Bakan Bozdağ'dan başörtüsü açıklaması: Anayasa'da iki madde değiştirilecek

Bakan Bozdağ'dan başörtüsü açıklaması: Anayasa'da iki madde değiştirilecek
Adalet Bakanı Bozdağ, başörtüsü düzenlemesi için Anayasa'nın 24'üncü maddesinde değişiklik yapılacağını açıkladı. Bozdağ ayrıca 'Ailenin Korunması' başlıklı 41'inci maddesinde de değişikliğe gidileceğini duyurdu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ TRT Haber'de katıldığı programda gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Bozdağ, CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği başörtüsü yasa teklifi ve ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın aynı konudaki anayasa değişikliği çıkışını değerlendirdi.

'ANAYASA'NIN 24'ÜNCÜ MADDESİ DEĞİŞTİRİLECEK'

CHP'nin başörtüsü teklifinin kamu işçilerini ve diğer alanlarda çalışanları kapsam dışında bıraktığını söyleyen Bozdağ, konuyla ilgili kendi anayasa tekliflerinin şekillendiğini açıkladı. Bozdağ Anayasa'nın 24'üncü maddesinde değişiklik yapılacağını söyledi:

"Başörtüsü sorunu eğitimde, siyasette herhangi bir yerde sorun teşkil etmiyor. "Anayasa değişikliği yapalım, kolaylıkla değiştirilemez" deyince biz bir çalışma yaptık. Nihayetinde karara varıldı. Tek maddede 24'üncü maddede değişiklik yapılmasına karar verildi. Ona göre bir düzenleme yapılacak."

AİLE VURGUSU ANYASA' MADDESİNE GİRİYOR

Hazırladıkları değişiklik ile sadece başın örten değil, başı açık kadınların da temel haklarının anayasal güvenceye alınacağını savunan Bozdağ, ayrıca Anayasa'nın 'Ailenin Korunması' başlıklı 41'inci maddesinde de değişiklik yapılacağını söyledi ve şöyle dedi.

"CHP'nin de destek vermemek için fazlaca bir bahane bulacağını düşünmüyorum. İki maddelik bir düzenleme yapılacak. İkincisi de 41'inci madde. Aile Türk toplumunun temelidir. Türk toplumunun, devletinin güçlü olmasını istiyorsak ailenin güçlü olması gerekir. Sadece Türkiye'de değil birçok ülkede aileyi korumak için anayasada değişiklik yapıldı."

ŞU ANKİ MADDELER NE İÇERİYOR

Bekir Bozdağ'ın değişiklik yapılacağını belirttiği Anayasa'nın 24'üncü maddesi şöyle:

Herkes, vicdan, dini inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.

14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dini ayin ve törenler serbesttir.

Kimse, ibadete, dini ayin ve törenlere katılmaya, dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.

Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır.

Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.

Ailenin Korunması başlıklı 41'inci madde de şöyle:

Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır.

Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar.

Öne Çıkanlar