Rusya ne zaman ordusunu Donbass'a sokacak?
Eğer çatışmalar derinleşirse ve Donbass'a BM Barış Gücü yerleştirme kararı alınırsa o zaman bu güç içerisinde bulunan Rusya'nın birlikleri yerleştirilmeden olmaz.
Son dönemlerde Rusya kamuoyunda, Moskova’nın Donbass'ın sivil halkını Ukrayna saldırılarına karşı koruması için harekete geçmesi gerektiği yönündeki görüşler artıyor. Rusya’nın askerî yollarla hangi koşullarda LDHC'ye (Lugansk-Donetsk Halk Cumhuriyetlerine) destek vereceği sorusu gündeme geliyor.
1. Eğer Donbass'taki askerî çatışma daha da artarsa ve Avrupa bu durumu görmezden gelmeye devam ederse o zaman Rusya resmî olarak DHC ve LHC'yi bağımsız cumhuriyetler olarak kabul edecek.
O zaman Rusya, LDHC ile resmî anlaşmalar imzalayacak ve o anlaşmaların biri de askerî alanda işbirliği olacak. Böyle olursa Rusya’nın Donetsk ve Lugansk ordusunu yerleştirme zemini oluşacak.
Hatırlatalım ki Kırım olayında da Batı'nın karşı olmasına rağmen Rusya ordu birliklerini oraya yerleştirdi. Aynen öyle de Abhazya ve Güney Osetya resmî olarak Gürcistan’dan ayrıldıktan sonra Rusya barış gücünü bu cumhuriyetlere yerleştirdi.
Böyle bir şey olursa Ukrayna ordusunu çok zor dönemler bekliyor çünkü NATO açıktan Rusya’yla çatışmayı göze almayacak. Bunun için ne politik irade ne de imkânları bulunmakta. Batı ancak yine yaptırımları sıkılaştırabilecek ve Rusya’yla bağlı olan kişilere ve şirketlere karşı yaptırım uygulayacak.
2. Ukrayna ordusu eğer arkadan LDHC'yi kuşatmak ve saldırmak için Rusya topraklarına girmeyi göze alırsa o zaman Rusya buna silahla cevap verecek.
Şimdiye kadar Rusya politik sabırla yaklaşıyordu ve Ukrayna ordusunun provokasyonlarına cevap vermiyordu. Mesela 2014 yılında "tesadüfen" diye Rusya sınır güvenliği noktasına karşı ateş açmıştı. Ve Ukrayna ordusunun attığı birkaç obüs Rusya topraklarına düşmüştü ve bir tane sivil vatandaş hayatını kaybetmişti. Ama Rusya ordusu buna karşılık vermedi.
Ama eğer kısa vadeli olsa da Ukrayna ordu birlikleri sınırı geçmeye çalışırlarsa, nasıl ki bu Kerç Boğazı'nda oldu ve Ukrayna ordusuna ait botlar geçmeye çalıştıklarında karşılık verdi ise, bu sefer bundan daha da ağır bir cevap vermeleri mümkün. Hatta Donetsk Barış Gücü adı altında ordu birliklerini gönderebilir Rusya.
3. Eğer çatışmalar derinleşirse ve Donbass'a BM Barış Gücü yerleştirme kararı alınırsa o zaman bu güç içerisinde bulunan Rusya'nın birlikleri yerleştirilmeden olmaz. Böyle bir durumda bu Barış Gücü'nün esasını Rusya birlikleri oluşturacak. Çünkü böyle olmazsa LDHC, NATO ülkelerine ait barış güçlerinin yerleşmesine onay vermeyecek.
Yani sonuçta Rusya ordusu resmî olarak Donbass'a girmiş olacak. Tabii bunun için yukarıda belirttiğimiz gerekçelerin oluşması lazım.
Rusya uluslararası kanunlar çerçevesinde hareket etmiş olacak ve farklı yollarla Donbass'a girme gibi ihtimali az. Zaten bundan dolayı şimdiye kadar Rusya ordusu çatışmalara girmiyor ve provokasyonlara cevap vermiyor.
Tabii hangi gerekçelerin daha ağır bastığını söyleyemem ama Kremlin'in daha geniş bilgi sahibi olduğunu ve kendi hesapları ve uzmanlarının bulunduğunu belirtmek gerekir. Ama bu sıraladığımız tüm ihtimallerin onların gündeminde olduğunu ve birçok şeyin toplamını dikkate alarak kararlar alındığını düşünüyorum.
Bu toplamı düşündüğümüz zaman şimdilik Donbass ve Lugansk bu belirsiz konumda kalmaya devam edecek gibi gözüküyor ama yarın öbür gün nelerin olacağı veya nasıl bir şeyin bunu değiştireceği belirsiz.