Marmara Denizi’ndeki kirlilik sorunu devam ederken Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesindeki Kamara Deresi'nin kırmızı renge bürünmesi endişe uyandırıyor.
Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesindeki Kamara Deresi'ni kırmızıya boyayan geri dönüşüm tesisinin faaliyetleri durduruldu, 500 bin lira da ceza uygulandı.
Bilim insanlarının deniz tabanından aldığı örneklere göre, Marmara Denizi'ndeki tek tehlikenin müsilaj olmadığı, toksik riskiyle de karşı karşıya kalındığı ortaya çıktı.
ODTÜ'lü bilim insanları, Marmara Denizi'nde 1200 metre derinlikte var olan oksijen seviyesinin, yıllar içinde biriken azot ve fosfor yükü nedeniyle 25-30 metreye düştüğünü ortaya çıkardı.
Marmara ve Ege Denizi’nde geçtiğimiz yıl balıkçıların kabusu haline gelen müsilaj yeniden yüzünü göstermeye başladı. Çanakkale'de denizin üzerinde müsilaj tabakaları görüntülendi.
Çanakkale Boğazı'ndan geçen Rus Donanması'na ait 'Rostov-na-Donu' denizaltısı Marmara Denizi'ne doğru yol aldı.
Marmara Denizi ve Adalar, ‘Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan edildi. Çevre Hukukçuları Ağı Koordinatörü Fevzi Özlüer, 'Bu yerel yönetime, demokrasiye ve ekolojiye kayyım atamaktır' dedi.
Marmara Denizi ve Adalar, Cumhurbaşkanı kararıyla 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' olarak ilan edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, Marmara Denizi’nde kirliliğin azaltılması için alınacak önlemler hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. Bülent Oruç, Marmara Denizi'nde yıkıcı depremde oluşabilecek tsunaminin kıyıya yakın kişileri, araçları ve canlıları denize sürükleyebileceğini belirtti.
Altuğ, "Çiftlikler Marmara Denizi'nde yoğun olmak üzere kurulacak. Bu da saatte neredeyse 11 milyar litre suyu filtre etmiş olacağız bu da Marmara için önemli bir miktar" dedi.
TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, istilacı yabancı türlerin çeşit ve sayılarının artmasının biyo-güvenlik sorununa neden olduğunu söyledi.
İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün, müsilajı temizletmek için düzenlediği 2.4 milyon TL’lik ihalenin 837 binlik kısmının AKP’li Hacıoğulları’nın şirketine verildiği ortaya çıktı.
Marmara'daki müsilaja ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Sarı, yüzeyden temizlense de müsilajın derinlerde olduğunu belirterek, denizin dibindeki yaşamı öldüreceği uyarısında bulundu.
Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Yüzeyde görmüyoruz ama müsilaj bitmedi” dedi.
Fabrika atıkları arıtılmadan suya bırakılıyor.
Sarı, temizlik çalışmalarının sonuç verdiğini, ancak daha kalıcı çözümlere odaklanılması gerektiğini belirtiyor.
Murat Kurum, 'Aralıksız sürdürdüğümüz temizleme çalışmalarımızda 26 Haziran'da 501 m³ müsilaj ile birlikte 7 bin 430 metreküp müsilajı toplayarak bertaraf ettik' dedi.
Müsilaj Çanakkale Boğazı çıkışında, Bozcaada ve Gökçeada sahillerinde de görüldü.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'ne 30 metre derinlikten oksijen verileceğini duyurdu.
Müsilaj Tekirdağ kıyılarına tekrar vurdu.
Marmara Denizi'ni etkisi altına alan deniz salyası, temizlendikten günler sonra Tekirdağ sahilinde yeniden görüldü.
TÜBİTAK, Marmara Denizi'ndeki tehlikeli metalleri tespit etmiş.
Bilim insanları Çınarçık çukurunda hidrojen sülfür tespit etti.
DSİ Genel Müdür eski Yardımcısı Yıldız: ‘Aşırı gübre kullanımı sonucunda Marmara’ya taşınan azot ve fosfor yükleri denizin dengesini bozdu' açıklaması yaptı.
Kurum, ‘Kamu kurum ve kuruluşlarında, fosfat ve petrol türevi içermeyen temizlik ürünleri kullanımını zorunlu hale getiriyoruz’ açıklamasında bulundu.
Halk Sağlığı ve Çevre Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz, yüzey temizliğinin yeterli olmadığını belirtti.
'Meclis Araştırma Komisyonu açılmalı.'
İstediğiniz kadar yüzey temizliği yapın, bir yeri temizlerken diğer taraftan atık devam ediyorsa buna temizlik denir mi?
CHP İstanbul İl Başkanlığı tarafından Marmara Denizi'ndeki müsilaj tehlikesine dair forum düzenlendi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.