Dini çoğulculuk gereği kadından imam olabilir

İslam, camide kadının imam olmasıyla, kadın-erkek birlikte namaz kılmakla değil; hırsızlıkla ve lüks düşkünlüğü ile yozlaşır.

Namazda kadın imam olabilir mi olamaz mı, kadın erkek birlikte namaz olur mu olmaz mı Kur’an’da bunlarla ilgili hiçbir açıklama yoktur. Bırakın bunları namazın kendisinin bile şekli tam olarak anlatılmamıştır. Dua ve yakarış insanî örfe ve kültüre göre değişebilir.

Bu konuda Diyanet tarafından ileri sürülen "Din mühendisliği projesi olduğu açıktır. İslam’ın on dört asırlık değişmez sabiteleri olarak devam edegelen bir ibadetini laubalice değiştirmeye kalkışmak asla bir fikir ve düşünce özgürlüğü olarak değerlendirilemez" görüşü tamamen temelsizdir. Namaz değiştirilmiyor, aynen kılınıyor. Kadın imam oluyor ve kadın-erkek birlikte kılınıyor. Bunları yasaklayan bir ayet var mı?

Keza Mısır Yüksek Fetva Kurulu Darul İfta’nın "Kadınların erkeklerle birlikte namaz kılamayacağı, kadının başını bağlamadan dua edemeyeceği ve erkeklerin namaz kıldığı yerde kadının imamlık yapamayacağı" görüşü de tamamen temelsizdir. Bunların yasak olduğuna dair hiçbir ayet gösteremezler.

Kur’an yasaklamıyorsa dini açıdan bir mahzuru yok demektir. Gerisi gelenektir, örftür, kültürdür. Kabe’de hacılar kadın-erkek karışık tavaf ediyorlar, cinsiyet ortadan kalkıyor. Bu mantığa göre tavafın da o zaman haremlik selamlık yapılması gerekir. 1418 yılında idam edilen Şeyh Bedreddin, et-Teshil adlı eserinde kadının minareden ezan okuyabileceğini savunmuştur.

İslam’ın doğduğu Arap dil tarih ve kültür evreni dışında yeniden yorumlanıp ifadelendirilmesi mümkündür. Mesela cami kültürü Arap ve Ortadoğu kültüründen farklı olabilir. Ezanı kadınlar okuyabilir, kadın-erkek karışık namaz kılınabilir, kadın imamlık yapabilir. Bunların hiç birinde ruku, secde ortadan kaldırılmıyor, mesela ezan Kur’an’da geçmiyor, kollektif içtihatla bulunmuş, o da değiştirilmiyor aynen ama bir kadın okuyor.

Bunlar camiyi değiştirmek ve yozlaştırmak değildir. Farklı örf, gelenek ve kültürler içinde yaşatmasını sağlamaktır. Dinin evrensel olduğunu, sadece Ortadoğu kültüründen ibaret olmadığını gösterir. Hemen tepki gösterilmeyip müsamaha ile karşılanması gerekir, isteyen böyle bir cami açabilir ve isteyen de oraya gedebilir, isteyen de gitmez. Ama bütün camiler böyle olacak diye dayatma olamaz. Anadilde ibadet yapılan camiler de olabilmelidir. Biz buna dini çoğulculuk diyoruz.

Diyanet Başkanı Mercedes’le geziyor, camilere lüks şamdanlar asılıyor, altın süslemeler yapılıyor. Camiler devlet tapınağına çevrilmiş, namaz ayine dönüşmüş durumda. Camilerde cıvıltı yok, kadın yok, çocuk yok, neşe yok, camiye ölüsü olan geliyor. Sosyal hayatın merkezi olmaktan çıkmış durumda. Şu an camilerde salât edilmiyor, sadece namaz kılınıyor. Grev, kıdem tazminatı vs. caiz değildir diye hutbeler okunuyor. Din zaten asırlardır Emevîlerce değiştirilmiş. Asıl din mühendisliği bunlardır.

İslam, camide kadının imam olmasıyla, kadın-erkek birlikte namaz kılmakla değil; hırsızlıkla, açgözlülükle, şatafat ve lüks düşkünlüğü ile yozlaşır, hatta yok olur.

kuran cami İhsan Eliaçık diyanet Başörtüsü islam namaz dua Emevi