye ekonomisinin Covid-19'un en çok hissedildiği ikinci çeyrekte yüzde 12,2, 2020'nin tamamında ise yüzde 4,3 daralmasını bekliyor.
Dünyanın en büyük bankalarından JPMorgan, Barclays ve Morgan Stanley ekonomistleri, Merkez Bankası'nın bugün gerçekleşecek son faiz kararıyla ilgili tahminlerini paylaştı.
Merkez Bankası, nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Cari işlemler dengesi, nisanda 5,06 milyar dolar açık verdi. Ekonomistler 4,5 milyar dolar açık bekliyordu.
Ekonomistler mayısta beklentilerin üzerinde gelen enflasyon verisini değerlendirdi. Merkez Bankası'nın 2020 yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 7,4 olarak açıklanmıştı.
Türkiye'nin Covid-19'un etkisinin zayıf kaldığı ilk çeyrekteki yüzde 4,5'lik büyüme verisine kamu harcamalarındaki ve ithalattaki artış damgasını vurdu.
Çin, parasal genişlemeyle finansal sistemi desteklemeye çalışırken, koronavirüs salgını, ekonomistleri Çin'in büyüme tahminlerini düşürmeye zorladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın ekonominin durumunu eleştirenlere 'terörist' benzetmesi yapmasını haberleştirenlere hukuki süreç başlatıldığı açıklandı.
Yıllık bazda enflasyon yüzde 15,01'e geriledi ancak ekonomistlere göre TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranında bir 'tutarsızlık', bir 'gariplik' var...
İkinci çeyrek büyüme rakamları yarın açıklanacak. Ekonomistler daralma bekliyor. Ekonomi ilk çeyrekte talepteki yavaşlama ve TL'deki değer kaybıyla yüzde 2.6 küçülmüştü.
Ticaret savaşı kaynaklı endişeler yatırımcı risk algısını bozarken, yuandaki artış sonrası güvenli liman alımlarının Asya seansında yen üzerinden TL'ye taşındığı görüldü.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.