Fakıbaba Artı Gerçek'e konuştu: Kürtlerle konuşmak lazım, Kürtlerin sorununu Kürtler bilir

Fakıbaba Artı Gerçek'e konuştu: Kürtlerle konuşmak lazım, Kürtlerin sorununu Kürtler bilir
Artı Gerçek ve Artı TV'nin sorularını cevaplayan Eşref Fakıbaba, Kürt sorununun yasal zeminde çözülmesi gerektiğini vurguladı, "Kürtlerle konuşmak lazım, Kürtlerin sorununu Kürtler bilir" dedi. İYİ Parti'nin seçimlerde sürpriz yapacağını söyledi.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Ahmet Eşref Fakıbaba, 20 Ekim’de hem AKP'den hem de milletvekilliğinden istifa ederek 26 Ekim’de İYİ Parti'ye katıldı. Fakıbaba, istifa gerekçesinden Kürt sorununa, parti kapatma tartışmalarından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İYİ Partiye yaptığı çağrıya kadar gündemdeki konularla ilgili Artı TV ve Artı Gerçek’in sorularını yanıtladı.

'PARTİ KAPATMALARA KARŞIYIM'

AKP’nin başörtüsü ile ilgili anayasa değişikliği hazırlığı çerçevesinde HDP'yi ziyaret etmesi siyaset sahnesinde tartışmalara neden oldu. Legal bir partinin ziyaret edilmesinin gayet doğal olduğunu belirten Fakıbaba, AKP'de görev aldığı dönemde iktidar partisi olarak parti kapatmalara karşı olduklarını ve bu konuda ciddi bir çalışma yürüttüklerini söyledi ve kendisinin de parti kapatmalarına karşı olduğunu belirtti.

‘MEMLEKETTE AZINLIK SORUNU VAR’

Aynı ziyaret bazı çevrelerde ‘yeni bir açılım geliyor’ yorumlarına neden oldu. "Siz bu gelişmeleri yeni bir açılım olarak görüyor musunuz?" sorumuza Fakıbaba şöyle yanıt verdi:

“Siyaset problem çözen kuruluştur ve siyasette kamplaştırma olmamalı. Memlekette Kürtlerin, Türklerin, Alevilerin ve azınlıkların sorunları, demokrasi eksikliği var. Bizim bu problemleri çözmemiz aslında çok basit. Bu ülkenin müthiş bir zenginliği ama biz bu zenginliği bölerek birbirimize düşman ediyoruz. Bunun için hiçbir neden yok ve önemli olan bu vatanı sevmek, bu vatandan eşit bir şekilde faydalanabilmektir.”

‘KÜRTLERİN SORUNU YASAL ZEMİNDE ÇÖZÜLMELİ’

Sorunların çözümü için tüm kesimleri kucaklayacak politikalara ihtiyaç olduğunu söyleyen Fakıbaba, “Kürtlerin sorununu Kürtler bilir, Kürtlerle konuşmak lazım. Aleviler ne diyor, bunu Alevilerle konuşmak lazım." diye konuştu. Siyasetin sorun çözme sanatı olduğunu vurgulayan Fakıbaba şöyle dedi:

"Sorunları çözmek için samimi olmak lazım. Türkiye’de çözülmeyecek sorun yok. Kürtlerle sorunları konuşurken bunu yasal zeminde yapmak lazım. Ama yasal olan şeyler isteniyor ve verilmiyorsa burada yöneten parti, hükümet başarılı değildir. Ankara’dan oturup çözüm üretemezsiniz, yerine gideceksiniz”

'EMEKLİ OLMAYI DÜŞÜNDÜM'

Ve çok konuşulan istifası ve İYİ Parti'ye katılması... Fakıbaba, AKP’den yaşanan uyumsuzluk nedeniyle istifa ettiğini ve defalarca uyarı yapmasına rağmen çözüm bulunmadığını söyledi. İstifasının ardından aslında emekli olmayı düşündüğünü ancak İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kendisini bırakmadığını söyledi.

'İLK KARŞILAŞMANIZDA ERDOĞAN’A NE SÖYLERDİNİZ?'

Fakıbaba, “AKP’den ayrıldıktan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile karşılaşmanızda ona ne söylemek istersiniz?” sorumuza ise “İlk karşılaştığımızda herhâlde ‘merhaba, merhaba’ deriz. Ya da ne o bana bir şey söyler ne de ben ona. Kendisi cumhurbaşkanı ve bizim başbakanlığımızı yapmış biri, saygımı gösteririm” yanıtını verdi.

‘RAHATSIZ OLDUĞUM İSİMLER VAR’

AKP’de kırgın olduğu isimlerin olup olmadığını sorduğumuz Fakıbaba, bu sorumuza çok saygı duyduğu arkadaşlarının da olduğunu aynı zamanda çok rahatsız olduğu isimlerin de olduğunu cevabını verdi.

‘YOLSUZLUĞUN OLDUĞU YERDE YOKSULLUK VARDIR’

Fakıbaba, Erdoğan’ın konuşmalarında yolsuzluk olduğunu ve bunu sorunu kendilerinin çözeceğini söylediğini hatırlatarak, “Bu bir cümle aslında yolsuzluğun olduğunu kabul ediyor. Yolsuzluğun olduğu yerde mutlaka yoksulluk vardır. Bazıları bedava parayla zengin olurken, o paranın hak sahibi olan vatandaşlarda yoksullaşıyor” ifadelerini kullandı.

‘İYİ PARTİ SEÇİMLERDE SÜPRİZ YAPACAK’

Eşref Fakıbaba, yeni partisinin geleceğinden de oldukça umutlu. İYİ Parti’de fikirlerine önem verildiğini ve burada ülkeye faydalı olacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta, Meral Akşener'e yaptığı 'Altlı Masa'dan ayrıl, konumunu yeniden gözden geçir' çağrısı ile ilgili de Fakıbaba şunları söyledi:

“Bence her iki tabana verilen bir mesajdı. İyi Parti yerine ‘İp’ hitabında bir küçümseme vardı. Şundan eminim Meral Akşener çok kararlı bir insan ve karar verdiyse asla sözünden dönmez. Bizim amacımız merkezde bir parti olmak ve merkezdeki bütün insanları kucaklamak. Cumhurbaşkanı bunu biliyor ve çağrısı da partimiz çok büyümeden bastırmak için verilen bir kararın ürünü gibi görünüyor. İYİ Parti seçimlerde kimsenin beklemediği bir sürpriz yapacak.”



Öne Çıkanlar