Koray Düzgören

Koray Düzgören

Beyaz Saray’daki şov Kobanê’deki gerçek

Erdoğan Trump görüşmeleri sürerken Trump’un özel temsilcisi McGurk ABD Dışişleri Bakanlığının yetkilileri ile birlikte Kobanê kantonunu ziyaret etti: ABD taahhütlerine bağlı kalacak.

Koray DÜZGÖREN


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın  üzerinde büyük spekülasyonlar yapılan ABD Başkanı Donald Trump’la 20 dakika süren özel sohbeti medyayı günlerce meşgul etti. O ziyaretin yapıldığı saatlerde Trump’ın Özel Temsilcis Brett McGurk ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Kobanê’yi ziyaret ediyordu.

Bu iki ziyaretin aynı zamana denk gelmesi sadece bir rastlantı mıydı?

Başkan Trumpla Erdoğan’ın biraraya geleceği gün böyle bir heyet Rojava’nın Kobanê Kantonu’nu niçin ziyaret etmiş olabilir?

İlk akla gelen olasılık şu:

ABD bürokrasisi, Trump’un hangi şartlarda ne yapacağının önceden kestirilmemesi nedeniyle her ihtimale karşı ters bir durum ortaya çıkmasın diye böyle bir tedbir almışa benziyor.

Böylelikle, Beyaz Saray’daki görüşmeler nasıl cereyan ederse etsin ABD yönetiminin Kürtlere ve Suriye Demokratik Güçlerine desteğinin tam olduğunun garantisi verilmiş oldu. Ağır silah kararında herhangi bir değişiklik olmayacağı gibi, bunun tanksavarlar da dahil edilerek süreceği yine Erdoğan-Trump görüşmesi öncesinde Pentagon’un ağzından ABD medyasına sızdırıldı. Yani ABD ve Koalisyonun  karar vericileri, QSG (Demokratik Suriye Güçleri) ile YPG’yi desteklemeye devam edeceklerini bu yolla açıkça beyan etmiş oldular.

Kuşkusuz aynı bürokrasi, Erdoğanla Trump görüşmesini de mümkün olacak en kısa süreye indirerek iki liderin fazla detaya inmesini ve konuşmanın bir tartışmaya hatta karmaşaya dönüşmesini engellemiş oldu.

Meselelerin ayrıntılı görüşülmesi öğlen yemeğine bırakıldı, ama kalabalık bir yemekte de fazla ayrıntılı konulara girmek söz konusu olmadığı için sıkıntılı konular geçiştirilmiş oldu.
Erdoğan, YPG’ye ağır silah yardımı ve destek verilmesi gibi meseleleri gündeme getiremedi. Basın toplantısında YPG’nin terör örgütü olduğu ve bunun ABD ile Türkiye arasındaki mutabakata uymadığına ilişkin sözleri ise Trump’a çevrilmedi bile ve arada kaynayıp gitti.

Böylece ziyaret öncesi yüksek perdeden atıp tutan AKP medyası da AKP kurmayları da boşa düşmüş oldular. Erdoğan bu meselelere nokta koyacağız derken virgül bile koyamadan döndü. Belki ancak ünlem ya da soru işareti koymuş oldu.

Buna karşılık Trump’un özel temsilcisi McGurk ABD Dışişleri Bakanlığının yetkilileri ile birlikte Kobanê kantonunu ziyaret ederek Beyaz Saray’daki görüşmelere oranla çok daha somut  şeyler söyledi. Kobanê kantonu yöneticilerine, QSG temsilcilerine ABD’nin taahhütlerine bağlı kalacağına ilişkin güvenceler verdi. Trump'ın Özel Temsilcisi ile ABD Dışişleri Bakanlığından yetkililerin içinde bulunduğu heyetin QSD (Demokratik Suriye Güçleri) ve YPG komutanlarıyla da bugün biraraya geleceği ve Rakka operasyonun  başarılı olabilmesi için yapılması gerekenleri konuşacağı bildiriliyor.  

ABD heyeti ilk önce Rakka Sivil Meclisi yetkilileri ile görüştü. Toplantıya katılan kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, ABD yetkililerinin Rakka Sivil Meclisi'ne destek sözü verdi. Bu fiilen Rakka’nın yeni yönetimini tanımadır. Erdoğan akıldanelerinin en çok korktuğu şey gerçekleşmiş, destek askeri boyutun ötesine geçmiş siyasi bir boyut kazanmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Koray Düzgören Arşivi