Kremlin: Doğalgaz dağıtım merkezi önerimize Türkiye olumlu tepki verdi

Kremlin: Doğalgaz dağıtım merkezi önerimize Türkiye olumlu tepki verdi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesine, Moskova'nın Türkiye'de doğalgaz dağıtım merkezi kurma önerisi damga vurdu. Kremlin, görüşmede Türk tarafının teklife 'oldukça olumlu tepki verdiğini' açıkladı.

Artı Gerçek - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan görüşme sona erdi. Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından Kremlin'den yapılan açıklamada, Rusya'nın Türkiye'de yeni bir gaz dağıtım merkezi oluşturulması önerisine Türk tarafının 'oldukça olumlu tepki verdiği' belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rus doğalgazı için Türkiye’de yeni bir gaz dağıtım merkezi oluşturulması teklifine "Türk tarafının oldukça olumlu tepki verdiğini" söyledi. Peskov'un, görüşmede "Rusya-Ukrayna uzlaşmasının ele alınmadığını" açıklaması da dikkat çekti.

Kazakistan'ın başkenti Astana'da Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi'nde yapılan ikili görüşmeye, Putin'in çalışamaz haldeki Kuzey Akım boru hattından iletilemeyen Rus gazını Avrupa'ya Türkiye üzerinden gönderme yönünde dün gündeme getirdiği öneri damga vurdu.

Putin’in gaz merkezine ilişkin teklifini bugünkü görüşmede Erdoğan’a bizzat iletti. Rusya lideri, görüşme öncesinde yaptığı açıklamada gazın Türkiye’ye iletilmesi için yeni bir boru hattı sistemi inşa edilmesini ve Türkiye’ye bu hat ile gelecek gazın bir merkez üzerinden Avrupa ülkelerine gönderileceğini belirtmişti.

Putin ayrıca, söz konusu merkezin bir sevkiyat alanı olmasının yanında, gaz fiyatlarının belirlendiği bir alan da olabileceğini söyledi. Rusya lideri, "Türkiye'yi dünyanın en büyük gaz merkezi haline getirme hedefini belirledik" ifadelerini kullanarak, "Avrupa'dan bile daha güvenli bir güzergah olan Türkiye, gaz tedariki konusunda en güvenli güzergah haline geldi. Sizin tutumunuz sayesinde bu gaz boru hattını çok daha yoğun bir şekilde kullanmayı hedefliyoruz" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar