Erdoğan: İnsanlarımız iş, aş bulmak için Avrupa'ya gitmek zorunda kalırdı, bu tablo tersine döndü
'Artık yabancılar Türkiye'ye geldiklerinde bizim yollarımıza, köprülerimize, tünellerimize, havalimanlarımıza gıptayla bakıyor.'
Hasankeyf-2 Köprüsü Açılış Töreni'ne Huber Köşkü'nden canlı bağlantıyla katılan AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Hatırlayın bir dönem bizim insanlarımız yurt dışındaki yollara, otobanlara, köprülere hayranlıkla bakardı. İnsanlarımız çoğu zaman tedavi için üniversite eğitimi, iş, aş bulmak için Avrupa'ya Amerika'ya gitmek zorunda kalırdı. Allah'a hamdolsun bugün bu tablo büyük oranda tersine döndü. Artık yabancılar Türkiye'ye geldiklerinde bizim yollarımıza, köprülerimize, tünellerimize, havalimanlarımıza gıptayla bakıyor" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:
'ÜLKENİN DÖRT BİR YANINA HİZMETLERİMİZLE MÜHRÜMÜZÜ VURUYORUZ'
"8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ı rahmetle yad ediyorum. Milletimizin gönlünde taht kurmuş büyük bir siyasetçidir. Merhum Özal gibi vatanperver devlet adamlarından devraldığımız hizmet sancağını çok daha yukarılara taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz. İşte bugün ülkemizin medarıiftiharlarından olan Ilısu projemizin etaplarından birini daha hayata geçirmenin bahtiyarlığına yaşıyoruz. Açılışını yaptığımız Hasankeyf-2 Köprüsü'nün şehirlerimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Batman, Hasankeyf, Gercüş, Midyat yolu üzerinde inşa ettiğimiz bu köprü ile bölgemize gurur verici bir yatırımı da kazandırmış oluyoruz. Hasankeyf-2 Köprüsü 1001 metrelik mesafesiyle ülkemizin uzun köprüleri arasında yer alıyor. Bölünmüş yol standardında inşa edilen köprümüz de yayalar için de bir geçiş yolu bulunuyor. Toplam yatırım tutarı 439 milyon lirayı bulan bu köprü su altında kalan Batman-Midyat yolunun göl sahası dışında inşa edilen Hasankeyf’in yeni merkezi ile olan irtibatını da sağlayacaktır. Açılışını yaptığımız proje ile zamandan ve akaryakıttan önemli ölçüde tasarruf edilecektir. Batman, Mardin ve Habur Sınır Kapısı arasındaki irtibatı da sağlayacak bu köprünün bölgemiz ticaretine çarpan etkisi olacaktır. Türkiye'nin ihtiyacı eser ve hizmet siyasetidir. Biz de bu anlayışla ülkemizin dört bir yanına eserlerimizle, yatırımlarımızla,
'ULAŞTIRMA ALANINDA CUMHURİYET TARİHİMİZİN REKORUNU KIRDIK'
Ülkemizin potansiyeline ve gücüne milletimizin inancı ve azmiyle her şeyin üstesinden gelebileceğine yürekten inandık. Böylece Cumhuriyet tarihimizde yapılan yatırımların kat ve kat fazlasını son 19 yılda sığdırmayı başardık. Bilhassa ulaştırma alanında Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdık. İktidara geldiğimizde ülkemizde sadece 6.100 kilometre bölünmüş yol varken biz bunu 28.200 kilometreye çıkardık. Otoyol uzunluğumuzu 3523 kilometre yükselterek 2 katından fazla artırdık. 2002 yılında 83 adet tünelimiz mevcutken bugün bu sayı 435'e yükseldi. Tünel uzunluğumuz 50 kilometreden 595 kilometreye, köprü ve viyadük uzunluğumuz 311 kilometreden 701 kilometreye ulaştı. Demiryollarında ülkemizi hızlı ve yüksek hızlı tren hatları ile tanıştırdık. Bunun yanında mevcut demiryolu ağımızın tamamına yakınını sıfırdan yapmışçasına yeniledik modernize ettik. Şehirlerimizin önemli kısmına raylı sistem hatları metrolar, tramvay hatları kazandırdık. Havalimanı sayımızı 30 ilave ile 56’ya çıkartarak havayolunu halkın yolu haline getirdik. Ulaştırma yatırımları noktasında bugüne kadar 932 milyar lira kaynak kullandık.
'ULUSLARARASI KURULUŞLAR RAKAMLARINI GÜNCELLEMEYE BAŞLADI'
Hatırlayın bir dönem bizim insanlarımız yurt dışındaki yollara, otobanlara, köprülere hayranlıkla bakardı. Özellikle gurbetçilerimiz ülkemize geldiklerinde Avrupa'daki imkanlardan övgü ile bahsederdi. İnsanlarımız çoğu zaman tedavi için üniversite eğitimi, iş, aş bulmak için Avrupa'ya Amerika'ya gitmek zorunda kalırdı. Allah'a hamdolsun bugün bu tablo büyük oranda tersine döndü. Artık yabancılar Türkiye'ye geldiklerinde bizim yollarımıza köprülerimize tünellerimize havalimanlarımıza gıptayla bakıyor. Sağlık hizmeti için artık bizim vatandaşımız yurt dışına gitmiyor. Her yıl yüz binlerce yabancı şifasını ülkemizdeki hastanelerde arıyor. Türkiye'nin koronavirüs salgını ile mücadelesi hem Dünya Sağlık Örgütü hem de batılı basın yayın organları tarafından örnek gösteriliyor. Sadece son 1 yılda toplam 16.160 yataklı sağlık tesisinin inşaatını tamamlayarak insanımızın istifadesine sunduk. Dünyada 100'e yakın ülkenin henüz ilk doz aşıya dahi ulaşamadığı bir atmosferde biz 20 milyon doz aşıyı vatandaşlarımıza uyguladık. Diğer yandan gelişmiş ülke ekonomilerinin bile daraldığı 2020 yılını 1,8 gibi önemli bir büyüme oranı ile kapattık. Türk ekonomisine dair karamsar senaryolar çizen uluslararası kuruluşlar bu tablo karşısında rakamlarını düzeltmeye, güncellemeye başladı. Aynı şekilde ihracata, sanayi üretiminde her ay yeni rekorların haberlerini alıyoruz. Mart ayında ihracatımız geçen yılın Mart ayına göre yüzde 42,2 artışla tüm zamanların en yüksek aylık ihracatı olan 18,9 milyar dolara ulaştı. Elbette sıkıntılarımız var ama aynı zamanda geleceğe ümitle bakmak için pek çok sebebe de sahipsiz. İnşallah 2021 senesini ülkemiz ve milletimiz için bir şahlanış yılına dönüştüreceğiz. Bunu da kardeşlikle dayanışma ile birlik ve beraberlikle başaracağız. Tüm umutlarını Türkiye'nin tökezlemesi ne ülkemizin kaosa ve krize sürüklenmesine bağlayan muhterislere fırsat vermeyeceğiz."