HDP ziyareti sonrası AKP'li Kürtler umutlandı

HDP ziyareti sonrası AKP'li Kürtler umutlandı
AKP’nin HDP’yi ziyareti en çok bölgedeki AKP’li Kürt siyasetçiler arasında heyecan yarattı. Bölgedeki AKP'li siyasetçiler arasında “Bu adım uzaklaşan Kürt seçmeni bize getirebilir” görüşü öne çıkıyor.

Remzi BUDANCİR


DİYARBAKIR - AKP’nin başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği için mecliste grubu bulunan partileri ziyareti kapsamında HDP’yi de ziyaret etmesinin ardından başlayan tartışmalar sürüyor.

Muhalefet cephesinden ziyaret üzerinden AKP’yi eleştiriler yapılırken, görüşmeyi ‘Yeni süreç’ ya da ‘Seçime giderken AKP’nin açılımı’ şeklinde yorumlayanlar da oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de 'doğan ve doğru bir adım' olarak değerlendirdiği bu ziyaret bölgede nasıl yankılandı? Güvenlikçi politikaların artarak devam ettiği, HDP’li siyasetçilerin darp edilerek gözaltına alındığı bu dönemde mecliste gerçekleşen bu ziyaretin Kürt meselesi bağlamında bir karşılığı var mı?

HDP CEPHESİNDE DURUM STABİL, AKP’Lİ KÜRTLER HAREKETLENDİ

Bu ziyareti, hem HDP cephesi hem de ziyareti gerçekleştiren AKP tarafına sorduk.
HDP Diyarbakır teşkilatından konuştuğumuz isimler ziyarete pek anlam yüklenilmemesi konusunda hem fikir. Son ziyaretin yeni bir sürece işaret edip etmediğine ilişkin sorumuza da “Bizim cephemizde değişen pek bir şey yok. Bize yansıyan bir durumda yok. O günkü görüşmeler sadece görüşme konusu ile ilgiliydi” cevabını verdiler.

HDP'nin bakış açısı bu yöneyken, verilen fotoğraf karesi AKP’lileri hareketlendirdi. HDP ziyaretine ilişkin fotoğraf karesinin yayınlanmasının ardından AKP Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesi Orhan Miroğlu, eski milletvekili Mehmet Metiner ve AKP Urfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri’den ziyareti olumlayan açıklamalar geldi. Sadece bu isimler de değil, AKP’nin Kürt milletvekilleri, MKYK üyeleri ve sahada çalışma yapan siyasetçileri de HDP ile görüşmeyi olumlu karşıladı.

'BU ADIM AKP'DEN UZAKLAŞAN SEÇMENİ GERİ GETİREBİLİR'

AKP tarafından ziyarete olumlu yaklaşılmasının temelinde partinin uzun süredir Kürt seçmenin desteğini kaybettiğine dair haber ve anketler yer alıyor. Diyarbakır, Van, Urfa, Bingöl, Erzurum, Muş ve Ağrı başta olmak üzere kuruluşundan bu yana AKP’ye destek veren muhafazakâr Kürt seçmen partisi ile arası açıldı. Siyasette aktif olan Ahmet Eşref Fakıbaba gibi isimlerin istifaları basında yer alsa da aktif olmayıp süreçten rahatsız olanların geçişleri basına pek yansımıyor. Artı Gerçek’e konuşan AKP’li siyasetçiler hem yaşadıkları rahatsızlıkları hem de son ziyaret sonrasındaki beklentilerini şu şekilde sıraladılar:

-2000’li yıllarda demokratik söylemle çıktığımız yolda MHP’nin çizgisinde hareket etme noktasına geldik. Biz MHP’nin değil, MHP bizim siyasetimizi belirliyor. Demokratik söylemle çıktığımız yolda seçmene söyleyecek sözümüz kalmadı. Kürt seçmen bizden gidiyor ama hala adresleri yok. Bu adım seçmeni bize getirebilir

-Kayyım meselesi sadece HDP’nin meselesi değil. Evet belediye başkanları görevden uzaklaştırdı ancak demokratik bir sistem uygulanmadı. Valiler il başkanları gibi davranıyor, yerelde siyasetçileri baypas ediyor. Belediye meclisleri feshedildi. Biz de bu sürece dahil olamıyoruz.

-Milliyetçilik söylemi batıda işe yarayabilir ama Kürt seçmende karşılık bulmuyor. Kürt seçmen batıda da var. Sırf batıda MHP fazla milletvekili çıkaracak diye biz kendi bölgelerimizde kaybediyoruz. Böyle devam ederse birçok ilde vekil kaybedeceğiz. Bunun işareti var.

