Demirtaş'tan EYT paylaşımı: Erdoğan'ın vaadi ile Meclis'teki yasa teklifi çok farklı

Demirtaş'tan EYT paylaşımı: Erdoğan'ın vaadi ile Meclis'teki yasa teklifi çok farklı
Demirtaş, salı günü Genel Kurul gündemine alınması planlanan EYT düzenlemesine dair paylaşımında, yaş şartının kaldırılıp prim gün sayısı şartının korunmasına tepki gösterdi: Prim gün sayısı beş bin olmalı.

Artı Gerçek - Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine dair yasa teklifi bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başladı. Emeklilikte yaşa takılanların bu kez de emeklilikte prime takılması (EPT) konusu gündemdeyken Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş duruma tepki gösteren bir paylaşım yaptı.

Demirtaş, sosyal medya hesabındaki paylaşımında Erdoğan'ın EYT vaadiyle Meclis'e sunulan yasa teklifinin çok farklı olduğunu belirtti. Prim gününün beş bin olmasını ve en düşük emekli maaşının 12 bin TL olması gerektiğini söyleyen Demirtaş, "Yandaşlara çekilen peşkeşlere bakıldığında, bütçenin de hazinenin de buna uygun olduğu görülür." dedi.

"Erdoğan EYT'lileri yıllarca oyaladı" diyen Demirtaş'ın paylaşımı şöyle:

'ERDOĞAN'IN VAADİYLE MECLİS'TEKİ TEKLİF ÇOK FARKLI'

Erdoğan, EYT'lileri yıllarca oyaladı. Seçimi kaybedeceğini anlayınca da haklarını vereceğini söyledi.

Şimdiyse Erdoğan'ın vaadi ile Meclis'teki yasa teklifi çok farklı.

Hakları oy kapma aracı olarak gören anlayışı mutlaka yenmeliyiz. Haklarımızı ancak kendimiz alabiliriz.

EYT'de prim gün sayısı 5 bin olmalı.

En düşük emekli maaşı 12 bin lira olmalı.

Kimse bütçe buna uygun değil demesin lütfen. Yandaşlara çekilen peşkeşlere bakıldığında, bütçenin de hazinenin de buna uygun olduğu görülür.

Hazinenin sahibi halktır ve halk hakkını alacak.

Bülent Turan, bugün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki konuşmasında merakla beklenen EYT düzenlemesi için 7 Şubatı işaret ederek "Bugün komisyon çalışmalarının bitmesini öngörüyoruz. Nihayetinde tüm gündemin önüne alarak haftaya salı Genel Kurul'da görüşmeyi planlıyoruz" demişti.

30 Ocak'ta emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin bu kez de emeklilikte prime takılanlara (EPT) dönüştüğü ortaya çıkmıştı.

EYT düzenlemesinde, söylendiği 1999 öncesi haklar aynen verilmemiş, sadece yaş şartı kaldırılmıştı. Prim gün sayısı şartı, yürürlükteki mevzuata göre korunmuştu. Bu durumda emekli olmayı bekleyenler üç yıla kadar bekleyebilecek.

AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Meclis'te düzenlediği toplantıda "Yürürlükteki mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde emekli olabilecek" demişti. Bu durumda, SSK'dan 5 bin prim günüyle emekli olmayı bekleyenlerin prim günü şartı 5 bin 975 güne kadar uzatılmış oldu. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’na tabi olan kadınlar 7 bin 200, erkekler ise 9 bin prim gününü doldurarak olabilecek.

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar