Bütçede lojmanlar, taşıtlar, telefonlar

Cumhurbaşkanlığının elinde 461 adet taşıt var, ambülanslar da dahil; bu kadar taşıt ne için kullanılıyor? Hele Diyanet İşleri Başkanlığı'nın elinde gözüken 408 taşıtı hiç yorumlayamıyorum.

Bir süredir, galiba son beş yazımda 2024 bütçesi üzerine bazı değerlendirmeler yapmaya gayret ettim, bugünkü yazımla birlikte bir süre bu bütçe yazılarına ara veriyorum.

Sonlandırmıyorum, ara veriyorum, bütçe kanun tasarısı Bütçe-Plan Komisyonu’ndan Genel Kurul’a indiğinde muhtemelen tekrar bütçe tasarısı konusuna döneceğim.

Bugün ise 2024 Bütçe Gerekçesinin son bölümündeki verilerden yararlanarak devletin kullandığı lojman ve sosyal tesisler, taşıtlar ve telefon sayıları hakkında bilgi aktaracağım.

Bu sayıları aktarırken bir yorum da yapmak istemiyorum, elimizdeki verilerle sağlıklı yorum yapmak da kolay değil, biraz sonra devletin elindeki taşıtları vereceğim mesela, sayı çok büyük, binek taşıtı diye verilen sayı da çok yüksek ama bu binek arabalarının ne kadarının makam arabası olarak kullanıldığını, marka ve modellerini bilmiyoruz, çok popülist yorumlara şimdilik girmiyorum, elimizdeki yegane veri olan Bütçe Gerekçesi 2024 verilerini aktaracağım, gerisi muhtemelen öncelikle Sayıştay’ın sonra da “araştırmacı adı verilen gazetecilerin” işi.

Gelelim önce devletin elindeki lojman ve sosyal tesis sayılarına.

Genel bütçeli kamu idarelerinin elinde 191.006 lojman, 520 sosyal tesis var, toplam 192.526.

Özel bütçeli idarelerin elindeki lojman sayısı 163.379, sosyal tesis sayısı 880, toplam 17.259.

Yükseköğretim kurumlarının elindeki lojman sayısı 13.392, sosyal tesis sayısı 431, toplam 13.823.

Düzenleyici ve denetleyici kurumlardın elindeki lojman sayısı 390, sosyal tesis yok.

Gelelim devletin elindeki taşıt sayısına.

Genel bütçeli idarelerin elinde 49.121 taşıt var.

Özel bütçeli idarelerin elindeki taşıt sayısı 5.036. Yüksek öğretim kurumlarının elindeki taşıt sayısı 4305, düzenleyici ve denetleyici kurumların elindeki taşıt sayısı 100.

Gelelim devletin elindeki telefon sayısına.

Genel bütçeli idarelerin elinde 27.881 cep telefonu, müstakil denilen, direkt telefon diye bildiğimiz telefon sayısı 194.535, faks sayısı 34.143.

Özel bütçeli idarelerin elindeki cep telefon sayısı 4.038, müstakil (direkt) telefon sayısı 9.147.

Yükseköğretim kurumlarının elindeki cep telefon sayısı 349 (bu bana biraz az geldi ama hadi neyse), müstakil telefon sayısı 35.194.

Düzenleyici ve denetleyici kurumların elindeki cep telefon sayısı 215, müstakil telefon sayısı 3.445.

***

Bu sunduğum verilerin, daha doğrusu Bütçe Gerekçesi 2024’den aktardığım bilgilerin biraz örtük bilgiler olduğunun farkındayım, bu lojmanlar, taşıtlar, telefonlar vergilerle finanse ediliyorlar, bu nedenden çok daha detaylı bilgiye toplumun talebi olabilir, bu talebin bir biçimde yerine getirilmesi lazım.

Ancak, özellikle lojman konusunda çok da popülizme kaymadan araştırmak lazım, lojman sayısının devletin toplamında 220 bin dolayında olduğunu görüyoruz ama bu lojmanların düzgün tahsisleri yapılırsa önemli bir bölümünün de gerekli olduğunu görebiliriz.

Kamu çalışanlarının bir küçük emirle her yere savrulabildiklerini biliyoruz, dürüst kamu çalışanlarının maaş düzeyleri de ortada, bu insanlara lojman tahsisi olmaz ise kamu hizmetinin sürekliliği olanaksız hale gelebilir.

Bir grup kamu çalışanı için de kendilerinin, ailelerinin güvenlik sorunun da önemli olduğunu unutmayalım.

Ancak, Cumhurbaşkanlığın elinde 521 adet lojman var, kimler bunlar, tam yorum yapamıyorum.

Cumhurbaşkanlığına bağlı, görev yeri Ankara olan, taşra teşkilatı olmayan bir Strateji ve Bütçe Başkanlığı var, bu Gerekçeyi de artık Maliye değil onlar hazırlıyorlar galiba, elinde tam 212 lojman var, daha da ilginci bir adet sosyal tesisleri var.

Cumhurbaşkanlığının elinde 461 adet taşıt var, ambülanslar da dahil; bu kadar taşıt ne için kullanılıyor, bunu da tam yorumlayamıyorum.

Hele Diyanet İşleri Başkanlığının elinde gözüken 408 taşıtı hiç yorumlayamıyorum.

Bir süre bütçe yazılarıma ara vereceğim, günlerdir okurları çok sayıya boğdum, özür dilerim.

Eser Karakaş: Kadıköy Saint Joseph lisesi muzunu. 1978’de Boğaziçi Üniversitesi İİBF’den mezun oldu. Doktorasını 1985 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yaptı. 1996’dan itibaren İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü’nde profesör olarak ders verdi. Bahçeşehir Üniversitesi İİBF’de Dekanlık yaptı. 2016 yılında 675 sayılı KHK ile ihraç edildi. 2008 yılından itibaren Strasbourg Üniversitesi Science Po’da misafir öğretim görevlisi olarak bulunuyor.