ERDOĞAN 'GÖRÜNÜR OLUN' TALİMATI VERDİ

AKP’lilerden edinilen bilgilere göre tüm bunlar raporlar halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a defalarca iletildi. Ellerindeki veriler Kürt seçmen desteği olmadan seçimlerin kazanılmasının imkânsız olduğu yönünde. AKP’li Kürtler, uzun süredir en azından dilin yumuşatılması yönünde talepleri vardı. HDP'ye yapılan ziyaretin bu taleplere olumlu yaklaşıldığını gösterdiğini söyleyen bir AKP'li siyasetçi, “Yakın dönemde Cumhurbaşkanı herkesin alana çıkmasını, görünür olmaları yönünde talimat verdi. HDP ziyaretinin ardından yeni bir süreç söyleminin gelişmesinin nedeni sanırım budur. Dilin yumuşatılması, yeni bir şey dönemin başlayabileceğine ilişkin söylemlerin kaynağı bu aslında” diye konuştu.

HDP’NİN OYLARI DÜŞMÜYOR, SEÇMENİ İŞARET ETTİĞİ YERE GİDİYOR

Peki 'yeni süreç' başlayacağına ilişkin tartışmaların bölgede karşılığı var mı? AKP gündeminde böyle bir durum var mı?

AKP’lilere göre böyle bir durum şu an sözkonusu değil. Bu girişimin seçime yönelik kampanyanın bir parçası olduğu görüşü hakim. Ancak Erdoğan’ın önünde bu konuda bir şeyler yapılması gerektiği yönünde yığınla rapor olduğunu anlatan bir AKP’li siyasetçi, HDP üzerinden şu örneği verdi:

“Bakın HDP aslında fiilen yok. Eş başkanları, milletvekilleri, siyasetçileri, üyeleri cezaevinde. Siyaset yapamayacak duruma gelmişler. Ama gelin görkünki ne yapılırsa yapılsın HDP’nin oy oranı yüzde 11, yüzde 12’nin altında inmiyor. Kapatılsa dahi bu seçmenin adres göstereceği yere yöneleceği ortada. Neden? Evet, ideolojik seçmen yanı sıra, orada kümelenen Kürt seçmendir. HDP’ye yönelik yapılan her şey Kürtlerde, Kürtlere karşı yapılıyor algısına neden oluyor. Seçmen orada kümeleniyor. Bizden, Kürt meselesi ile ilgili uygulanan politikalardan kaynaklı uzaklaşan her seçmenin gideceği tek adres HDP. O açıdan bir şeyler yapılması gerekiyor. Bu ne olur bilemeyiz.”

MESAJ AKP İLE ARASINA MESAFE KOYAN KÜRT SEÇMENE

Erdoğan’ın tüm bu riskleri ve Kürt seçmenin seçimlerdeki önemini gayet iyi bildiğini anlatan AKP’liler, bu aşamada HDP ziyaretini yeni bir açılım olarak görmediklerini açıkça vurguluyorlar. Dilin yumuşatılması yönünde bir talepte herkes ortaklaşıyor. HDP ile verilen fotoğrafın HDP seçmenine değil, daha çok AKP’ye oy veren seçmene yönelik olduğunu anlatan AKP’lier, muhalefetin izlediği politikaya da dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Kuşkusuz bu fotoğraf tek işe yaramayacak. Başka adımlarda bekleyecekler. Evinde oturan muhafazakâr Kürt seçmen muhalefetin tutumunu da izliyorlar. İktidarın elini rahatlatan ise muhalefetin tutumudur. Altılı masada HDP yada Kürt seçmen konusunda adım atacak durumda değiller. Ak Partinin olası bir adımına muhalefet kesinlikle karşı çıkacak. ‘yeni bir süreç’ üzerinden bize yüklenmesi Kürt seçmeni tekrar partisine döndürür. Bu yönlü bir adım Ak Parti'de siyaset yapan Kürtlerin elini güçlendirir. Kısacası bu fotoğrafla partisi ile arası açılan seçmene ‘Bekle gör. Yine bir şey yapacaksa Erdoğan yapar’ mesajı verildi. Şu anda o mesaj alındı.”

AKP'li vekiller mesajın alındığı görüşünde, bunun ne kadar doğru olduğunu ise zaman gösterecek.

Öne Çıkanlar