Trump'ın ısrar ettiği Gazze planının "Filistin ve bölge konusunda derin bir cehaletin yansıması" olduğunu söyleyen Hamas yetkilileri, emlak krallığından gelme ABD Başkanı'nı uyardı: "Gazze alınıp satılacak bir emlak değil, emlakçı tüccar kafasıyla muamelenin sonu hüsran."
Gazze planında ısrar eden Trump, "Filistinlilerin geri dönmesine izin vermek büyük bir hata olur" diyerek ekledi: "Bunu büyük bir gayrimenkul sitesi olarak düşünün ve ABD bunun sahibi olacak."
Esir takasının 5. turunda 491 gün sonra özgürlüklerine kavuşan üç erkek rehine yetersiz beslenmiş ve hatta çökmüş göründü. İsrailli rehine yakınlarının örgütleri, "Holokost'tan kurtulanlara benziyorlar" diyerek anlaşmayı 15 ay sürüncemede bırakan Netanyahu'yu suçladı. Netanyahu ise 'Hamas'a çattı.
Hamas, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının 5'inci turunda serbest bırakacağı üç İsraillinin isimlerini açıkladı.
CHP lideri Özgür Özel, Hatay'da yaptığı açıklamada erken seçim çağrısını yineledi, "Sandık bir an önce gelmelidir" dedi. Özel, Erdoğan'ın Trump'ın Gazze ile ilgili açıklamalarına sessiz kalmasını da "Buna nasıl susuyor Erdoğan?. Rolünden memnun, sessiz kalıyor" diyerek eleştirdi.
Ateşkesin sürdüğü Gazze Şeridi'nin kuzeyinde, 66 Filistinlinin cesedine ulaşıldı.
Filistinlilerin İsrail tarafından yerle yeksan edilip mezarlığa çevrilmesine rağmen terk etmediği Gazze için Trump'tan yeni açıklama geldi. ABD'deki tepkileri yatıştırmak için Amerikan askerlerine ihtiyaç olmayacağını söyleyip "Çatışmalar bittiğinde, İsrail tarafından ABD'ye devredilecek" dedi.
Trump'ın turistik tehcir planını sunmasının ardından İsrail ordusuna Filistinlilerin Gazze'den 'çıkışı' için plan hazırlamasını emreden Katz, Gazze Savaşı'na karşı çıkan İspanya, İrlanda, Norveç gibi ülkelerin Filistinlileri almakla yükümlü olduklarını söyledi. İlk ret yanıtı Madrid'den geldi.
Trump'ın Netanyahu'nun yanında açıkladığı "Gazze'yi devralıp Riviera'ya çevirme" planına dünyadan ret yanıtı gelmesinin ardından, Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanı "Filistinlilerin kalıcı değil, geçici ayrılması" düzeltmesini yaptı. Ama Filistinliler icabet etmezse ne yapılacağını belirtmedi.
Beyaz Saray Sözcüsü Leavitt, Trump'ın, Gazze'deki halkın Mısır ve Ürdün'e gönderilmesinden kastının "geçici olarak yerleştirme" olduğunu savundu. Leavitt Trump'ın bu planında kararlı olduğunu da söyledi.
Trump'ın Gazze planı İsrail'de iktidardan muhalefete sevinç rüzgarları estirirken, dünyanın geri kalanı tarafından reddedildi. Avrupalılar, İsrail'in Gazze Savaşı'nı koşulsuz destekleyerek bugünlerin taşlarını döşedikten sonra plana çok sert çıkarak aslında uluslararası hukuk bildiklerini gösterdi.
ABD'yi genişletme hedefiyle göreve başlayan Trump, Netanyahu ile basın toplantısında dünyayı şoke etti: "ABD, Gazze'yi devralacak, sahiplenecek, yıkıp Ortadoğu Rivierası olarak yeniden yaratacak." Başkan, planını gerçekleştirmek için gerekirse Gazze'ye ABD askeri göndereceğini söyledi.
Trump'ın Gazze'yi istila edip Ortadoğu Rivierası yaratma planını, 'gülünç ve absürt' diye niteleyen Hamas, "Halkımız hayata geçirilmesine izin vermeyecek" dedi. Filistinlileri sürme girişimlerini reddettiğini açıklayan Suudi Arabistan, Filistin devleti istemediğine dair Trump'ın iddiasını yalanladı.
Bugün Beyaz Saray'da Netanyahu'yu ağırlayacak Trump'ın ilk döneminde uyguladığı İran'a karşı "azami baskı" kampanyasını yeniden başlatan bir kararname imzalayacağı belirtildi. İran ekonomisini çökertmeye yönelik kampanyaya yaptırımları ihlal edenlere yaptırım ve dayatma mekanizmaları dahil.
Trump-Netanyahu görüşmesi öncesi, Türkiye-Mısır dışişleri bakanları buluştu. İki bakan, ABD Başkanı'nın Gazze için turistik etnik temizlik planını reddettiklerini belirtti. Fidan, İsrail'in Gazze anlaşması uyarınca serbest bıraktığı 583 Filistinli esirden 15'ini Türkiye'nin aldığını doğruladı.
