CHP'li Yavuzyılmaz'dan teleferik açıklaması: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış şirket bakımları yaptı

CHP'li Yavuzyılmaz'dan teleferik açıklaması: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış şirket bakımları yaptı
Teleferik faciasının yaşandığı Antalya’ya gelen CHP heyetinde yer alan CHP’li Deniz Yavuzyılmaz, teleferik bakımlarının bakanlık tarafından onaylanmış şirket tarafından yapıldığını söyledi. Yavuzyılmaz, “Haftalık ve aylık bakımlar da yapılmıştır” dedi.

Artı Gerçek - Antalya'daki teleferik faciasıyla ilgili bölgeye giden 10 kişilik CHP heyetinde yer alan Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile birlikte kurtarma çalışmalarının sürdüğü bölgede, gazetecilere açıklamalarda bulundu. CHP’li Yavuzyılmaz, teleferik ile ilgili bakım-onarım işlemlerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanmış ve sertifikalandırılmış uzman şirket tarafından yapıldığını açıkladı.

Yavuzyılmaz, "Son yaptırdığı yıllık bakım 19 Şubat-4 Mart 2024 tarihleri arasındadır. Bu bakım sözleşmesi ve sonuç raporlarıyla birlikte tarafımızca incelenmiş, bakım esnasında tespit edilen eksiklikler giderilmiş ve neticesinde bakım raporu da devreye girmiştir. Aynı zamanda da yine haftalık ve aylık bakımlarda yapılmıştır" dedi. Yavuzyılmaz şöyle konuştu:

"Antalya Büyükşehir Belediyesi söz konusu acı olayın yaşandığı teleferik sistemiyle ilgili olarak hem yıllık bakımlarını hem aylık bakımlarını aynı zamanda da haftalık bakımlarını yapmak üzere akredite olmuş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış ve sertifikalandırılmış bir uzman şirkete bakım onarımlarını yaptırmıştır.

‘HAFTALIK VE AYLIK BAKIMLAR YAPILMIŞTIR’

Son yaptırdığı yıllık bakım 19 Şubat-4 Mart 2024 tarihleri arasındadır. Bu bakım sözleşmesi ve sonuç raporlarıyla birlikte tarafımızca incelenmiş, bakım esnasında tespit edilen eksiklikler giderilmiş ve neticesinde bakım raporu da devreye girmiştir. Aynı zamanda da yine haftalık ve aylık bakımlar da yapılmıştır. Nisan ayının bakım raporuysa zaten şuanda bakımları aynı zamanda sürmekteydi, kontrolleri yine bu uzman bakım onarım şirketi tarafından yapılmaktaydı. Bu şirket 2017 yılında faaliyete geçen bu teleferik sisteminin bakım onarımlarını da yapan, 2018 yılı itibarıyla da yine ihalesi yapılıp, sözleşmesi imzalanmış olan şirketle aynıdır. Dolayısıyla da bakımların tümünün Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ANET A.Ş. tarafından yaptırıldığı açık ve net şekilde görülmektedir. Konuyla ilgili hukuki süreç devam edecek. Bu esnada da yine sözleşmeler ekleri ve raporlar sonuçlarıyla birlikte idari tahkikat yapan yetkililerle de paylaşılacaktır. Şu ana kadar da paylaşılmıştır."

‘İNCELEMELER HUKUKİ VE ADLİ YÖNÜYLE DEVAM EDECEK’

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de şu açıklamayı yaptı:

"Havadan ve karadan olmak üzere 8 kabinde yaklaşık 42 vatandaşımız kurtarılmak üzere. Onlara da en hızlı bir şekilde yardımlarımız iletiliyor. Dün itibarıyla öncelikle Genel Başkanımız geçmiş olsun dileklerini iletti. Grup Başkanvekilimiz, genel başkan yardımcılarımız ve milletvekillerimizle beraber burada tüm belediye başkanlarımızla, tüm kurum ve kuruluşlarımızla, Valiliğimiz ve Büyükşehir Koordinasyon Kriz merkezinde, AFAD Başkanı dahil olmak üzere çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. İnşallah kısa zamanda 42 vatandaşımızı kurtarırız.

