Penis şeklindeki taşların yaşı, arkeologları bile şaşırttı: Gerçekten büyüleyici
Etiyopya'da UNESCO Dünya Mirası Alanı olarak kabul edilen penis şeklindeki anıt taşların M.Ö. 50 yılında yapıldığı tespit edildİ. Sadoro Soko arkeolojik alanında çalışmalar yürüten ABD'li bilim insanları ise karşılaştıkları veriye karşı çok şaşırdıklarını ifade ederek "Etiyopya'daki anıtların işlevsel çeşitliliği gerçekten büyüleyici" yorumunu yaptılar.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, ABD’deki Washington Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, Gedeo bölgesinde yer alan, ortalama 6 metre yüksekliğindeki bu anıtların yaşlarını belirlemek için radyokarbon tarihleme yöntemine başvurdu ve anıtların tabanlarından toplanan kömür örneklerini inceledi.
Hakemli bilimsel dergi Journal of African Archaeology’de yayımlanan analizler anıtlardan bazılarının MÖ 50 yılında inşa edildiğini ortaya koydu. Bu tarih sıradışı yapıların düşünüldüğünden bin yıl daha eski olduğu anlamına geliyor.
Daha önce yalnızca aynı bölgenin kuzey keismindeki Tuto Fela arkeolojik alanındaki anıtların yaşı araştırılmıştı. Bunlar MS 1100’e tarihlendiği için bölgedeki eserlerin tümünün benzer aralıkta inşa edildiği düşünülüyordu.
Etiyopya’nın arkeolojik açıdan zengin Gedeo bölgesinde yaklaşık 10 bin anıt mevcut. Ancak arkeologlar bu sıradışı yapıların yeterince incelenmediğini söylüyor.
Arkeolog Ashenafi Zena, "Sakaro Sodo dünyadaki en az çalışılmış arkeolojik alanlardan biri ve biz bunu değiştirmek istedik" diye konuştu.
Arkeolog, alanı ilk kez 2013’te ziyaret etmiş ve ziyaretin ardından anıtların kökenini araştırmak üzere harekete geçmişti.
"Böyle küçük bir alanda bu kadar çok anıt görmek şaşırtıcıydı" diyen Dr. Zena, o günleri şöyle anlattı:
Birçoğu yere düşmüş ve bazıları parçalanmış taşlara bakarak, Etiyopya'nın güneyindeki mağara alanlarını araştırmak yerine tez çalışmamda buraya odaklanmaya karar verdim.
MÖ 50 civarında Etiyopya’nın bu bölgesinde yaşayan insanlara dair pek de fazla bilgi yok. Öte yandan araştırmacılara göre anıtların yaşı, evcil hayvanların ortaya çıkışı ve daha karmaşık sosyo ekonomik sistemlerin gelişimiyle örtüşüyor gibi görünüyor.
Dr. Zena’ya keşif gezisinde eşlik eden Prof. Dr. Andrew Duff, "Bu araştırmanın önemi, bölgedeki ilk insanların geçimlerini sağlamak için ne yaptıklarına, buradaki kültürel ve sosyal uygulamalarının neler olduğuna ışık tutma potansiyelinde saklı" ifadelerini kullandı.
Araştırmacılar söz konusu anıtların çeşitli işlevleri olduğunu düşünüyor. Bu işlevler arasında bir nesilden diğerine güç aktarımının ve bölgedeki insan gruplarının başarılarının anılması yer alıyor.
Profesör Duff, "Etiyopya'daki anıtların işlevsel çeşitliliği gerçekten büyüleyici" dedi ve ekledi:
Örneğin, Gedeo'nun kuzey kesimindeki Tuto Fela arkeolojik alanında bulunan, daha yakın zamanda inşa edilmiş anıtların defin işaretleri olarak kullanıldığını biliyoruz.