Üç yıl aradan sonra final sezonu Netflix’te yayınlanan Mo, Teksas’ta yaşayan bir Filistinlinin vatandaşlık, iltica ile ilgili sorunlarla boğuşmasının yanı sıra kendi köklerine dair problemleri çözmeye çalışmasını konu alıyor.
Trump, Gazze'deki ateşkesin devamına ilişkin garantilerinin olmadığını belirtti.
Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 61 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Ölenlerde 17 bin 881'inin çocuk, 14 binin enkaz altında kaybolanlar olduğu belirtildi.
İsrail'in bugün serbest bıraktığı 183 Filistinli, Gazze ve Batı Şeria'da sevinç gösterileriyle karşılandı. Çoğu ciddi biçimde kilo kaybeden, hatta yürümekte zorlanan esirler, İsrail hapishanelerinde çektiklerini anlatırken, bazısı hastaneye kaldırıldı.
Norveç futbol takımı Bodo/Glimt, UEFA Avrupa Ligi'nde İsrail takımı Maccabi Tel Aviv'e karşı 3-1 kazandıkları maçta elde edilen gelirin Gazze'ye bağışlandığını duyurdu.
Gazze'de 2 İsrailli ile 5 Taylandlının bırakılmasında izdiham yaşanması üzerine, Netanyahu, "bu tür korkunç sahnelerin tekrarlanmaması ve rehine güvenliğinin garanti altına alınmasına kadar" Filistinli esirleri bırakmayacağını duyurdu. Ama bu akşam 110 Filistinli esirin teslimi bekleniyor.
İsrail ile Hamas arasında esir takasının üçüncü turu başladı. Hamas, 'esareti tamamlama belgesiyle Gazze'den mezun ettiği' İsrailli kadın asker Berger'i Kızılhaç'a teslim etti. İslami Cihad, iki İsrailli sivil ile 5 Taylandlı işçiyi Sinvar'ın evinin önünde bırakacak.
ABD Başkanı'nın Gazze planına "Filistin halkının tehciri, bizim içinde yer alamayacağımız bir adaletsizlik" tepkisini gösteren Mısır lideri, ulusal güvenliği tehdit edeceğini de belirtti. Sisi, Trump'ın planını sunsa, Mısır halkının reddetmek için sokaklara döküleceğini söyledi.
ABD Başkanı'nın Gazze için etnik temizlik planına İran'dan tepki geldi. Dışişleri Bakanı Arakçı, Danimarka'nın Kuzey Kutbu'ndaki adasına göz koyan Trump'a, Filistinlileri sürmek yerine İsraillileri Grönland'a göndererek bir taşla iki kuş vurmasını önerdi.
Gazze için etnik temizlik planında ısrar eden Trump, Filistinlilerin "kargaşa, devrim ve şiddet olmadan yaşayabilecekleri bir bölgede hayat sürmelerini istediğini" söyledi. Planı reddeden Ürdün ve Mısır'ın Filistinlileri alması arzusunu yineleyen ABD Başkanı, "Onlara çok yardım ettik" dedi.
İsrail'in Gazze anlaşması uyarınca Filistinlilerin kuzeye geri dönüşüne izin vermesini, Hamas, "işgal ve yerinden etme planlarının yenilgisini işaret eden bir zafer" olarak niteledi. Anlaşmayı protesto için İsrail hükümetini terk eden aşırı sağcı lideri Ben Gvir, "Hamas'ın zaferi" yorumunu yaptı.
Gazze için esir takası-ateşkesi anlaşması uyarınca, İsrail, ilk kez güneyden kuzeye geri dönüşe izin verdi. İsrail'in tehcir politikası uyguladığı kuzeye geri dönmek için yüz binlerce Filistinli, Netzarim Koridoru'nun girişlerine yığıldı.
'Gazze'yi temizlemekten' söz eden ABD Başkanı'nın "Filistinlileri alın" talebinde bulunduğu Ürdün ve Mısır, 'zorla yerinden etmeyi reddettiğini' açıkladı. Amman "Ürdün Ürdünlüler içindir" derken, Kahire "Filistinlilerin devredilemez haklarına yönelik herhangi bir ihlali reddettiğini' vurguladı.
İsrail Gazze'den Filistinlileri tehcir uygulamalarına 19 Ocak'ta ara verirken, 20 Ocak'ta göreve gelen Trump, Filistinlileri Ürdün ve Mısır'a yerleştirip Gazze'yi inşa etmekten söz etti. ABD Başkanı, yeniden yerleştirmenin geçici veya uzun vadeli olabileceğini söyleyerek "Her ikisi mümkün" dedi.
İsrail ve Hamas arasındaki esir takasının ikinci turunda, 4 İsrailli kadın asker karşılığında 200 Filistinli serbest bırakıldı. Filistinli esirlerin büyük bir kısmı Batı Şeria, Gazze ve Mısır'da kutlamalarla karşılandı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.