Demirtaş'ın, Erdoğan'a 'Bön bön bakacaksın' cevabı iddianame konusu oldu

Demirtaş'ın, Erdoğan'a 'Bön bön bakacaksın' cevabı iddianame konusu oldu
İddianamenin ayrıntılarında Demirtaş'ın, Erdoğan’a yönelik söylediği 'Fırat'ı da geçecek ve sen de buradan, öyle bön bön bakacaksın, yapacak bir şeyin yok' sözleri yer aldı.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılmasına ilişkin basına sızdırılan 609 sayfalık iddianamesinde 566 sayfaya kadar 580 siyasetçi hakkında bugüne kadar açılmış dava, soruşturma ve medyaya yansıyan demeçler yer aldı. Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Mithat Sancar, Figen Yüksekdağ gibi siyasetçilerin sosyal medya ve çeşitli mitinglerde yatığı konuşmalarda PYD ve çözüm sürecine yapmış oldukları ilişkin demeçler ve tweetlerine yer verdi. Başsavcılık bu tweet ve açıklamaları HDP ile PKK arasında "organik bağın" delili olarak gösterdi.

İddianamade, HEP, ÖZDEP, DEP, HADEP, DTP ve DEHAP'ın kapatılması süreçlerine ilişkin yarım sayfalık ayrıntı yer aldı. Başsavcılık PKK’nin kuruluşu ve değişik dönemlerdeki geçirmiş olduğu aşamalara ilişkin bilgi verdi. 

DEMİRTAŞ’IN 'BÖN BÖN BAKACAKSIN' SÖZLERİ İDDİANAMEDE

HDP Eş Genel Başkanı olan Selahattin Demirtaş'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’la Suriye savaşına ilişkin girmiş olduğu polemikte iddianede yer aldı. Demirtaş’ın iddianameye yer verilen konuşması şu şekilde:

"Fırat'ın suyu da akacak yatağını bulacak. PYD, IŞİD'i Cerablus'tan çıkaracak. Oraya geçecek. Fırat'ı da geçecek ve sen de buradan, öyle... bön bön bakacaksın, yapacak bir şeyin yok…" şeklinde beyanda bulunduğu anlaşılmıştır" sözleri de iddianamede yer aldı. 

İddianamede, Demirtaş'ın, "Kayyumu asla tanımayın kabul etmeyin yüzüne bile bakmayın emrini yerine getirmeyin selamını almayın" şeklindeki konuşmalarıyla halkı kanunlara uymamaya tahrik ettiği, "Sizler her an büyük bir sivil direnişe hazır olmalısınız bizim için de varlık yokluk nedeni bizim için de ölüm kalım meselesidir" şeklindeki konuşmalarıyla suç işlemeye alenen tahrik ettiği öne sürülerek hakkında devam eden yargılama olduğu hatırlatıldı.

HDP BİNASI ÖNÜNDE OTURAN AİLELERİN SÖZLERİ DELİL OLDU

İddianamede ayrıca Diyarbakır İl binası önünde oturan ailelerin basına verdiği demeçler de yer aldı. 

İddianamenin en sonunda ise HDP’nin temelli kapatılması, 687 siyasetçinin HDP’nin eski ve yeni en az 3 dönemi oluşturan üst yöneticilerin tamamı, mevcut MYK üyeleri, milletvekilleri, belediye başkanlarına 5 yıl süreyle siyaset yasağı getirilmesi talep edildi.  Ayrıca partinin Hazine hesaplarından yoksun bırakılmasına ve banka hesabına bloke koyulmasına, hazine yardımı yapılmışsa aynı miktarın alınmasına talep edildi. Partinin üye kayıtlarının durdurulması da istendi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar