Kobanê davası kararları protesto edildi: Kumpaslara geçit vermeyeceğiz

DEM Parti İstanbul İl Örgütü, Kobanê Davası’nda verilen ağır cezaları Kadıköy’de protesto etti. Kararın siyasi olduğu vurgulanan açıklamada, “Kobanê onurumuzdur. Kumpaslara geçit vermeyeceğiz” denildi.

Müzeyyen YÜCE


İSTANBUL - Kobanê Davası'nda eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda Kürt siyasetçiye hapis cezaları verildi. Mahkeme heyetinin 24 sanık hakkında verdiği 408 yılın üzerindeki ağır cezalar, İstanbul’da protesto edildi.

DEM Parti İstanbul İl Örgütü, Kadıköy’de bulunan ilçe binası önünde basın açıklaması düzenledi. Farklı siyasi partilerin katılımıyla yapılan açıklamada “Kobani onurumuzdur. Kumpaslara geçit vermeyeceğiz” pankartı açıldı.

‘DEMOKRASİ ADINA BİR FIRSAT İKTİDAR TARAFINDAN YOK EDİLDİ’

Polis kordonu eşliğinde yaptığı açıklamada Kobanê Davası’nın başından bu yana bir kumpas davası olarak yürütüldüğünü kaydeden DEM Parti İstanbul İl Eş Başkanı Murat Kalmaz,

“Bugün Türkiye'nin en büyük siyasi kumpas davasının sonuna geldik. Bu bir hukuk davası değildir. Dosyanın içeriğine bakıldığı zaman hukukla bir alakası olmadığını göreceksiniz. Gizli tanıklarla, zorlama yorumlarla hazırlanan ve siyasi erkin yönlendirdiği, karar verdiği bir kumpas davasıdır bu. Bugün normalleşmeden bahsedenler, yumuşamadan bahsedenler için Kobanî Kumpas Davası bir milat olacaktır. Bu dava demokrasi adına Türkiye tarihinde büyük bir şans olabilecek fırsat iktidar tarafından yok edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

‘IŞİD GİBİ ÖRGÜTLERİN ÖNÜ AÇILDI’

Türkiye’nin demokratikleşme adına bir yol ayrımında olduğunun altını çizen Kalmaz, bugün verilen kararların Türkiye’de ve Ortadoğu’da IŞİD ve benzeri örgütlerin önünü açmak anlamı taşıdığını vurguladı. Kalmaz, verilen ağır cezaların ‘toplumun vicdanını hiçe saymak’ olduğunu belirtti ve ekledi:

“Kobanî ve Gezi’yi sahiplenmek bu kumpas davasını boşa çıkaracağı gibi, toplumun vicdanında açılan yarayı da iyileştirecek ve demokrasiye hizmet edecektir. Tüm kumpas davalarının önünü almak için, demokrasi güçlerini, vicdan sahibi çevreleri ve halklarımızı dayanışmaya çağırıyoruz.”

DEM MİLLETVEKİLİ KONUKÇU: ‘YUMUŞAMA VE NORMALLEŞME KÜRT’E KADAR’

DEM Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu da verilen mahkeme kararının AKP- MHP ittifakının IŞİD’ın yanında yer aldığının göstergesi olduğunu söyledi. Tutuklu bulunan siyasetçilerin onurları olduğunu ifade eden Konukçu, “İktidar yumuşamaya gittiğini, demokratik bir anayasa yapmak istediğini söylüyor. Ancak biz bugün gördük ki yumuşama ve normalleşme Kürt’e kadar. Biz onların yalan ve talan düzenlerinin karşısında devrimci, demokrasi seçeneğini yaratmak için, üçüncü seçeneği yaratmak için bir arada durmaya kararlıyız” dedi. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar