'Sahne emekçilerine, müzisyenlere destek paketleri açıklanmalı'

'Sahne emekçilerine, müzisyenlere destek paketleri açıklanmalı'
Açıklanan destek paketleri dışında bırakılan müzisyen ve sahne emekçileri alanlara çıkarak yaşadıkları sorunları dile getirdi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Pandemi tedbirleri kapsamında alınan kararlar birçok sektörü derinden etkiledi. İktidar iş sektörüne ilişkin bir dizi paketler açıklarken, kültür ve sanat alanında adım atmadı. Birçok müzisyen geçimini sağlamak için öncelikle enstrümanlarını sattı. Süreç uzayınca farklı işlerde çalışmak zorunda kaldı. Birçok müzisyen ise biriken borçlar nedeni ile intihar etti. Müzisyenlerin yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek isten çok sayıda sanatçı sosyal medya hesaplarından yayınladıkları videolarda enstrümanların tellerini keserek bu durumu protesto etti. Bu gün ise birçok kentte sanatçılar alanlara çıkarak yaşadıkları sorunları dile getiri.

DİYARBAKIR’DA SANATÇILAR ALANLARA ÇIKTI

Sanatçıların alanlara çıktığı kenetlerden biri Diyarbakır’dı. Sanatçılar Diyarbakır Ofis Semti, Sanat sokağında sahne emekçilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek için basın açıklaması yapacağını duyurdu. Sanatçıların açıklama yapacağı Sanat Sokağı ve çevresine yoğun önlem alan polis bölgede TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet ekipleri konuşlandırdı. Polisin sanat sokağı yerine Gazal Park’ta açıklama yapılmasını istemesine sanatçılar tepki gösterdi. Uzun süren görüşmelerin ardından sanatçılar Sanat Sokağında basın açıklaması yaptı.  Sanatçılar adına hazırlanan basın metnini okuyan sahne emekçisi Engin Derya,  konuşmasına hayatını kaybeden Kalan Müzik kurucusu Hasan Saltık’ı anarak başladı.

'GÖZ YUMMA, MÜZİK SUSMASIN' KAMPANYASI

Pandemi döneminde sahne emekçilerinin büyük sıkıntılar yaşadığını belirten Derya, kısıtlamalar nedeniyle çalışamayan ve geçim sıkıntısı yaşayan müzisyenlerin intihar etmesinden büyük üzüntü duyduklarını söyledi.  Sanatçı ve müzisyenlerin yaşadığı ekonomik zorluklara dikkat çekmek için "Göz yumma, müzik susmasın" sloganıyla kampanya başlatıldığını hatırlatan Derya, şunları söyledi: "Biz Diyarbakırlı sanatçı ve müzisyenler olarak yetkililere sesleniyoruz; Normalleşme sürecine geçmişken on binlerce emekçi, bağımsız çalışan, sanatçı, müzisyen, canlı müzik ve sanat mekanları, restoran ve küçük işletmeler saat sıkıntısından dolayı işlev dışı bırakılmıştır.  

ADIM ATILSIN

Bu sektör işe aktif başlama saatleri mercilerin belirttiği kapanış saatine denk gelmektedir. Ne yazık ki müzik ve sahne sanatçıları görmezlikten geliniyor. Yaşam hakkı kısıtlanıyor. İntihar ve buhramların daha fazla olmamasını dilerken, yetkililerden bu konuda acil çözüm üretmesini bekliyoruz. Yetkili merciler acilen müzik ve eğlence sektörünü destekleyici yeni karar ve uygulamalarla, sanata, sanatçıya, tüm sanat çalışanlarına ve emekçilerine sahip çıkmalıdır." 

Öne Çıkanlar