Bozdağ: Anayasanın iki maddesi için değişiklik hazır

Bozdağ: Anayasanın iki maddesi için değişiklik hazır
Adalet Bakanı Bozdağ, başörtüsüne dair yapılacak anayasal düzenlemenin hazırlığını tamamladıklarını açıkladı. 24 ve 41'inci maddelerde değişiklik planlandı.

Artı Gerçek - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü açıklamalarından sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın el yükselterek duyurduğu anayasa değişikliğine dair çalışmanın tamamlandığı açıklandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'başörtüsünün yasal güvenceye alınması' kapsamında Anayasa'nın iki maddesiyle ilgili çalışmayı tamamladıklarını söyledi. Bozdağ, Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine seçilen Muhterem İnce'nin yemin töreninin ardından gazetecilere konuştu.

Bozdağ, başörtüsü düzenlemesine ilişkin yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi: "24'üncü ve 41'nci maddelerdeki çalışmalar tamamlandı. Birtakım görüşler çerçevesinde çalışma şekillendi. Sunulacak aşamaya geldi. Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz. Bugünkü MKYK toplantısında sunulması istenirse sunarız ama şu anda gündemde yok."

24'üncü maddede 'din ve vicdan hürriyeti', 41'inci maddede ise 'ailenin korunması ve çocuk hakları' konusunu düzenleniyor.

İKİ MADDENİN MEVCUT HALİ

Bozdağ'ın işaret ettiği maddeler ise şöyle:

Madde 24:

"Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir. 14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir.

Kimse, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.

Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır.

Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasî veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz."

Madde 41:

"Aile, Türk toplumunun temelidir ve eşler arasında eşitliğe dayanır.

Devlet, ailenin huzur ve refahı ile özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimi ile uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır, teşkilatı kurar." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar