ORC ve Yöneylem'in sahipleri son anketleri açıkladı: AKP gidici görünüyor
ORC Araştırma Şirketi'nin sahibi Mehmet Pöstaki ve Yöneylem Araştırma Şirketi'nin sahibi Siyaset Bilimci Doç. Dr. Sayın Derya Kömürcü son anket sonuçlarını Sözcü'den Ruhat Mengi'ye değerlendirdi.
Yöneylem Araştırma Şirketi'nin sahibi Kömürcü: "Cumhurbaşkanı Erdoğan aday olursa oy verir misiniz" diye soruyoruz. "Kesinlikle oy veririm" diyenler yüzde 30.7. "Erdoğan'a asla oy vermem" diyenler yüzde 60.
ORC Araştırma Şirketi'nin Genel Müdürü Pösteki ise "Toplumda 6'lı Masa'ya güven Mayıs'ta 45.7, Haziran'da 50.6 Temmuz'da 54.9, bugün ise yüzde 57 oranına ulaştı" bilgisini paylaştı.
‘AKP BİRİNCİ PARTİ OLMA ÖZELLİĞİNİ YİTİRİYOR’
Kömürcü, "Ben bundan 4-5 ay önce şunu ilk defa ifade etmiştim, demiştim ki "AKP Türkiye'de ilk parti olma özelliğini kaybedebilir, trend bunu gösteriyor. Çok büyük kopuşlar yok ama istikrarlı bir şekilde oy gerilemesi görüyoruz, bu devam ederse birinci parti olma özelliğini yitirebilir" demiştim. Nitekim son 3 aydır ya CHP'nin gerisinde kaldığını ya da binde 1, binde 5 gibi farklarla biraz önde olabildiğini görüyoruz, dolayısıyla bu bize önümüzdeki süreçte gerçekten AKP'nin birinci parti olma özelliğini yitireceğini ve bunun karşılığında da en güçlü aday olarak Cumhuriyet Halk Partisi'nin birinci parti olabileceğini gösteriyor. Yani, CHP yüzde 30 sınırını geçemedi ama geçebildiği durumda önümüzdeki seçimin birinci partisi olarak CHP'yi görebiliriz. Bunu kuvvetlendirebilecek bir şey olarak da cumhurbaşkanı adayının açıklanması CHP'ye bir ivmelenme sağlayacaktır açıkçası, cumhurbaşkanı adayı açıklandığı takdirde CHP'ye olan ilginin yerelde de, taşrada da çok daha fazla artacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Kömürcü,"Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldıktan sonra CHP'nin rakamı 29.4, AKP 29.6, yani ikisinin arasında binde 2'lik yani araştırmanın hata payının çok altında binde 2'lik bir fark var, İYİ Parti ise 14.9" değerlendirmesi yaptı.
‘CUMHUR İTTİFAKI'NIN OY KAYBI ÇOK CİDDİ BOYUTLARDA’
Kömürcü değerlendirmesine şöyle devam etti: "AKP 24 Haziran 2018 son seçimdeki oy oranının 12 puan altında ölçülüyor bugün, bu çok ciddi bir oy kaybı demektir. MHP'nin de seçimdeki oyunun 5 puan altında olduğunu görüyoruz, yani Cumhur İttifakı'nın oy kaybı çok ciddi boyutlarda, bu hiç üstü örtülebilecek bir şey değil, çok net görünüyor.
İkincisi, bizim araştırmalarımızın gösterdiği başka bir bulgu var ki bence çok önemli; geçtiğimiz sene boyunca AKP oylarını belli bir seviyede koruyabiliyordu ama son 3 aydır bu kararsızları ve oy kullanmayacakları dağıtmadan önce yüzde 25'in altında ölçüyoruz, AKP'nin oyunun yüzde 25'in altına düşmüş olması artık ona sempatiyle bakan ve sürekli onu destekleyen çekirdek, sadık seçmeninin de partiden ufak ufak kopmaya başladığını gösteriyor. Bu bence yeni bir gelişme siyasette ve takip etmemiz gerekir ama 3 aydır bunu görüyor olmamız önemli bir şey, "AKP artık yüzde 30'un altında" diyebiliyor olmamızın sebebi de bu.
‘AKP OYLARI MUHALEFETE GEÇMEZ" TEZİ YANLIŞ, BU OY GEÇİŞİ VAR! ‘
Geçtiğimiz sene yüzde 30'a demir atmış görünüyordu, zaten şu anda 30'un altına düştüğü için CHP 30'u geçemese bile birinci parti olabilme ihtimali beliriyor. AKP'den CHP'ye oy geçmiyor tezi yanlış, bu oy geçişi var, "Son seçimde AKP'ye oy verdim" diyen 100 seçmenden 6-7'si bugün "CHP'ye oy vereceğim" diyor, 5'i "İyi Parti'ye oy vereceğim" diyor, dolayısıyla muhalefete geçiyor bu insanlar. AKP oyları azalıyor, CHP oyları artıyor ama CHP 30'un üzerine geçemedi, AKP 30'un altına gerilediği için şu anda CHP'nin birinci parti olarak göründüğü araştırmalar var, geçtiğimiz ay bizde de binde 5'lik bir farkla CHP birinci parti oldu.
