'İttifakı genişletme hesapları yapan iktidarın SP'den sonraki durağı İYİ Parti'

'İttifakı genişletme hesapları yapan iktidarın SP'den sonraki durağı İYİ Parti'
Cumhur İttifakı’nın yeni anayasa çalışmalarını da bir 'hamle' olarak kullanacağı, muhalefeti 'kıskaca almayı hedeflediği' iddia edildi.

Siyaset kulislerinde Cumhur İttifakı’nın yeni anayasa çalışmalarıyla ittifakı genişletmeyi amaçladığı konuşulurken, bu noktada ittifakın muhalefete karşı en büyük politikasının "ya darbe anayasası ya yeni anayasa" politikasıyla ‘muhalefeti kıskaca almaya çalışacağı’ dillendirildi.

MHP’nin yeni anayasa çalışmasında, başlangıç bölümünde yer alan "Allah’ın lütfu, kardeşlik ruhu ve vatan sevgisiyle varlık bulmuş biz Türk milleti" girişine AKP de yeşil ışık yakarken, böyle bir girişin "Saadet Partisi (SP) tabanını da konsolide edeceği" görüşü savunuluyor. Millet İttifakı cephesinden son zamanlarda gelen açıklamaların da SP’nin özellikle Milli Görüş kesimini "tatmin etmediği" iddia ediliyor.

AKP’NİN İKİNCİ HAMLESİ İYİ PARTİ’YE OLACAK’

Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun kulis haberine göre AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saadet Partisi (SP) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk ile bir süredir görüşmeler yürüttüğüne dikkat çekilirken, AKP’den ikinci hamlenin de "İYİ Parti’ye gelebileceği" dillendiriliyor.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı bir televizyon programında, yurt içinde yaptığı gezilerde yurttaşların bazılarının kulağına eğilip "Cumhurbaşkanı’nın yanında ol" dediklerini dile getirmişti. AKP kanadında Akşener’in bu sözlerine atıfta bulunuluyor. HDP’ye yönelik soruşturmalarda ve ABD Başkanı Joe Biden’ın Ermeni Soykırımı’nı tanımasına yönelik CHP’den gelen açıklamaların ardından "İYİ Parti’nin giderek CHP’den uzaklaştığı" iddiası savunuluyor.

‘YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARIYLA MUHALEFETİ KISKACA ALMA HAMLESİ’

Öte yandan Cumhur İttifakı’nın yeni anayasa çalışmalarıyla muhalefeti de "kıskaca almayı hedeflediği" iddia ediliyor. İttifak bileşeni iki partinin, 2023’e giden süreçte muhalefete "Ya darbe anayasası ya da yeni anayasa, tercihinizi yapın" söylemini kullanacağı belirtiliyor. Muhalefetin itirazlarına ise Cumhur’dan "Hem vesayet anayasasından şikâyetçiler, hem de yeni anayasa çalışmalarına karşılar. Oysa biz çağrı yaptık, toplumsal mutabakat için çağrı yaptık ancak masayı onlar devirdiler" karşılığının verileceği ifade ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar