Avrupalı gözlemcilerden yerel seçimlere 'ifade özgürlüğünün olmadığı kutuplaşmış ortam' eleştirisi

Avrupalı gözlemcilerden yerel seçimlere 'ifade özgürlüğünün olmadığı kutuplaşmış ortam' eleştirisi
Türkiye yerel seçimlerini izleyen Avrupalı gözlemci heyeti, sıkı rekabetten memnuniyet ifade ederken, "son derece kutuplaşmış bir ortamda gerçekleşti, gerçek ifade özgürlüğü yoktu" eleştirisini getirdi.

Artı Gerçek - Yerel seçimleri gözlemlemek üzere Türkiye'de görev yapan Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nin 20 kişilik heyeti, bugün Ankara'da basın toplantısı düzenledi. Avrupalı gözlemci heyeti, yerel seçimlerin rekabetçi geçtiğini, vatandaşlara pek çok seçenek sunulduğunu, ama "tamamen kutuplaşmış bir ortamda" gerçekleştiğini belirtti. Heyet, ifade özgürlüğünün sağlanması için daha fazla şeyin yapılması gerektiğini vurguladı.

Heyet başkanı David Eray, "Seçim günü genel olarak sakindi ve profesyonel şekilde organize edilmişti; yüksek katılım, vatandaşların demokratik süreçlere güçlü bağlılığını gösteriyordu" diye konuştu.

'YEREL DEMOKRASİYE YALNIZCA KISMEN KATKI'

Heyet başkan yardımcısı Vladimir Prebilic, "Bu seçimlerin rekabetçi doğasını, seçmenlerin birçok seçenek arasında seçim yapabilmesini memnuniyetle karşılarken, son derece kutuplaşmış bir ortamda gerçekleştiğini ve yerel demokrasiye yalnızca kısmen katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz" dedi.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ VE YARGI BAĞIMSIZLIĞINA VURGU

Avrupa Konseyi'nin Türkiye'nin seçim uygulamalarıyla ilgili uzun süredir devam eden endişelerinin bir kısmının giderilmediğini belirten Prebilic, şu uyarıyı yaptı:

"Avrupa Konseyi'nin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan hakları ilkeleri doğrultusunda, gerçek bir ifade özgürlüğünün olduğu ve bağımsız yargı tarafından denetlenen makul ve iyi uygulanan çerçevenin bulunduğu siyasi ortam ve medya ortamının sağlanması için daha fazla adım atılması gerekiyor." (Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar