En güçlü, öfkeli ya da en nazik konuşma

Peynir gemisi, nasılsa ve nedense, lafla yürüyor sol okyanuslarda. Büyük büyük laflar söyleyip, her gün biraz daha küçülen lokmalar yiyoruz. Ve bizim umuda değil, yaratıcı bir neşeye ihtiyacımız var aslında.

Bizle konuşurken, gözlüğün üstünden bize bakıyordu, Troçkist, işgal fabrikası işçisi, dizgici. ‘Troçki, bir ülkede devrim olmaz diyordu. Siz bir fabrikada mı devrim yapacaksınız, diyorlar bize.’ diyordu. Duraksıyor bizi seyrediyordu. Mate içiyorduk o sırada, arkada çalışan entertipler, rotatifler, bobinler ve işgal fabrikası işçileri. ‘Ne yapalım devrimi mi bekleseydik’ diyordu sonra. Kendisini bekleyen gözlüğe dönüyordu ve prova baskısı bir kitaba, yine Arjantin’de işgal fabrikalarını anlatan.

‘Ruhumuz ateş almalı, aydınlatmalı, baştan çıkartmalı ve cezbetmelidir.

Konuşma hiçbir zaman bunu tek başına başaramaz; En güçlü, öfkeli ya da en nazik konuşma bile yapamaz.

Sadece örnek bunu başarabilir.

Örneklemeliyiz ve yol göstermeliyiz.’*

O kadar çok kişi, ceplerindeki umutsuzluğu önüme fırlatıyor ki bulaşıcı bir hastalık sanırım bu. Sonra, genellikle bir masa etrafında, kartlar açılıyor. Dünyanın, çeviri diliyle, lanet olası başkanlarının ne düşündüğü, tahmin ediliyor mesela ya da ittifaklarının nasıl her an yıkılabileceği olasılıkları sıralanıyor, Putin dalıyor konuya, Trump kazanıyor, Netanyahu savaş kabinesinin niyetleri, art niyetleri, artan niyetleri ve mesela NATO başkanının bile muhtemel bilmediği, NATO politikasının nasıl olacağı anlatılıyor, tane tane…

Peynir gemisi, nasılsa ve nedense, lafla yürüyor sol okyanuslarda. Büyük büyük laflar söyleyip, her gün biraz daha küçülen lokmalar yiyoruz.

Ve bizim umuda değil, yaratıcı bir neşeye ihtiyacımız var aslında, bir sürü örneği yaşama geçirecek bir neşeye…

*Sosyalizme Çağrı- Gustav Landauer, Çev- Nesrin Aytekin, Hayalci Hücre yayınları…


Metin Yeğin: Yazar, belgeselci, sinemacı, gazeteci, avukat, seyyah... CNN-Türk, NTV, Kanal Türk, Al Jazeera, Telesur televizyonlarına 200'e yakın belgesel ve kurmaca filmler yaptı. Türkiye'de Cumhuriyet, Radikal, Birgün, Gündem; Gazeteduvar, dünyada, Il manifesto, Rebellion gazetelerine köşe yazıları yazdı. Dünyanın sokaklarını anlattığı 10'dan fazla kitaba sahip. Dünyanın farklı yerlerinde yoksullarla birlikte evler inşa etti, bir sürü farklı işte çalışarak yazılar yazdı, filmler çekti. Birçok ülkede kolektif çalışmalara katıldı, kooperatif örgütlenmelerine öncü oldu. Ekolojik direnişlere katıldı, isyanlara tanıklık etti. Türkiye ve birçok ülkede öğretim üyeliği yaptı... Ve dünyayı değiştirmeye çalışmaya devam ediyor hâlâ...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Metin Yeğin Arşivi