‘SEÇMENLERİN ÜÇTE İKİSİ BAŞKANLIK SİSTEMİNİ, TEK ADAM REJİMİNİ İSTEMİYOR’
Sadece ekonomiyle de açıklayamayacağımız bir kriz var ve o krizden çıkış için bu başkanlık sisteminden, tek adam rejiminden seçmenlerin en azından 2/3si o geçişi gerçekleştirmek istiyor, zaten bence benzer bir tablo oy oranlarına da yansıyor. Baktığımızda Cumhur İttifakı'nı yüzde 35-38 aralığında ölçüyoruz, bunun karşısında da yüzde 60'ın üzerinde bir muhalefet bloğu var gibi görünüyor. Tek tek bakarsak mesela; CHP+İYİ Parti yüzde 45'i bulmuş durumda, bu çok yüksek bir oran, Türkiye siyasetine yön vermek için önemli bir oran, buna bir de 6'lı masadaki diğer partilerin oylarını eklediğimizde yüzde 50 civarında oy oluyor, tabii bunun yanında HDP var, dolayısıyla muhalefet yüzde 60'ın üzerinde bir alanı kaplıyor.
‘ASLA OY VERMEM’ DİYENLER YÜZDE 60
Hiçbir aday ismi söylemeden "Cumhurbaşkanı Erdoğan aday olursa ona oy verir misiniz" diye soruyoruz, bu onun oy potansiyelini gösteriyor. "Kesinlikle oy veririm" diyenler yüzde 30.7, oy oranı bu, "Asla oy vermem" diyenler yüzde 60, buradan oy potansiyeline dair bir fikrimiz oluyor.
HALKIN YÜZDE 57'Sİ 6'LI MASA'YA GÜVENİYOR
ORC Araştırma Şirketi'nin Genel Müdürü Pösteki ise "Toplumda 6'lı Masa'ya güven Mayıs'ta 45.7, Haziran'da 50.6 Temmuz'da 54.9, bugün ise yüzde 57 oranına ulaştı" bilgisini paylaştı.
Pösteki, "ilk defa oy kullanacak seçmenlerin sadece 11.9'u AK Parti'ye oy vereceğini söylüyor. Yanında bazı küçük partiler de mevcut ama şöyle bir gerçek var; şu anda insanlar artık 3 lidere bakıyorlar. Bu sadece genç yaş grubunda değil, orta yaş grubunda da, yaşlılarda da aynı şekilde. Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Akşener. Bu 3 liderin etrafında toplanmış durumda, diğerlerine güvenip güvenmeme noktasında sıkıntılar yaşıyorlar" dedi.
‘EN BÜYÜK PASTAYI ŞU ANDA CUMHURİYET HALK PARTİSİ ALACAK GİBİ GÖRÜNÜYOR’
Pösteki ise yapılan son anketlerle ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:
"Mesela 22.5 CHP'nin oyu var, kararsızlar dağıtıldıktan sonra bu yüzde 30'a ulaştı, bu yüzde 30'luk kesim totalde 3 milyon civarında seçmen ediyor, totalde tüm partilere olan etkisi 5-6 puan. Bunun içinde en büyük pastayı şu anda Cumhuriyet Halk Partisi alacak gibi görünüyor, çünkü kararsızları şu anda orantısal olarak dağıtmıyoruz, hatalı olduğu için dağıtamıyoruz, bunun normalde Cumhuriyet Halk Partisi'nin yüzde 35'leri bulması gerekiyor. Fakat son zamanlarda geldiğimiz süreçte örneğin bu kararsızlardan AK Parti'ye oy gitmemesi gerekiyor ama orantısal dağıtım yaptığımızda AK Parti'nin 11.9 oyu 16-17 oluyor. Bu yüzden karasızlara "kendilerini en yakın hissettikleri partileri" de soruyoruz, mesela yüzde 27 kararsız gençlere sorduğumuzda onları yarısından, yüzde 50'lik bir oranda "Hiçbirine yakın hissetmiyorum" cevabını alıyoruz. Bu yüzden zaten kararsızı dağıtmadan en başa koyarak yazıyoruz. Ama onlar da isteklerinin gerçekleşeceği konusunda güven duyarlarsa bu oran da değişebilir.
Aylar önce bir 6'lı Masa kuruldu, biz de kurulduğu günden beri insanların 6'lı Masa'ya olan güvenlerini ölçtük. Bu verileri ilk defa size söylüyorum şu anda; Mayıs ayında 6'lı masaya güven oranı 45.7, Haziran'da 50.6, Temmuz'da 54.9, bugün ise yüzde 57. Yani toplumun yüzde 57'lik bir kısmı 6'lı Masa'ya güvendiğini belirtiyor. Bunu hem verilerimizden hem de kişisel gözlemlerimizden net bir şekilde görmekteyiz.
‘CHP'NİN OYLARI ÇOK BÜYÜK BİR ŞEKİLDE YÜKSELMİYOR’
CHP yükselişte, her an birinciliğe geçebilir, başka meslektaşlarımızda birkaç şirkette "birinci" çıktı, tabii bu örneklemle alakalı bir şey. Burada şöyle bir durum var, CHP'nin oyları çok büyük bir şekilde yükselmiyor ama AK Parti'nin oyları gerilediği için CHP ile aynı seviyelere gelmeye başladı, CHP daha avantajlı bir konuma geçti.
Ruhat Mengi'nin haberinin tamamına ulaşmak için tıklayın.