Ensest araştırması bilimsel mi, dayanaksız mı?
Korktuğum oldu, ensest gibi tüm toplumu ilgilendirmesi gereken bir mesele, daraltan kısır döngü içinde konuşulmaya devam ediyor.
Konuyla ilgili ilk yazımda tartışmanın bilimsellikten siyasete indirgenmesi ve kutuplaşma kaygımdan bahsetmiştim, korktuğum başıma geldi. Karşıt medya ve yazar gruplarının konuyu kendi siyasi perspektiflerine indirgeyerek ele almasından sonra Ak Partili Mahir Ünal' da konuyu gündem ederek '...Efendim bu toplumun yüzde 40'ı ensesttir'. Hadi oradan ahlaksız adam, sen kendi ahlaksızlığını meşrulaştırmak için bu aziz millete iftira atıyorsun!..)
Konuyu gundeme getiren Alphan ise 'Türk milletine hakaretten' hakkında dava açılma tehdidi altında olduğunu söylemiş. %40 oranının mantıksızlığını ortaya koyan Ahmet Hakan'a 'sol' isimli bir haber portalı 'ensesti fantezi ilan eden' ithamında bulunmuş. Örnekler çoğaltılabilir ama bu karşılıklı salvoların sonuçta çok önemli bir konu olan ensestin engellenmesine zarar vereceği ortadadır.
Bu tartışmaları basit siyasi tartışmalar olarak görmüyorum. Aslında son derece önemli ve önümüzdeki yıllardaki siyasi geleceğimizi belirleyecek tartışmalar olarak görüyorum. %40 gibi absürd bir rakamın etrafındaki tartışmalar yine bir başka 40'ı, 40 akıllının taşı çıkaramadığı kuyuyu hatırlatıyor.
TCK'da ensest konusunda bir madde olmaması, ensest davalarının olması gereken hassasiyet, hız ve cezada olmaması bir gerçektir. Ancak bu, konunun siyasi polemik alanında tartışılması vehametini ortadan kaldırmıyor.
Kaç gündür gerek TKDF'dan gerekse de konuyu gündeme getiren Melis Alphan' dan bulduklarını iddia ettikleri %40 rakamı hakkında açıklama bekliyorum, sosyal medya aracılığıyla da duyuruyorum, bir cevap gelmiyor. TKDF'nun Ahmet Hakan'a verdikleri cevabı ve son günlerde kamuoyuna açıkladıkları raporu da okudum, %40' ı açıklayacak hiçbir bilgi yok. Rapor iddia edilen oranın aksine 'ensest oranı tespit edilemez, verilen oranlar tahmini oranlardır' diyor. Peki bu %40 nereden çıktı? TKDF yetkilileri ve Alphan bilimsel araştırmanın zorunlu sonucu olan yöntem, çalışma usülü, seçilen örneklem ve kriterlerini açıklamalıdır. Bunu bekliyorum ve bekleyeceğim. Ensest gibi önemli bir konu sansasyonel rakamlarla, siyasal kutuplaştırma üretecek yönelişlerle çözüme kavuşamaz. %40'a itiraz edeni 'ensesti önemsemeyen' ilan etmek de nedir?
Konunun en ilginç yanı ise konu hakkında yazan bilim adamı kimliği olan pekçok yazarın çalışmanın bilimselliğini sorgulamadan ele almasıydı. Neden konunun bilimselliğini sorgulayan pek az yazar var? Neden bu denli önemli bir yaranın gündeme getirilmesinde izah edilemeyen bir oran sorgulanmıyor?
' Kral çıplak' demekten kaçınılıyor? İki taraftan da herkes niye mahallesine sığınıyor, mahallenin aksine bir eleştiri getirmeye cesaret edemiyor? Böylesine önemli konuyu dine, dindara duyulan yakınlık veya alerji üzerinden açıklamak cok üzücüdür. Konuyu, dindarları gerektiği zaman en net bir şekilde ve eleştiren dindar birisi olduğumu söyleyerek tamamlamak isterim, yanlış anlaşılmalar benim için hayal kırıklığı oluşturur. Eleştiri önyargısız dinlendikçe daha etkili olur, ezberlerimizi sorgulayalım.
Konunun netliğe kavuşmaşı için uzun yıllar ensest vakalarıyla uğraşmış bir uzmanın sözlerine de bakalım. Tez çalısmaşı da ensest uzerine olan psikiatrist, Prof. Dr. Medaim Yanık 'Eğer toplum genelinde ensesti en geniş kullanımıyla düşünürsek, rakamın %1 ile %10 aralığında olduğunu söylememiz gerekiyor. Maalesef tam rakamı gösterecek yeterli güvenirlikte veri yok. Eğer ensesti baba - kız veya kardeşler arası tamamlanmış cinsel ilişki olarak en dar anlamında tanımlarsak, bu sefer rakamın %1'ler civarında olduğu söylenebilir....dikkatlerden uzak tutmak çabasında olmak ne kadar yanlış ise dikkat çekmek veya duyarlılık oluşturmak adına yüksek rakamlar vermek de o kadar yanlış. Gerçekliği olduğu gibi resmetmemiz gerekiyor. Yüksek rakamlar duyarlılık arttırma yerine tersinden duyarlılığı azaltıyor...' diyor.
Prof. Dr.Medaim Yanık da konunun önemsiz olduğunu söylemiyor, zaten kimse bunu söylemiyor, söyleyemez. Ensest konusunda önyargılarımızı bırakıp ciddi işler yapmadığımız sürece bu kısır döngü siyaset alanında da devam edecek gibi görünüyor. Maalesef artık iyimser değilim. Bu gidişle siyaset alanında kutuplaştıran kazanacak, herkese gecmiş olsun..!
@gergerliogluof
www.omerfarukgergerlioglu.com