Uygur Türkleri, Çin, MHP, Vatan Partisi
İngilizce bir tabirle “Money talks” (para konuşur). Başka bir ifade ile de Türk milliyetçiliği ve sosyalistlik out, Çin Merkez Bankası ile yapılacak Swaplar in.
Seçtiğim başlık aslında Türkiye ekonomisini de açıklıyor, anlatmaya çalışacağım.
İsterseniz buradan başlayalım.
Merkez Bankasının tarihinde ilk kez 40 küsur milyar dolar eksi rezerve gelindi.
Eksi rezerv ne demek?
Kısa vadeli SWAP anlaşmaları kaynaklı dövizi düşerseniz kırk milyar dolar eksi rezerv var; SWAP anlaşmalarının da bugün ya da potansiyel olarak bir tarafında Çin Merkez Bankası var.
MHP’nin Türk milliyetçiliği de, Vatan Partisinin eski isminin çağrıştırdığı gibi işçi severliği de işte bu SWAP’lar tarafından rehin alınmış durumda.
Google’a Uygur Türkleri, Çin, pamuk tarlaları yazın, bakın karşınıza neler çıkıyor.
Muhalif yerli basından değil, yabancı basından izliyorum, bölgede yaklaşık beş yüz bin Uygur Türkü pamuk tarlalarında beş kuruş ücret verilmeden zorla çalıştırıldılar.
Pamuk tarladan kaldırıldıktan sonra da şimdi aynı beş yüz bin Uygur Türkünün önemli bir bölümü fabrikalarda pamuğun kumaşa dönüştürülmesinde yine beş kuruş ödenmeden zorla çalıştırılıyorlar.
Çin ise bu durumu "bu insanlara iş öğretiyoruz, meslek kazandırıyoruz" gibi bir bahaneyle açıklıyor.
Uygur Türklerine yapılan muamele yeni bir konu değil, senelerdir basında en açık kanıtlarıyla, şahadetlerle ortada.
Ortada en temel insan haklarına ilişkin ihlal iddiaları var ve bu iddialar gerçek gibi sanki.
Bu durum Çin için yeni bir konu da değil, çok şaşırmıyoruz.
Ancak, şaşırdığımız başka bir konu var.
Aslında buna da şaşırmamak lazım ama bu ortamda ruh sağlımızı korumak bir ölçüde naifliği de korumaya bağlı galiba.
MHP’nin söylediklerinden senelerdir akılda kalan yegâne şey galiba Türk milliyetçiliği ve bu milliyetçilik dış Türkleri mesela Uygurları da kapsayan bir tuhaf milliyetçilik.
Ancak, 1940’lı senelerde Stalin’in Kırım Türklerine reva gördüğü muameleyi hep hafızalarda diri tutmaya çalışan MHP nedense Uygur Türklerine reva görülen muamele hakkında tek kelime bile etmiyor, MHP’nin gençlik örgütleri, ülkücüler falan Çin Büyükelçiliği önünde gösteriler yapmıyorlar.
Bir de meselenin Vatan Partisi var.
Vatan Partisi eski İşçi Partisi ve bölgede Uygur Türkleri tarlalarda, fabrikalarda pamuk işçisi, fabrika işçisi olarak ama angarya yöntemiyle çalıştırılıyorlar, "sosyalist"(!) Vatan Partisinden tık yok.
Aslında işçi kelimesini kullanmamak lazım çünkü işçi demek bir ücret karşılığı çalışan kişi demektir ve bölgede yaşananlar olsa olsa köle muamelesidir.
Türk milliyetçisi (!) MHP’nin, sosyalist (!) Vatan Partisinin bölgede yaşananlara karşı adeta mutlak kayıtsızlığı ancak Merkez Bankasını eksi rezerv pozisyonundan kurtarmaya aday Çin Merkez Bankası ile yapılacak swaplarla açıklanabilir.
Yani İngilizce bir tabirle "Money talks" (para konuşur).
Başka bir ifade ile de;
Türk milliyetçiliği ve sosyalistlik out,
Çin Merkez Bankası ile yapılacak Swaplar in.
Bu manzarayı seyretmek de bize düşen bir keyif.