Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 29 Nisan haftasında 106,87 milyar dolar seviyesine geriledi. 15 Nisan haftasında rezervler 112,3 milyar dolar seviyesindeydi.
London Business School Profesörü Portes, bir ülkede merkez bankasına müdahalenin sonuçlarını görmek için Türkiye ekonomisinin bugün düştüğü duruma bakmanın yeterli olduğunu söyledi.
Merkez Bankası, nisan ayında KİT'lere 3,3 milyar dolarlık daha döviz sattı. Böylece başta BOTAŞ olmak üzere KİT'lere döviz satışı son altı ayda 21,6 milyar dolara ulaştı.
Döviz kurlarının yükselişe geçmesiyle Merkez Bankası ve BDDK, bankalardan kurumsal döviz işlemlerini piyasanın likit olduğu 10.00-16.00 saatleri arasına çekmesini istedi.
TCMB, buğday ve yeme gelen zamlar yüzünden makarna, un, bulgur, et, yumurta ve süt ürünlerinin fiyatlarına zam yağacağını rapor etti. Neden olarak ise jeopolitik gelişmeler gösterildi.
Nisan ayında enflasyonda ciddi bir yükseliş beklentisi hakim. Bakan Nebati ise piyasanın tersi yönde, 'İlave adımlarla önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin bir düşüş bekliyoruz' dedi.
Prof. Dr. Babuşçu, hükümetin dövizin artışını engellemek için 10-12 milyar dolar döviz sattığını belirtirken, Yeşilada ise, 'Merkez Bankası arka kapıdan 4-7 milyar dolar sattı' dedi.
Nisan enflasyonu artan enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle 20 yılın zirvesi olan yüzde 68'ye çıkabilir. Merkez Bankası da yıl sonu hedefini iki kata çıkararak yüzde 42.8 olarak belirledi.
Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Babuşçu, kendisini yalanlayan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nu yalanladı. Babuşçu, 500 liralık banknotların çıkış tarihini açıkladı.
Bloomberg'de yer alan habere göre, Merkez Bankası, yabancıya sıfır faizle TL verip döviz sağlayacak. Yabancıya aldığı TL ile tahvile yatırım şartı getirilecek, dolara yüzde 4 faiz verilecek.
Merkez Bankası eski Başkanı Yılmaz'ın 500 TL'lik banknot basma hazırlığı olduğu iddiasına ilişkin Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Yılın ikinci enflasyon raporunu açıklayan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, '2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23.2'den yüzde 42.8'e yükselttik' açıklamasını yaptı.
Stanford Üniversitesi’nde Hoover Enstitüsü üyesi Prof. Caner Bakır tarafından 'Türkiye’de merkez bankacılığının kurumsuzlaştırılması' konulu bir seminer verilecek.
Zelyut, 'Son alınan kararlar sinekten yağ çıkartırcasına döviz toplamak için AKP ekonomisinin ne kadar çaresiz olduğunu gösterdi. 70 cent bile kıymetli, Hazine tam takır kuru bakır' dedi.
Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık başlatması sonrası bazı ticari kredi faizlerinde yükseliş bekleniyor. Yüzde 20-21 seviyesindeki ticari kredi faizleri yüzde 24'e çıkabilir...
Faizi düşürdükten sonra hızla artan ticari kredilerin dövize gideceğinden endişe eden Merkez Bankası, zorunlu karşılıkları yüzde 25'e varan oranlarda yükseltti.
Merkez Bankası faizi ne artırabiliyor ne de azaltabiliyor. Artık bu faiz oranı 'politika faizi' olmaktan çıkmış, bir etkisiz elemana, işlevsiz göstergeye dönüşmüştür.
Eski Hazineci Ömer Rıfat Gencal, Hazine'den tahvil alan bankaların Merkez Bankası tarafından yüzde 14 ile fonlanarak, yüzde 47'lik kâr elde ettirildiğine dikkat çekti.
Ekonomistler, resmi enflasyon yüzde 61 iken Merkez Bankası'nın yüzde 14 ile fonladığı bankaların yüzde 27'den kredi dağıtmasını Hazine'den servet transferi olarak yorumluyor.
Konut fiyatlarındaki artış şubatta da sürdü. TCMB verilerine göre, bir önceki aya göre yüzde 13,5; bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 96,4, arttı. Reel artış ise yüzde 26,9 oldu.
Merkez Bankası, TL cinsi zorunlu karşılıklara uyguladığı faiz oranını sıfıra çekerken, gerçek kişilerde dövizden dönüşüme uyguladığı ilave faiz ödemesini de sonlandırdı.
Türkiye’de artık enflasyonla mücadelede temel kurum Merkez Bankası değil, ABD’de ise hala ABD Merkez Bankası (Federal Reserve Bank) enflasyonla mücadelede anahtar kurum.
Turizm başta olmak üzere hizmet ihracatından sağlanan gelirin bankalara satılması halinde bu dövizin en az yüzde 40'ını Merkez Bankası satın alacak.
Ekonomist Ali Ağaoğlu, Merkez Bankası’nın ‘makro ihtiyati tedbir’ mesajı için yeni sürpriz düzenlemeler gelebileceğine işaret ederek, ‘Finans dünyasını uykusuz geceler bekliyor’ dedi.
Merkez Bankası mart ayı Para Politikası Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, yüzde 14 olan politika faizini sabit bıraktı. Karar, dolar kurunun seyrini etkilemedi.
Barış Soydan, ABD'nin yüksek enflasyonunun ve Rusya'nın başlattığı savaşın uzayacağının kesinleşmesinin Merkez Bankası'nın rezervlerinin de tükenmesi iddialarını güçlendirdiğini söyledi.
Yüksek enflasyon liginde yüzde 55,1 olarak açıklanan enflasyon verisiyle Türkiye ile yarışan Arjantin'de ülkenin merkez bankası faizi 250 baz puan artışla yüzde 47'ye yükseltti.
Martta enflasyonun yüzde 60'ı aşmasına ve gelecek aylarda da yükselişini sürdürmesinin beklenmesine rağmen Merkez Bankası'nın faizi yüzde 14 seviyesinde sabit tutması bekleniyor...
Reuters ihracatçının TCMB'ye satmak zorunda olduğu döviz geliri payının yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkacağını yazdı. TCMB, bu geliri kuru belli bir seviyede tutabilmek için kullanıyor...
Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, İstanbul Borsası'ndan yabancı yatırımcıların hızla uzaklaştığına dikkat çekerek, 'Biraz daha çabalarsak biz bize kalacağız' dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.