DEM Parti Iğdır Eşbaşkan adayları Kum ve Güneş: 'Baskı ve engellemelere rağmen farkla kazanacağız'

DEM Parti Iğdır Eşbaşkan adayları Kum ve Güneş: 'Baskı ve engellemelere rağmen farkla kazanacağız'
Kozmopolit yapısıyla her seçimin en çok konuşulan kentlerinden Iğdır, 31 Mart öncesi seçmen taşıma iddialarıyla gündemde. DEM Parti Iğdır Belediye Başkan adayları Necla Kum ve Mehmet Nuri Güneş, "Baskı ve engellemelere rağmen farkla kazanacağız" dedi.

Şenol BALI


VAN - Kozmopolit yapısıyla her seçimin en çok konuşulan kentlerinden Iğdır, 31 Mart öncesi seçmen taşıma iddialarıyla gündemde. Artı Gerçek'e konuşan DEM Parti Iğdır Belediye Eş Başkan adayları Necla Kum ve Mehmet Nuri Güneş Vali Ercan Turan ve AKP'lilerin aleyhlerinde yürüttüğü kampanyaya ve baskılara rağmen seçimi farkla kazanacaklarını söyledi.

İran, Nahçıvan ve Ermenistan'a sınırları bulunan Iğdır'ın nüfusu 204 bin. Kürt, Türk, Azeri ve Terekemelerin bir arada yaşadığı kent, çok kimlikli yapısı ile öne çıkıyor. Göç, yoksulluk, alt yapı sorunları, hava kirliliği, tarım ve hayvancılığın gerilemesi ile madde bağımlılığı kentin öne çıkan sorunları.

AKP VE MHP’NİN ADAYI KAYYIM YARDIMCISI

2018 seçimlerinde oyların yüzde 44’ünü, 2023 seçimlerinde yüzde 42’sini alarak birer vekil çıkaran Cumhur İttifakı belediyeyi kazanmanın hesaplarını yapıyor. 2019 seçimlerine MHP'nin adayı ile seçime giren AKP ve MHP, bu seçimde AKP'nin adayı Ülkü Öcal ile yarışacak. Iğdır Üniversitesinde öğretim üyesi olan Öcal, kayyım yönetimindeki Iğdır Belediyesi’nde de başkan yardımcısı.

AKP VE MHP'NİN İYİ PARTİ ENDİŞESİ

Son günlerde kentte Cumhur İttifakı'nın İYİ Parti'nin Azeri adayı Gündüz Güneş'in adaylıktan çekilmesini istediği konuşuluyor. Eski MHP'li olan Güneş, akademisyen ve Azerilerin oylarına talip. AKP ve MHP'nin 14 Mayıs Genel Seçimlerinde yüzde 7 oy alan Güneş'ten adaylıktan çekilmesi için aracı gönderdiği iddiaları gündemde. Geçtiğimiz haftalarda bir video yayımlayan Güneş ise AKP’li Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’ü eleştirdi ve seçimlerde iddialı olduğunu söyledi.

KÜRT SİYASETİ DÖRDÜNCÜ KEZ BELEDİYEYİ KAZANMAK İSTİYOR

2009, 2014 ve 2019 yerel seçimlerinde belediyeyi kazanan Kürt siyaseti ise dördüncü kez belediyeyi kazanmak istiyor. 2018 seçimlerinde HDP ile oyların 45’ini, 2023 seçimlerinde ise Yeşil Sol Parti ile oyların yüzde 44’ünü alan Kürt siyaseti, DEM Parti ile bunu sürdürmek istiyor.

TAŞINAN SEÇMENLER, BİRLEŞTİRİLEN MAHALLELER

Iğdır'da 2019 seçimlerini 1535 oy farkla kazana DEM Parti’nin yaptığı tespite göre 31 Mart seçimleri öncesinde kente 4 bin 449 seçmen taşındı. Yapılan itirazlar ise kabul reddedildi. DEM Parti'nin tabanının olduğu Cumhuriyet Mahallesi Erhacı Köyü'ne, Pir Sultan Abdal Mahallesi ise Enginalan Köyü'ne bağlandı.

ADAYLIĞI ÖNCE REDDEDİLDİ, SONRA KABUL EDİLDİ

2009'da belediye başkanlığı yapan Mehmet Nuri Güneş ve DBP'de beş yıl yöneticilik yapan Necla Kum ön seçimle DEM Parti'nin belediye başkan adayı olarak belirlendi. Iğdır İl Seçim Kurulu'nun başvurusunu önce reddettiği sonra itirazla kabul ettiği Eşbaşkan adayı Mehmet Nuri Güneş, baskı ve engellemelerle karşı karşıya olduklarını anlattı.

