Gerginliğin artma tehlikesi
Bu saldırının Ortadoğu’da ve Suriye’de farklı bir gerginliğe yol açacağından söz etmek zor. Şimdilik istisnai bir duruma benziyor.
ABD silahlı güçleri, Suriye’nin doğusunda bulunan sınır kontrol merkezine hava saldırısı gerçekleştirdi. Saldırıyı, ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü John Kirby açıkladı. Bu saldırı ABD Başkanı Joe Biden tarafından onaylandı. Kirby, saldırının Suriye-Irak sınırında bulunan İran destekli çetelere karşı yapıldığını ifade etti. Bu saldırı, yakın zamanda Amerikan askerlerine karşı yapılan saldırılara karşı misilleme olarak gerçekleştirildi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, silahlı güçlerin istihbarat bilgisine dayanarak bu saldırıyı gerçekleştirdiğini ve bundan dolayı sonuç alıcı olacağından emin olduklarını ifade etti.
ABD Başkanı’nın sözcüsü olan Jen Psaki, buna benzer eylemler yapan eski ABD Başkanı Donald Trump’ı eleştiriyordu. Psaki, Trump döneminde bu saldırıların yasal olmadığına dikkat çekiyor ve Esad’ın acımasız bir diktatör olmasına rağmen Suriye’nin bağımsız bir devlet olduğunu söylüyordu.
ABD’nin belirli noktalara hava saldırısı yaptığını belirtmek lazım. Bu noktalar İran destekli gruplara ait noktalar ve saldırı, İran destekli grupların Irak’ta bulunan Amerikan ve koalisyon güçlerine yapılan saldırılarından sonra geldi. Bu saldırının Ortadoğu’da ve Suriye’de farklı bir gerginliğe yol açacağından söz etmek zor. Şimdilik istisnai bir duruma benziyor.
Biden yönetimi Ortadoğu bölgesine ilişkin politikasını uygulamaya başlayacak ve bu da Rusya’nın silahlı güçlerinin bu bölgede bulunmasından dolayı Moskova ve Washington arasında yeni gerginliklere yol açacak. ABD hiçbir zaman Ortadoğu’yu terk etmedi ve etmez de.
Trump yönetimi, bu bölgeye ilişkin politikaya öncelik vermekten vazgeçmişti. Trump’ın etrafındakiler ve danışmanları, ana düşmanın Çin olduğu ve bundan dolayı mücadelenin yönünün Çin’e verilmesi gerektiği kanısında idi. Onlara göre Asya-Pasifik cephesi ABD için daha önemli idi. Bush dönemindeki yönetim de aynı düşüncede idi ama 2003 yılında Irak savaşından dolayı yönünü Ortadoğu’ya dönmek mecburiyetinde kalmıştı. Obama dönemindeki Demokratların politikasına gelince, zaten aktif olarak Ortadoğu politikasına önem veriyorlardı. Şimdi ise Biden yönetimi de aynı politikaya dönmüş oldu.
Demokratlara göre Ortadoğu politikası önemlidir. Tabi ki bu Rusya’yla zaten kötü olan ilişkilerin daha da kötüleşmesini beraberinde getirecek. Bundan dolayı Suriye’den kaynaklı fazladan bir gerginliğe yol açacak gibi görünmüyor. Ama Demokratların yönetimi Rusya’yı Ortadoğu’dan çıkartma girişimlerini yoğunlaştıracaktır.
Suriye’ye yapılan hava saldırısının Rusya’yla olan kötü ilişkileri farklı bir sonuca götürmesi olası değil gibi. ABD güçlerini Ortadoğu’dan çekmeyi zaten durdurmuştu. Bu son saldırı ise Irak’taki Amerikan ve koalisyon güçlerine ve Bağdat’taki ABD Elçiliğine yapılan saldırılara cevap olarak yapıldı.
ABD ve Rusya arasındaki ilişkiler var olan seviyede devam ediyor. ABD ihtiyaç gördüğü yerde Rusya’yla fikir alış verişinde bulunmakta, onun dışında çıkarları ne gerektiriyorsa onu yapmakta. Bundan daha kötü olması beklenemez.