Rusya ve Türkiye arasında savaş mümkün mü?

Rusya ve Türkiye arasında gerginlik oluşması için bir neden de yeni seçilen ABD Başkanı Joe Biden’ın bölgeye ilişkin politikaları olabilir.

Son yılarda Rusya ve Türkiye arasındaki muhtemel savaş senaryoları birçok uzman tarafından tartışılmakta. 2020 yılında birçok çatışma bölgesinde her iki tarafın askerlerinin karşı karşıya geldiği de bilinmektedir. Bundan dolayı ileride böyle bir çatışma ihtimalinin olduğunu söyleyebiliriz. Her iki ülke de birçok defa çatışmanın eşiğine geldi ama soğukkanlı davranışlar olası bir çatışmayı önledi. Ankara yönetimi, 2015 yılına kadar her türlü yolla Esad’ın iktidardan düşürülmesi için mücadele etmekte idi. Ama Esad, Rusya’nın desteğini aldıktan sonra Türkiye bu girişimlerini geri çekti.

Rusya uçağı düşürüldüğünde savaşın eşiğine gelindiği biliniyor. Ama her iki taraf da barışçıl bir çözümü tercih etti. Sonradan Rusya, Suriye topraklarında bulunan Türkiye askeri güçlerine hava saldırısı düzenledi ve onlarca Türk askerini öldürerek ağır bir mesaj verdi.

Her iki taraf da oluşan sorunları diplomatik yollarla halletmek için çaba harcarken, kendi çıkarlarını da savunmaya çalışıyor. Türkler, Şam yönetimine karşı darbe yapmaktan vazgeçti ve buna karşılık olarak Rusya, Kürt bölgelerini Türklere sattı. Moskova yönetimi, Suriye’yi, kendi askeri üstünlüğünü kanıtlamak ve yeni silah denemeleri yapmak için kullanıyor.

Libya’da da aynı senaryoyla hareket ediyor. Her iki ülke de birbirine karşı olan güçleri destekliyor ve onlara silah satarak iyi para kazanıyor. Türkiye ve Rusya, bu tarafların savaşını izliyor ve üçüncü bir gücün bu çatışmaya müdahil olmasını engelliyor.

Dağlık Karabağ’da yaşanan çatışma her iki tarafın birbirine karşı geldiği son çatışma idi. Türkiye, Azerbaycan’ı destekledi, Rusya ise Ermenistan’a yardımcı oldu. Dağlık Karabağ halkı büyük kötülük ve küçük kötülük arasında sıkışıp kalmıştı. Rusya için Dağlık Karabağ toprakları öncelikler arasında değildi. Moskova hem Azerbaycan’a hem de Ermenistan’a silah satıyordu. Hangi tarafın kazanacağını Rusya pek önemsemiyordu. Her hâlükârda Rusya, Barış Gücü'nü bölgeye sokacaktı. Tabii ki Ankara bunu biliyordu. Bundan dolayı da Türkiye’nin, Azerbaycan askeri üslerinde bulunmasına izin verdiler.

Erdoğan, her an tüm anlaşmaları iptal edip, çatışmaya girebilir. Bu tür çıkışları biliniyor. Şu anda var olan tüm çatışmalarda Rusya ve Ankara birbirine karşı olan tarafları tutuyor. Ama işte Türkiye bir nükleer silah ülkesine karşı savaşmayı göze alabilir mi?

Rusya, Ermenistan’a benzemez. Rusya’nın çok güçlü silahları var. Hangisinin topraklarında savaşılacak? Moskova, Türkiye topraklarına girmeyi göze alamaz. NATO’nun Rusya’ya karşı savaş ilan etmesine fırsat vermez. Türkiye’nin Rusya topraklarına girmesi için gücü yetmez...

Her iki taraf da dünyanın farklı yerlerinde gelişen çatışmalardan maksimum fayda edinecekler. Rusya ve Türkiye arasında gerginlik oluşması için bir neden de yeni seçilen ABD Başkanı Joe Biden’ın bölgeye ilişkin politikaları olabilir. Biden, istediği zaman Erdoğan’ı etkileyebilir, bunun için yeterince gücü var. Elbette, Türkiye Devlet Başkanı’nın bunda büyük çıkarı olmalı ancak böyle olursa Moskova’yla olan ilişkilerini bozabilir. Washington nasıl bir öneri getirebilir Türklere belli değil?

ABD, Rusya’yı zayıflatmak ve çatışmalara sokmak için her şeyi yapar...

Türkiye Ankara erdoğan ABD rusya nato İşxan Miroyev moskova Ermenistan Dağlık Karabağ Azarbeycan