Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre TMO, ilgili bakanlıkların uygun görüşü ve görevlendirmesi olmaksızın hububat ithalatı yapabilecek.
Hayvancılık sektörü temsilcileri ithalatta gümrük vergileri indirimden endişeli. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Hacıince, “Sadece besilik hayvan ithalatı sürekli olmalı” dedi.
Çiftçisi hasat zamanındayken, ithalatta gümrük vergilerini düşürerek ürünü, emeği, alın terini değersizleştiren bir ülkede, gıda güvenliğinden bahsetmeniz mümkün değildir.
Mayısta dış ticaret açığı 7,31 milyar dolar ile Aralık 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Dış açığın yükselmesinde altın ithalatındaki rakamlar etkili oldu.
Türkiye'nin dış ticaret açığı mayısta yüzde 43,3 artarak 7,3 milyar dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı Mayıs 2016’da yüzde 70,4 iken, Mayıs 2017’de yüzde 65,1'e düştü.
Tarım Bakanı Çelik, canlı hayvan ve et ithalatına ilişkin, “Üreticinin endişe etmesine gerek yok” derken, TZOB Başkanı Bayraktar, “Üreticiyi küstürecek uygulamalardan kaçınılmalı" dedi.
Ekonomi Bakanlığı, buğday, arpa ve mısır ile kesimlik canlı hayvan ve karkas sığır etinde uygulanan gümrük vergilerinin düşürüldüğünü, böylece fiyat artışlarının önüne geçileceğini açıkladı.
Hükümet gıdada ithalat kapılarını açıyor. Gıda ürünlerinde gümrük vergisi oranları düşürülecek. Toprak Mahsulleri Ofisi ile Et ve Süt Kurumu’na gümrüksüz ithalat yetkisi verilecek.
İhracat nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 artarken, birim değeri yüzde 1,2 azaldı. İthalatta ise hem miktar bazında hem de değer bazında artış var.
Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, Türkiye'nin Rus buğdayı ithalatına yönelik kısıtlamaları kaldırdığı açıklamasında bulundu.
Nisan ayında ihracat yüzde 7,4, ithalat yüzde 9,9 arttı. Dış ticaret açığı ise yüzde 16,7 artarak 4 milyar 945 milyon dolara yükseldi.
Geçen yıl zirai ilaç kalıntısı nedeniyle Türkiye'den kiraz alımını durduran Fransa, aynı uygulamayı bu yıl da sürdürme kararı aldı.
Rusya halen Türkiye’den domates almazken, Türkiye'nin önemli domates pazarlarından Irak domates ithalatını durdurduğunu açıkladı.
Kırmızı mercimek ithalatı son altı yılda yüzde 175 artarken, aynı dönemde üretim ise 422 binden 345 bine inerek yüzde 18 geriledi.
Yakın zamanda Mısır, Ürdün, Yemen, Umman ve Lübnan'dan meyve ithalatına kısıtlama getiren Birleşik Arap Emirlikleri zirai ilaç konusunda Türkiye'yi uyardı.
Hükümet enflasyonu frenlemek için ithalata sarıldı. Türkiye, buğday, mısır, arpa ve patateste kendi kendine yetiyor ancak, mercimek, pirinç, kuru fasulye ve şeker için ithalat gerekli.
Türkiye’nin ihracatı şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 azaldı, ithalatı ise yüzde 1,6 yükseldi. Dış ticaret açığı şubatta 3.69...
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.