Sanatçı Yeşim Akçakaya'nın anısına...

Sanatçı Yeşim Akçakaya'nın anısına...
'Yeşim Akçakaya Sanatçı Misafir Evi', pek çok sanatçıya kapılarını açıyor. Program, genç sanatçılara, sanat yazarları/eleştirmenleri veya sanat profesyonelleriyle tanışma ve fikir teatisi yapma imkânı tanıyor.

İlker Cihan BİNER


Bolu'nun Elmalık Köy'ünde bulunan 'Yeşim Akçakaya Sanatçı Misafir Evi', küratör ve yazar Derya Yücel'in danışmanlığında, C. Alim Sarı koordinatörlüğünde pek çok sanatçıya kapı açıyor.

Mekânda özgün, özel bir çalışma ortamı var. Üstelik estetik pratik oluşturma konusu tek bir boyutta değil. Resim, fotoğraf, heykel, video çalışmaları... Misafir evinde -stüdyoya dönüşen kat dâhil- çoklu bir perspektif söz konusu.

Dört hafta süreyle gerçekleşen program, genç sanatçılara sanat yazarları/eleştirmenleri veya sanat profesyonelleriyle tanışma ve fikir teatisi yapma imkânı tanıyor. Ayrıca program boyunca açık atölye günleri, söyleşiler, yerel zanaatçılarla vakit geçirme gibi yaratıcılığı besleyen etkinlikler yer alıyor.

1-7.jpg
Sanatçı Yeşim Akçakaya

YEŞİM AKÇAKAYA'NIN GİDİŞİ

Reha ve Mutlu Akçakaya'nın ikiz kızları Gamze ve Yeşim Akçakaya. Yeşim Akçakaya 21 yaşında yaşama veda etti. Yaşarken desen, illüstrasyon, resim gibi estetik pratikler üreten ve yazmayı da ihmal etmeyen Akçakaya'nın solo sergisi, öğrencisi olduğu VKV Koç Lisesinde açılmıştı. (1)

Anne, baba ve kız kardeş Gamze misafir evini kurarken amaçları kızlarının/kardeşinin sanat tutkusunu yaşatmak, genç sanatçılara destek olmak.

2-1-001.jpeg
Küratör-Yazar, Yeşim Akçakaya Misafir Evi'nin Danışmanı Derya Yücel ve Sanatçılar Ahmet Hakan Akkuş, Duygu Erkılınç

Bu anlamda ailenin yolu Derya Yücel ile kesişmiş. Böylelikle mekân için bir sanat alanı diyebiliriz. İlk edisyonun altı sanatçısı “Sesimiz Ol Platformu” sanatçıları arasından seçildi: Zehra Tezdönen, Eylül Meryem Söylemez, Baran Aykutbay, Hatice Alper, Ahmet Hakan Akkuş, Duygu Erkılınç. 12 Ağustos'ta başlayacak ve 12 Eylül'e kadar devam edecek misafir sanatçılar ise Ahmet Hakan Akkuş ve Duygu Erkılınç.

3-2.jpeg
Reha-Mutlu Akçakaya ve Derya Yücel, Ahmet Hakan Akkuş, Duygu Erkılınç

İKİ FARKLI SANATÇI

Misafir evindeki isimlerden biri olan Ahmet Hakan Akkuş, 1998 Kahramanmaraş doğumlu. Lise eğitimini Kahramanmaraş Güzel Sanatlar Lisesi'nde tamamladı. Ardından 2020 yılında Sinop Üniversitesi'nden Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim bölümüne yatay geçiş yapıp aynı üniversiteden mezun oldu. Sanatçı, çalışmalarında var olan düzende arafta kalmış insanların ruhsal durumlarını işliyor. Baskıcı yapıları işaret ediyor. Başka deyişle, normalleştiren mekanizmaların gözünün içine bakıyor. Bastırılan duyguları yakalamaya çalışan Akkuş, ıstakoz, yengeç figürleri ile bedenlerin sosyo-psikolojik gerçekliğine vurgu yapıyor.

4.jpeg
Bolu Elmalıköy'de bulunun Yeşim Akçakaya Sanatçı Misafir Evi’nden

Diğer sanatçı Duygu Erkılınç, 1995 Gaziantep doğumlu. Lise öğrenimi sonrası 2016 yılında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’ne başladı. Gaziantep Üniversitesi’nde Pedagojik Formasyon eğitimini tamamladı. Selçuk Üniversitesi Resim Ana dalında yüksek lisans eğitimine devam etmekte. 2020-2023 yılları arasında sanatsal üretimlerine devam ederken öğretmen olarak da görev yapmaktadır.

5.jpg
Yeşim Akçakaya Sanatçı Misafir Evi'nden Bilgi Paketi

Erkılınç’ın estetik perspektifinde mekan ve yapı ilişkisi var. Soykırımların, felaketlerin, göçlerin sürdüğü çağda toplumsal barınma ihtiyaçlarının, mekanların farklı izdüşümlerinin izinde dolaşan sanatçı, “mimaride mekan, sanat alanında mekan” gibi alt başlıklarla beraber kendine has çalışmalarını sürdürmekte.

6.jpeg
Bolu Elmalıköy'de bulunun Yeşim Akçakaya Sanatçı Misafir Evi'nden

Akkuş ile Erkılınç’ın çalışmalarını beraber ele aldığımızda ise yaşadığımız coğrafyayı gerek sanatsal gerekse politik anlamla okuyabilecek ya da görebilecek dinamikleri taşıdığını söyleyebiliriz.


Notlar:

(1) Yeşim Akçakaya Sanatçı Misafir Evi’nin bir önceki programını Nazlı Pektaş kaleme almıştı.

Öne Çıkanlar