Putin’in reytingi neden düşüşte?

Bu algının ortaya çıkmasının en büyük nedeninin de emeklilik yaşının büyütülmesi olduğu söyleniyor. Bu yasa çıkarıldıktan sonra devlet başkanı reytingi düşüşte.

Rusya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi (GRTDAM) Başkanı Valeri Fedorov, Rusya Devlet Başkanı Putin’in reytinginin düşmesini değerlendirdi.

Bu düşüşün nedeninin Rusyalıların "gelecekte hayat koşularının bugünden daha iyi olacağına inanmadıkları" olduğunu belirtti GRTDAM Başkanı.

Son beş yıl içerisinde ülkede gelirin büyümediğini ve Rusyalıların bu nedenden dolayı iktidara karşı böyle güvensiz yaklaştığı gözüküyor. Bir de bunu 2018 yılında kabul edilen emeklilik yaşının büyütülmesi de etkiledi. Rusyalıların gelirlerinin büyüyeceği beklentisi gerçekleşmedi.

İktidar Rusyalılara gelecekte şimdi aldıkları aynı para karşılığında daha çok çalışmaları gerekeceğini gösterdi. Bunun nedenini ise halkın çok hayalperest olduğunu ve bu hayalperestliklerinden vazgeçmek istemedikleri olarak belirttiler.

Hayalperestliğin nedeninin ise ülkedeki yaşanan her şeyi negatif değerlendirmek olduğu dile getirildi. İktidar bu olumsuz yaklaşıma karşı mücadele yolunun toplumsal maneviyatın oluşturulmasında görüyor. Birçok devlet memuru bunu belirtti ki bunlardan bazıları Birleşik Rusya Partisi'nin yönetiminde ve devlet başkanı yönetiminde yer alan kişilerdir. Bu olumsuz yaklaşımın "toplumsal depresyon" olarak algılandığı vurgulandı.

Bu algının ortaya çıkmasının en büyük nedeninin de emeklilik yaşının büyütülmesi olduğu söyleniyor. Bu yasa çıkarıldıktan sonra devlet başkanı reytingi düşüşte. GRTDAM'ın en son araştırmasına göre şu anda Putin’in reytingi yüzde 31,7 civarındadır. Ama devlet sisteminin başkanlık sistemi biçiminde uygulanmasını onaylayanın sayısı ise yüzde 66 civarındadır.

Tabii bu negatif yaklaşımın diğer bir nedeni de ekonomik göstergelerdir. 2013 yılından bu yana Rusyalıların geliri yüzde 8,3 olarak düşmüş bulunmakta. Rosstat araştırma şirketinin verileri ise daha da olumsuz ve ona göre Rusya’daki ailelerin yüzde 80'i en azami ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorlandığıdır. Tabii ki bir de KDV’nin (verginin) yükseltilmesi var. Kremlin'e yakın olan bir kaynak daha da fazla düşüşün beklenmediğini söyledi. Bu kaynak emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı oluşan tepkinin ikinci sıraya düştüğü ve negatif yaklaşımın yavaşça ortadan kalktığını söyledi.

Tabii ki kırsal alanda yaşayan insanlar için durum daha da çok kötü ve olumlu bir gelişme beklenmemekte. Toplum geleceklerine ilişkin umut ve beklentilerini azaltmak istemiyor. Sosyal-ekonomik gerçeklik ne kadar kötü olsa da kendileri ve çocukları için daha güzel bir yaşam beklentisindeler. İktidar buna cevap olamamakta ve gelişme için, büyüme için herhangi bir öneri veya uygulama gerçekleştirememekte.

İktidarın yapabileceği diğer bir adım ise ulusal projelerin başlatılması ve onların çerçevesinin genişletilmesi. Ancak böyle hükümet bu olumsuz beklenti ve gerçek imkânlar arasındaki uçurumu azaltabilir.

Stratejik gelişme ve ulusal projeler konseyi toplantısında Vladimir Putin bundan söz etti. Putin konuşmasında "İnsanlar soyut sözlere ilgi duymamakta, kurum içi planlar veya çizelgeler, farklı teknik sorunlar tüm bunlar bizim sizlerle birlikte çözmemiz gereken sorunlardır, vatandaşın derdi değil onlar net sonuçlar bekliyorlar. Onlar için nasıl uzlaşıldı, ne zaman para aktarıldı ve şu veya bu uygulama nasıl gerçekleştirildi gibi şeyler önemli değil. Vatandaşlar için sonuç önemli ve bu sonucun uzak bir gelecekte değil şu anda gerçekleşmesi önemlidir onalar için" dedi.

Tabii ki halkın bu beklentilerini ve taleplerini karşılamak için yeterince imkân var iktidarın elinde. Bu imkânlar 2024 yılında gerçekleşecek iktidar devri için de yeterlidir.

Ama hükümet emeklilik yaşını yükselteme gibi uygulamalardan kaçınmalı. Eğer Rusyalıların gelirleri daha da düşüşe geçerse o zaman durum daha da kritikleşecek.

putin rusya İşxan Miroyev toplum Maas Ruslar gelir Kremlin emeklilik