Türkiye ve ABD arasında radikal ve trajik değişimlerin beklenmemesi gerektiği çoktan bilinen bir şeydir. ABD için Erdoğan bağımsız dış politika uygulamaya çalışan «karmaşık ortak», «sultan» olabilir. Ama tüm bunlara rağmen «kırmızı çizgi» olan Rusya-Türkiye S-400 anlaşmasının gerçekleşmesi zordur.
Bunun olmaması için Amerikalılar her şeyi yapacaklar. Rusya savunma sistemlerinin NATO hava savunma sistemine entegrasyonu teknik olarak mümkündür ama örgütleme olarak çok zordur çünkü program uyuşması olmalı ve Rusya sistemlerinin NATO hava savunma sisteminin merkezine girebilmesine izin verilmeli, bu sadece program değil, şifrelerdir ve dost-düşman belirleme sistemine ulaşımdır.
Bundan dolayı da S-400 anlaşması ABD’nin Türkiye’ye F-35 satışını durdurmasının nedenlerinden biri oldu. Yani Türkiye’nin direkt olarak ABD’ye karşı koyması ve böylelikle NATO üyeliğinden çekilmesi zor gözüküyor.
NATO’nun 2014'teki ortak kararıyla Rusya’yla her türlü askeri işbirliği yasaklanmış ki NATO içi disiplin çok keskindir.
Tabii ki Erdoğan sanki seçeneği varmış gibi BRİKS'i öne çıkarıyor. Ama bunun Türk başkanı tarafından yapılan bir reklam, ABD ve AB'ye karşı şantaj ve baskı oluşturmaktan başka bir şey olmadığı bellidir.
Bundan dolayı olsa gerek Rusya Başkanı şimdilik BRİKS'in genişletilmesini düşülmediği ama "ileride bakarız tartışırız" gibi çok temkinli bir yaklaşım sergiledi.
Türkiye ABD’yle anlaşma sağlayacak gibi gözüküyor çünkü Türkiye payını ödedi. ABD bu anlaşmayı geciktirebilir ama er veya geç F-35 Türkiye’ye verecek.
Türkiye ve Rusya arasındaki güncel ilişkilere bakarsak burada sadece ekonomik boyutta ilerlemeden söz edebiliriz. Türkiye ABD’nin tüm isteklerine rağmen Rusya’ya karşı ambargoyu uygulamayacak.
Şimdilik Rusya’yla ilişkiler iyidir, bir taraftan Akkuyu anlaşması diğer taraftan Güney akımı, turizm, ticaret, domates vs. Ama S-400 anlaşmasına gelince bence Erdoğan son anda vazgeçecek. ABD ve NATO’ya rağmen Rusya’yla böyle bir askeri anlaşmaya varılması mümkün gözükmüyor.
Dikkat çeken soru şudur: Erdoğan bu kadar çırpınmadan sonra tekrardan başını eğecek mi Batı'nın önünde? AB, ABD ve NATO taraftarı olacak miı?
Bu yaklaşım sayesinde iktidarda kalmayı 10 yıl uzattı. Eğer tekrar Batı'nın önünde eğilecekse o zaman Doğu bloğu olan Çin, Rusya, İran ve diğer ülkeler bunu nasıl algılar?
Erdoğan’ın blöf yapmada usta olduğu bilinen bir şeydir.