Sanatçıların boykotu sonuç verdi: Berlin Senatosu, İsrail'e eleştiriyi baskılayan düzenlemeyi kaldırdı
Artı Gerçek - Finansman düzenlemesine tepki olarak başlayan, aralarında Nobel ödüllü yazar Annie Ernaux ve ABD'li felsefeci ve akademsiyen Judith Butler'ın da bulunduğu binlerce sanatçının katıldığı 'Strike Germany' (Grev Almanya) adlı hareketin çağrı ve eylemlerinin ardından Berlin Senatosu düzenlemeden geri adım attı.
İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik ayrım gözetmeksizin sürdürüğü saldırılarla ilgili Almanya'nın tutumuna ve ülkedeki kültür kurumlarının Filistin'e destek veren eleştirel seslerin "ifade özgürlüğünü bastıran McCarthyci politikalarına tepki" olarak bir açık mektupla başlayan boykot küresel çapta sanatçıların da desteğini aldı.
Jyoty ve Manuka Honey gibi birçok sanatçı, 'Strike Gemany' (Grev Almanya) hareketiyle dayanışma amacıyla Berlin'de 26 Ocak - 4 Şubat tarihleri arasında şehrin çeşitli mekanlarında düzenlenecek olan CTM Festivali'nden çekildi.
Londra'nın elektronik müzik sahnesinde yer alan 300'ü aşkın elektronik müzik sanatçısı, DJ ve underground müzisyen tarafından Filistin'e destek vermek amacıyla kurulan yatay bir kolektif olan 'Ravers for Palestine' tarafından bu ayın başlarında Instagram'da yapılan bir paylaşım, Jyoty ve Manuka Honey'in 26 Ocak Cuma günü, Berlin'in efsanevi Berghain kulübünde düzenlenecek etkinlikte sahne almayacaklarını doğruladı.
Berlin Senatosu'nun finansman maddesinden geri adım atma kararını sosyal medya hesabı üzerinden duyuran gazeteci James Jackson, Kültür Senatörü Joe Chialo'nun açıklamasını alıntılayarak, "Berlin, sanatçıların devam eden protestosunun ardından kültürel fon başvurularından - İsrail'e eleştiriyi sınırlandıran - IHRA maddesini çıkardı" dedi.
Breaking: Berlin drops the IHRA clause - which limits criticism of Israel -from cultural funding applications after sustained protest from artists
— James Jackson (@derJamesJackson) January 22, 2024
"I have to take seriously the legal and critical voices that saw the clause as a restriction on artistic freedom" Senator @ChialoJoe pic.twitter.com/yE70UMLoRb
'BU GEÇİCİ BİR ZAFER, IHRA'NIN FEDERAL YÖNERGE OLARAK KABUL EDİLMESİNİ REDDEDİYORUZ'
'Strike Germany' ise düzenlemeden geri adım atılmasının ardından, bunun 'sadece başlangıç' olduğunu söyledi. Hareketten yapılan açıklamada, "Bu değişiklik, Berlin'de alanda ve dünyanın dört bir yanından pek çok kişi tarafından geçilen eylemlerin sonucu" denildi. Sosyal medyadan açıklama yapan hareket, "Bu, geçici bir zafer, ancak Berlin'e özgü olan IHRA (Uluslararası Holokost Anma İttifakı) maddesi sadece ulusal bir konunun bir semptomu. IHRA'nın 2017 yılında federal yönerge olarak kabul edilmesi, bu habere rağmen halen yürürlükte. IHRA'nın ülke çapında reddedilmesi çağrısı yapıyoruz. Strike Germany'nin çağrısı değişmeden sürüyor" dedi.
'ALMANYA'DA GERGİN BİR ATMOSFER HAKİM'
Hareketin açık mektubunda, Filistin dayanışma protestolarının "Yahudi karşıtı olarak yanlış etiketlendiği ve yasaklandığı", aktivist mekanların "polis tarafından basıldığı ve şiddet içeren tutuklamaların sıkça yaşandığı" iddia ediliyor.
Mektupta, Almanya'da Filistin'e desteklerini dile getiren isimlerin etkinliklerinin, müze sergilerinin ve diğer fırsatlarının ellerinden alındığı gergin bir atmosferin hakim olduğunu ifade eden sanatçılar, bu tavrı kınıyorlar.
Her şey bu ay Berlin'de, İsrail'i eleştirenlerin şehirden mali destek almasına izin vermeyecek yeni bir finansman maddesini uygulamaya koyulmasıyla başlamıştı. Berlin şehir konseyi, devlet sanat fonlarından yararlananların "her türlü antisemitizmden" vazgeçmeleri gerektiğini söylerek yeni finansman düznelemesine "ayrımcılığa karşı düzenleme" ismini vermişti.
'BOYKOT SALDIRILARA BİR YANIT NİTELİĞİ TAŞIYOR'
Boykot, çatışmaların tırmandığı son dönemde geniş çapta haberlere konu olan Almanya'nın Filistin'e destek verenlere yönelik baskıcı politikalarına dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Alman yetkililerin 7 Ekim’den bu yana Filistin yanlısı sembolleri ve Berlin'deki Filistin'e destek mitinglerini yasaklamaya varan tutumları ayrımcılık olarak nitelendirildi.
Son olarak Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier'in Arapları Hamas'la aralarına mesafe koymaya çağırması da bu ayrımcı tutumun bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Söz konusu kampanyanın organizatörleri, "Kültür kurumları, Almanya'nın İsrail'e verdiği açık desteği sahiplenmeyen kültür çalışanlarını ayıklamak için sosyal medyayı, dilekçeleri, açık mektupları ve Filistin ile dayanışma ifadeleri için kamu açıklamalarını izliyor" dedi.
ALMAN KURUMLARINA YAPISAL IRKÇILIKLA MÜCADELE ÇAĞRISI
Sanatçıların kampanyası ayrıca, İsrail'in Filistin'e yönelik politikalarını boykot etmek için kurulan küresel 'Boykot, Tecrit, Yaptırım (BDS)' hareketinin 2019'da aldığı karara atıfta bulunarak Alman kurumlarını yapısal ırkçılıkla mücadele etmeye çağırıyor. (Kaynak: Euronews, Al Jazerra)
Nobel ödüllü yazar Ernaux öncülüğünde 500'ü aşkın sanatçıdan Almanya'ya boykot