Gözler mayıs ayı faiz kararı için Merkez Bankası'na çevrildi. Enflasyonun yüzde 70'e dayanmasına ve artışını sürdürme beklentilerine rağmen TCMB'nin faizi yüzde 14'te tutması bekleniyor.
Merkez Bankası verilerine göre, vadesine bir yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku 181,4 milyar dolar oldu.
Reuters anketine katılan 15 ekonomist, 26 Mayıs'ta açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesi son tahminlerini açıkladı.
Ekonomist Mahfi Eğilmez, Merkez Bankası ve yaptığı işlemlerle ilgili iddilara dair son yazısında "Perşembe günü bankanın analitik bilançosu yayınlandığında net olarak göreceğiz" dedi.
DEVA Partisi lideri Babacan, katıldığı canlı yayında enflasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.
Merkez Bankası'nın doları tutmak için yeteri kadar rezervi kalmadığına işaret eden Yeşilada, en fazla iki ay içinde 21 Aralık 2021'deki türde bir döviz depreminin yaşanabileceğini belirtti.
Enflasyon Araştırma Grubu, 'Rezervlerde 32 milyar dolar artış olması gerekirken, 7 milyar dolar artış var. Farkın kuru tutmak amaçlı rezerv satışı olduğunu tahmin ediyoruz' tespiti yaptı.
SADAT tartışmaları maalesef bir Türkiye klasiğine dönüşmeye başladı.
Merkez Bankası verilerine göre, cari işlemler hesabı mart ayında 5,55 milyar dolar açık verdi. 12 aylık cari açığın ise 24,2 milyar dolar olarak kaydedildiği açıklandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası AŞ nezdinde bulunan yabancı ülke merkez bankalarına ait varlıklar haczedilemeyecek, bu varlıklara ihtiyati tedbir konulamayacak.
Merkez Bankası verilerine göre, 6 Mayıs haftasında yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları arttı. Net rezervler ise 17 milyar dolardan 15 milyar dolar seviyesine geriledi.
Financial Times gazetesi, Türkiye'de bankaların döviz işlemlerini sınırlandırma baskısıyla karşı karşıya olduğunu, 1 milyon dolarlık alımlar için bile inceleme ve onay süreci olduğunu yazdı.
Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 29 Nisan haftasında 106,87 milyar dolar seviyesine geriledi. 15 Nisan haftasında rezervler 112,3 milyar dolar seviyesindeydi.
London Business School Profesörü Portes, bir ülkede merkez bankasına müdahalenin sonuçlarını görmek için Türkiye ekonomisinin bugün düştüğü duruma bakmanın yeterli olduğunu söyledi.
Merkez Bankası, nisan ayında KİT'lere 3,3 milyar dolarlık daha döviz sattı. Böylece başta BOTAŞ olmak üzere KİT'lere döviz satışı son altı ayda 21,6 milyar dolara ulaştı.
Döviz kurlarının yükselişe geçmesiyle Merkez Bankası ve BDDK, bankalardan kurumsal döviz işlemlerini piyasanın likit olduğu 10.00-16.00 saatleri arasına çekmesini istedi.
TCMB, buğday ve yeme gelen zamlar yüzünden makarna, un, bulgur, et, yumurta ve süt ürünlerinin fiyatlarına zam yağacağını rapor etti. Neden olarak ise jeopolitik gelişmeler gösterildi.
Nisan ayında enflasyonda ciddi bir yükseliş beklentisi hakim. Bakan Nebati ise piyasanın tersi yönde, 'İlave adımlarla önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin bir düşüş bekliyoruz' dedi.
Prof. Dr. Babuşçu, hükümetin dövizin artışını engellemek için 10-12 milyar dolar döviz sattığını belirtirken, Yeşilada ise, 'Merkez Bankası arka kapıdan 4-7 milyar dolar sattı' dedi.
Nisan enflasyonu artan enerji ve gıda fiyatlarının etkisiyle 20 yılın zirvesi olan yüzde 68'ye çıkabilir. Merkez Bankası da yıl sonu hedefini iki kata çıkararak yüzde 42.8 olarak belirledi.
Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Babuşçu, kendisini yalanlayan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nu yalanladı. Babuşçu, 500 liralık banknotların çıkış tarihini açıkladı.
Bloomberg'de yer alan habere göre, Merkez Bankası, yabancıya sıfır faizle TL verip döviz sağlayacak. Yabancıya aldığı TL ile tahvile yatırım şartı getirilecek, dolara yüzde 4 faiz verilecek.
Merkez Bankası eski Başkanı Yılmaz'ın 500 TL'lik banknot basma hazırlığı olduğu iddiasına ilişkin Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, bu iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade etti.
Yılın ikinci enflasyon raporunu açıklayan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, '2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23.2'den yüzde 42.8'e yükselttik' açıklamasını yaptı.
Stanford Üniversitesi’nde Hoover Enstitüsü üyesi Prof. Caner Bakır tarafından 'Türkiye’de merkez bankacılığının kurumsuzlaştırılması' konulu bir seminer verilecek.
Zelyut, 'Son alınan kararlar sinekten yağ çıkartırcasına döviz toplamak için AKP ekonomisinin ne kadar çaresiz olduğunu gösterdi. 70 cent bile kıymetli, Hazine tam takır kuru bakır' dedi.
Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık başlatması sonrası bazı ticari kredi faizlerinde yükseliş bekleniyor. Yüzde 20-21 seviyesindeki ticari kredi faizleri yüzde 24'e çıkabilir...
Faizi düşürdükten sonra hızla artan ticari kredilerin dövize gideceğinden endişe eden Merkez Bankası, zorunlu karşılıkları yüzde 25'e varan oranlarda yükseltti.
Merkez Bankası faizi ne artırabiliyor ne de azaltabiliyor. Artık bu faiz oranı 'politika faizi' olmaktan çıkmış, bir etkisiz elemana, işlevsiz göstergeye dönüşmüştür.
Eski Hazineci Ömer Rıfat Gencal, Hazine'den tahvil alan bankaların Merkez Bankası tarafından yüzde 14 ile fonlanarak, yüzde 47'lik kâr elde ettirildiğine dikkat çekti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.