‘İŞLETME BİZDEN ÖNCEKİ DÖNEM AÇILDI’

Bu konuyla ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesinin 2017 yılında işletmeye açtığı bir yer teleferik. Bizden önceki dönem. Ben 2019 yılında göreve geldim. Ve aynı firmayla, aynı belediyemizin şirketiyle devam ediyoruz. Yıllık ağır bakım dediğimiz baştan sona bakımların yapıldığı 2017’den beri de bu şekilde yapılmış. Ayrıca aylık ve haftalık bakım da yapılmaktayken bu defa böylesi bir kaza meydana geldi. Yılbaşı itibarıyla yapılmıştı. Bizde 5 Mart itibarıyla sezonu açmıştık. Bu anlamda çalışmalar, incelemeler hukuki ve adli yönüyle devam edecektir. Bizim burada amacımız 42 vatandaşımızın da bir an önce kurtulmasıdır."

NE OLMUŞTU?

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde bulunan teleferik hattında dün gece hattı tutan demirlerden birinin çıkarak çarptığı kabinin tabanının kopmasıyla içerisindeki sekiz kişi yere düştü. Metrelerce yüksekten düşen sekiz kişiden biri öldü, yedisi yaralandı. Hattın durması üzerine 24 kabindeki 171 kişi mahsur kaldı.

İhbar üzerine olay yerine AFAD, polis, sağlık ve Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğüne bağlı ekipler sevk edildi. Kısa sürede olay yerine ulaşan ekipler, 54 yaşındaki Memiş Gümüş'ün öldüğü belirledi. Kazada yaralanan Özlem Şahin, Kaan Akgün, Fatih Gümüş, Keziban Çapar Gümüş, Lütfullah Kerim Gümüş, Herdem Eyüpoğlu ve Akmaral Abdyldaeva, helikopterlerle bulundukları yerden alınarak, hastanelere götürüldü. Memiş Gümüş'ün cesedi ise yamaçtan indirildikten sonra otopsi yapılmak üzere Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı.

ASKERİ HELİKOPTER GÖREVLENDİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da kurtarma çalışmalarına destek için askeri helikopter görevlendirildiği belirtildi. Açıklamada, "Antalya'da meydana gelen teleferik kazası sonrası mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarına destek için Konya'daki 3'üncü Ana Jet Üs Komutanlığımızdan 1 adet AS-532 Couger tipi helikopter görevlendirildi" denildi.

'PERİYODİK KONTROLLER İÇİN BAŞVURULMADI'

Teleferik kazasına ilişkin açıklama yapan Makina Mühendisleri Odası Antalya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, 8 Kasım 2017 tarihinde Makine Mühendisleri Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası tarafından teleferik sisteminin incelenerek ruhsatlandırıldığını, ruhsatlandırma sonrası yapılması gereken yıllık periyodik kontrollerin gerçekleşmesi için odalarına bu yönde bir talep gelmediğini kaydetti.

Prof. Dr. İbrahim Atmaca, "Ruhsat belgesinde de yer alan 'mevcut durumunun korunması koşulu ile çalıştırılmasının uygun olduğu' ifadesine dikkat çekmek isteriz. Ruhsat aşamasında var olan uygunluğun sürekliliği ancak bakım ve periyodik kontrollerin eksiksiz yapılması ile mümkün olacaktır. Bu kapsamda teleferik gibi tesislerin bakımların TS EN 1709 standardına göre yapılması gerekmektedir. Bu standartta tüm aksamlar ile ilgili kontroller belirtilmiş durumdadır. Aylık bakımlar dışında bu tesislerin belli aralıklar ile imalatçı firma veya ithalatçısının belirlediği dönemlerde ağır bakımları da aksatılmadan yapılmalıdır. Hatta tesisin her gün çalışma öncesi ön kontrolleri de tesis operatörleri tarafından yapılması gerekmektedir" dedi.

ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya'daki teleferik kazasına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, olayla ilgili adli soruşturma başlatıldığını kaydetti. Bakan Tunç, olayın nedeni ve sorumlularının tespiti için makine mühendisi, elektrik mühendisi ve iş sağlığı güvenliği uzmanlarından oluşan 5 kişilik bilirkişi heyetinin görevlendirildiğini kaydetti.(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar