Ayşegül Karakülhancı

Ayşegül Karakülhancı

Kiev, Almanya savaşta daha aktif bir rol mü alsın istiyor?

Kiev, Almanya’nın yaptıklarını değil yapmadıklarını görmek üzerinden kamuoyuna bilgi veriyor. Sürekli olarak Almanya’dan yeterince destek gelmediğinden yakınıyor.

Almanya’dan veya başka ülkelerden çok sayıda politikacı Kiev’i ziyaret ederken Almanya Şansölyesi Olaf Scholz Kiev'e gitmeyeceğini açıklamıştı. Sebebi de, Kiev’i ziyaret etmek isteyen Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'in yüzüne Zelenskiy’nin kapıyı kapatmış olmasıydı. Scholz, Ukrayna'nın Cumhurbaşkanı Steinmeier'e yönelik tutumunu eleştirerek, "Bu kadar çok askeri yardım sağlayan, bu kadar çok mali yardım yapan, güvenlik garantileri söz konusu olduğunda ihtiyaç duyulan, Ukrayna'nın geleceği için önemli bir ülkeye şunu söylemek olmaz: Ama cumhurbaşkanı gelemez" demişti.

Bu olayın ardından Ukrayna Berlin Büyükelçisi Andriy Melnyk, "Alınganlık yapıp küsmek pek devlet adamlığı ile bağdaşmıyor. Nazi'lerin işgalinden bu yana Ukrayna'da en yıkıcı savaş yaşanıyor, orası çocuk yuvası değil" dedi. Melnyk, Scholz için Almancada biraz argo sayılabilecek, alıngan insanlar için kullanılan "hassas sosis" ifadesini tercih etmişti.

Steinmeier Almanya Cumhurbaşkanı olarak Doğu Avrupalı mevkidaşlarıyla birlikte Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenksiy ile dayanışma göstermek için Kiev’e gitmek istemişti. Ancak Kiev, Steinmeier’i Almanya Cumhurbaşkanı gibi değil de geçmişte Rusya ile yakın ilişkisi olan Sosyal Demokrat Partili (SPD) bir siyasetçi gibi görerek ziyaret talebini reddetti. Steinmeier, önceden yaptığı hataları kabul etmiş biriydi ama yine de Kiev’in kapısı yüzüne kapatıldı. Oysa Steinmeier artık SPD’li bir politikacı değil, Federal Almanya Cumhuriyetini temsil eden partiler üstünde bir isimdi.

ALMANYA NE YAPARSA YETMİYOR

Almanya, Rus işgaline karşı Ukrayna’nın yanında yer aldı. Ukrayna için çatışma bölgelerine silah teslim etme tabusunu dahi yıktı. Rusya'ya olan enerji bağımlılığından kurtulmayı hedefine alarak kendi halkının uğradığı ciddi ekonomik kayıpları göze aldı. Yüz binlerce Ukraynalı mültecilere hiçbir mülteci grubuna yapılmayan pozitif ayrımcılığı yaparak iki yıllık çalışma izni verdi. Onlara evletin ve özel sektörün desteği ile kapılarını açtı. Yardım etmek için tüm ülke seferber oldu. Ama Ukrayna hükümetine Almanya’nın attığı adımlar yetmedi.

Kiev ve Berlin arasında başlayan çatışma daha da yoğunlaşıyor.

Büyükelçi Melnyk , Scholz’u Ukrayna’ya ağır silah sevkiyatı yapmadığı için defalarca eleştirdi. Ukrayna hükümeti temsilcileri bir hükümet lideri ve bir ülkenin başbakanı olarak Scholz’un temkinli davranmak, attığı adımı tüm açılardan tartmak zorunda olduğu gerçeğini bir türlü görmüyor.

AVRUPA’NIN NAZİZMDEN KURTULDUĞU GÜNÜN KUTLAMALARI DA SORUN OLDU

Berlin Senatosu, İkinci Dünya Savaşı'nın 77. yıldönümünde Berlin’deki anıt alanlarında düzenlenecek anma törenlerinde savaşta ölen Rus ve Ukraynalı askerlerin anısına yapılan anmalarda "herhangi bir çatışmayı önlemek" için Pazar ve Pazartesi günleri Ukrayna ve Rus bayrakları taşımanın yasak olduğunu açıkladı. Ayrıca askeri sembollere de izin verilmedi. Ancak yasaklar diplomatlar ve 2. Dünya Savaşı gazileri için geçerli değildi.

Ayrıca polis bu iki günde sadece anma alanlarında Ukrayna bayraklarının takılmasına veya taşınmasına izin verilmediğini anma alanları dışında "genel olarak izin verildiğini" de vurguladı.  Anıt alanlarında marşlar ve Z sembolü de yasaklandı.

Ukrayna Büyükelçisi Andriy Melnyk, Berlin polisinden 8-9 Mayıs tarihlerindeki gösteriler ve anma etkinlikleri için getirilen yasakların kaldırılmasını istedi.  Melnyk Cuma akşamı Twitter’dan "Sayın Belediye Başkanı @FranziskaGiffey, @polizeiberlin'in bu skandal kararı İPTAL EDİLMELİ. Bu, Ukrayna'nın ve Ukrayna halkının suratına bir tokattır" yazdı.

Berlin Polis şefi Barbara Slowik Cuma günü yaptığı açıklamada, anma alanlarında ve anıtlarda onurlu bir anmanın yapılabilmesi ve "anmanın araçsallaştırılmasını" önlemenin önemli olduğunu söyledi.

Ancak yasağa rağmen Pazartesi günü Berlin’deki Tiergarten Park’ta Sovyet Anıtı’nın önündeki anmada 25 metrelik dev bir Ukrayna bayrağı açıldı. Rus yanlısı grubun protesto seslerinin yükselmesiyle bayrağı topladı. Polisin müdahalesine sadece Melnyk değil Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba da tepki gösterdi. Kuleba, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Berlin Ukraynalı sembolleri yasaklayarak bir hata etti" dedi. Ukraynalı sembollere Rus sembolleriyle eşit muamele yapılmasının derin bir hata olduğunu savunan Kuleba"Ukrayna bayrağını barışçı protestocuların elinden almak Avrupa'yı ve Almanya'yı Rus saldırganlığına karşı ellerindeki bu bayrakla koruyan herkese karşı yapılmış bir saldırıdır" yorumunu yaptı.

Kiev, Almanya’nın yaptıklarını değil yapmadıklarını görmek üzerinden kamuoyuna bilgi veriyor. Sürekli olarak Almanya’dan yeterince destek gelmediğinden yakınıyor. Sosyal medyada, basında, toplumda devamlı Avrupa’nın özgürlüğü için savaşan ama buna rağmen yeterince destek görmeyen bir Ukrayna olduğu vurgulanıyor.  Sanki Almanya’nın savaşın daha aktif bir oyuncusu olmasını isteyen bir Kiev var.

Ukrayna, Almanya’ya "daha fazla daha fazla" demeye devam edecek. Kendilerine yapılacak daha fazla ağır silah teslimatının bu savaşın Ukrayna'nın ötesine de tırmanmasına yol açabileceğine ilişkin korkuları Zelenskiy hükümeti kabul etmek istemiyor.

Belki de Kiev hükümetine göre Avrupa, Ukrayna’ya karşı bitmeyecek tükenmeyecek bir borcun altına girdi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşegül Karakülhancı Arşivi