DEM Parti Iğdır Belediye Eş Başkan adayı Necla Kum (sağda)

'HERKES BİZE KARŞI KONUMLANMIŞ DURUMDA'

Güneş, "İtiraz süremize bir gün kala dosyamı geri vererek adaylığımı düşürdüler. Oluşan kamuoyu nedeniyle geri adım atmak zorunda kaldılar. Ancak o süreçten sonra İlçe Seçim Kurulu Başkanını değiştirdiler. Tam da onların hesabına gelen birini atadılar. Herkes bize karşı konumlanmış durumda. Herkes güç birliği içerisinde" dedi.

'VALİ EV EV DOLAŞIYOR, MEMURLARA VE MUHTARLARA TEHDİTLER SAVURUYOR'

Iğdır Valisi Ercan Turan'ın ve AKP'nin kendi aleyhlerinde kampanya yürüttüğünü vurgulayan Güneş, "Azeri yurttaşların ezici çoğunluğu sağcı anlayışa sahip. Mevcut anlayışın insanları ekmeğine direkt müdahale etme tehdidi karşısında insanlar biraz kendisini koruyor. Kürtler dışındaki hemşerilerimiz bırakın parti binasına, seçim büromuza bile uğramaya çekiniyorlar. Kentin valisi ev ev dolaşıyor. Memurlarla, muhtarlarla toplantı yaparak tehditler savuruyor. Aleyhimize ne gerekiyorsa yapıyor ve 'seçimi alacağım' diyor. İl başkanları dahil bizi terörizmle suçladı. AKP-MHP bu tarz yöntemlerle sonuç almaya çalışıyor. Tüm bunlara rağmen sokaklardaki ilgi, açık farkla kazanacağımız yönünde. İnsanlar bize umut gözüyle bakıyor. Ve kazanacağımıza inanıyorlar" diye konuştu.

'İYİ PARTİ’NİN ADAYINI ÇEKMEMESİ ONLARI ÜRKÜTÜYOR'

AKP’nin İYİ Parti adayı Gündüz Güneş’i adaylıktan çekilmesini istediğini anlatan Güneş, "Azerilerin ileri gelenlerini getirmişler İYİ Parti ile görüşüp geri çektirsinler diye. Yüklendiler bayağı ama İYİ Parti’nin adayı geri çekilmeyeceğini açıkladı. Diğer partilerin de adayları var ve yarışıyor. Ama İYİ Parti onları ürkütüyor şu an" dedi.

DEM Parti Iğdır Belediye Eş Başkan adayı Mehmet Nuri Güneş (soldan ikinci)

'HALK BİZE UMUT OLARAK BAKIYORLAR'

Adaylıklarının halkta karşılık bulduğunu vurgulayan Güneş, "Bu oya da dönüşecek. Bizim kısa da sürse belediye yönetim anlayışımız iyi bir hava bırakmış. Azeri yurttaşlar bile 'Iğdır ancak sizinle bu ayrıştırıcı politikalardan kurtulur' diyorlar. Biz gerçekten adil davrandık. Bize ‘umut’ olarak bakıyorlar. Bu da bizler için bir sorumluluk" diye konuştu.

'KAYYIMDAN ENKAZ DEVRALACAĞIMIZI BİLİYORUZ'

Sağ siyasete karşı 2009'da belediyeyi ilk kez kazandıklarını hatırlatan Mehmet Nuri Güneş, kayyımların yarattığı tahribata dikkat çekti. Güneş, "Atanan kayyımlar, Kürdistan’da ne yaptıysa burada daha fazlasını yaptı. Korkunç tahribatlar yaşandı. Iğdır’da yaşanan usulsüzlükler daha kılıfsız ve minnetsiz yapılıyor. Birçok taşınmaz satıldı, bir talan anlayışı var. AKP İl başkanı, tefecilere olan borcundan dolayı dışarı çıkamazken bugün devasa bir sermayeye sahip. Kayyım belediyede kadroları şişirmiş durumda. Çöpçü kadrosunda mühendis almışlar, sırf seçim yatırımı olsun diye. Kazanırsak bizi zor durumda bırakmak için her şey yapılıyor. Borç miktarı nedir, bütçe aşımı ne kadar, bunları tespit edeceğiz öncelikle. Bu borçlanmalara karşı kendi öz gücümüzle projeler üretmeyi hedefliyoruz. Çünkü bir enkaz devralacağız biliyoruz" diye konuştu.

'DAYANIŞMA EKONOMİSİNİ GELİŞTİRECEĞİZ’

Güneş, kentin sorunlarına yönelik çözüm önerilerini ise şöyle anlattı.

"Kentin dar gelirli mahallelerinin yolları köstebek yuvası gibi. Su ve kanalizasyon sorunları da böyle. İmar durumu içler acısı. Göç ve tavan yapan yoksulluk da önemli bir sorun. Bunun dışında hava kirliliği var. Bizlerin buna dönük projelerimiz var. İmkânlarımız el verdikçe dayanışma ekonomisini geliştirmeye yönelik projelerimiz var. Uyuşturucu bağımlılığı sorunu var. Gençlere dönük de spor tesissilerinden sosyal komplekselere kadar projelerimiz olacak. Kooperatifleşme bizler için çok önemli olacak. Çünkü burası bir tarım kenti. Soğuk hava deposu zincirleri ve seracılık önem verdiğimiz bir konu."

'NE YAPARLARSA YAPSINLAR HALK GERİ ADIM ATMIYOR'

DEM Parti Iğdır Eşbaşkan adayı Necla Kum da taşıma seçmenlere dikkat çekti. Bununla mücadele etmek için seçime katlım oranın yüksek olması gerektiğini dile getiren Kum, il dışındaki herkesi oy kullanmaya çağırdı. Oy oranlarının yüksek olduğu Cumhuriyet ve Pir Sultan Abdal Mahallelerinin köylere bağlandığını hatırlatan Kum, "Ne yaparlarsa yapsınlar halkımız geri adım atmıyor. Kapı kapı dolaşıyoruz, halkımızla beraber çalışıyoruz ve kazanacağız" dedi.

'KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE EDECEĞİZ, İSTİHDAMA DÖNÜK ÇALIŞACAĞIZ’

İki aydır uyumadan çalıştıklarını söyleyen eşbaşkan adayı Necla Kum, kadınların yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Kum, "Iğdır kadınların eve sıkıştırıldığı, yok sayıldığı kentlerden. Kadınlar hapsedilmiş durumda. Kadınlar, ekonomik sorunlara dikkat çekiyor, imkânlarının olmadığını bu yüzden bazı şeylere mecbur olduğunu söylüyor. Kadınların kentte kendi ayakları üzerinde durması lazım. İstihdam ve iş talepleri var. Buna dönük çalışacağız. Yine kadınların anadili daha iyi düzeyde kullanmasına yönelik projelerimiz olacak. Kadınların bilinçlenmesi de üzerinde duracağımız çalışmalardan olacak. Atölyeyeler açarak el emeği ürünlerin kadın eliyle üretilmesine zemin hazırlayacağız. Kadına dönük şiddeti de önlemeye çalışacağız. Kadınlar artık Sığınma veya Destek Evi gibi talepler dile getiriyor" diye konuştu.

'BETONLAŞTIRMAYACAĞIZ, YEŞİL ALANLARI ARTIRACAĞIZ'

Kentin alt yapı sorunlarına dikkat çeken Kum, kirlilik ve ekolojik tahribatlara değindi. Kum, "En ufak bir yağışta kentin mahalleleri gölete dönüşüyor, altyapı yok. Dört yılda bazı yollar yaptılar, onlar da bozulmaya başladı. Sıva yaparcasına yol yapılmış çünkü hizmet yok. Hatta daha da ilginci 'Iğdır’da kazanamıyoruz diye kent hizmet görmüyor' diyorlar. 14 mahallemiz var, çöpten geçilmiyor. Temiz bir Iğdır vadediyoruz. Elbette betonlaştırmayacağız. Ekoloji de bizim için önemli bir ölçüt. Yeşil alanları arttıracağız. Kent, tarım kenti ama el atılmamış. Hayvancılık da öyle, destek verilmiyor. Kendi etraflarına rant sağlamak dışında kente bir şey yapmadılar" dedi.

NECLA KUM KİMDİR?

Necla Kum DBP’de beş yıl yöneticilik yaptı. Kum, uzun yıllar gençlik ve kadın çalışmalarında yer aldı. Kum, ön seçimin ikinci turunda eşbaşkan adayı seçildi.

MEHMET NURİ GÜNEŞ KİMDİR?

Mehmet Nuri Güneş, HEP, DEP, ÖZDEP, HADEP ve DEHAP gibi birçok Kürt partisinde görev aldı. 2009 yerel seçimlerinde DTP adayı olarak girdiği yerel seçimlerde Iğdır Belediye Başkanı seçilen Güneş, 2010 yılında KCK Davası kapsamında tutuklandı ve kendisine verilen 8 yıl 9 aylık hapis cezasının ardından belediye başkanlığı düşürüldü. Güneş, ön seçimde yüksek bir oy oranıyla belediye eşbaşkan adayı seçildi. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar