Siyasette bu hafta: Fezlekeler, Altılı Masa’nın anayasa taslağı, Suriye'ye harekat

Siyasette bu hafta: Fezlekeler, Altılı Masa’nın anayasa taslağı, Suriye'ye harekat
Altılı Masa'nın anayasa taslağı, Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri harekat, Selahattin Demirtaş'ın Abdullah Öcalan ile görüşme talebi ve fezlekeler geçen haftanın öne çıkan politika konularıydı.

Artı Gerçek - Adalet Bakanlığı, 39 milletvekili hakkında hazırlanan 63 fezlekeyi Cumhurbaşkanlığı'na gönderdi. Altılı Masa Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği önerisini açıkladı. Meclis Plan ve Bütçe komisyonu maratonunu tamamladı. Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan ile görüşme başvurusunda bulundu.

İşte geride bıraktığımız haftada öne çıkan politika başlıkları:

39 MİLLETVEKİLİ HAKKINDA 63 FEZLEKE

Adalet Bakanlığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca dokunulmazlıklarının kaldırılması istemiyle 32'si HDP'li, 39 milletvekili hakkında hazırlanan 63 fezlekeyi TBMM’ye sunulmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderdi. Gönderilen fezlekelerden 53'ü, HDP'li 32 milletvekili hakkındaki suçlamaları içeriyor.

ALTILI MASA ANAYASA TASLAĞI AÇIKLADI

Altılı Masa Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Anayasa Değişikliği önerisini açıkladı. Taslağa göre seçim barajı yüzde 3'e indiriliyor, tek dönem seçilecek cumhurbaşkanının partisi ile ilişiği kesiliyor ve yargı kararı olmadan kayyım atanamıyor.

ERDOĞAN: SURİYE İLE İŞ YOLUNA GİREBİLİR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP Konya İl Başkanlığı'nın Millet Bahçesi'nde düzenlediği Gençlik Buluşması'na konuştu. Erdoğan "Mısır ile bu iş yoluna girdiyse aynı şekilde Suriye ile de bu iş yoluna girebilir" açıklaması yaptı.

BOZDAĞ: TTB VE TMMOB İÇİN ÇALIŞMALARIMIZIN SONUNA GELDİK

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türk Tabipleri Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile ilgili çalışmanın sonuna gelindiğini söyledi. Bozdağ, hukukun gereğinin yapılacağına dikkat çekti. Bozdağ, “Bugüne kadar Tabipleri Birliği'nin, Türkiye'deki tabiplerimizin mesleki menfaatleri, meslekleri ve diğer alandaki işlerinin daha iyi olması için sundukları tek bir tedbir, tek bir öneri yoktur” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN LGBTİ+'LARI HEDEF ALDI: AİLE KURUMUNA TEHDİT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İş birliği Daimi Komitesi 38'inci Toplantısı Açılış Programı'nda İslamofibiye dair konuşurken LGBTİ+'ları da hedef aldı. Erdoğan, "Küresel bir dikta aracı halini alan LGBT dayatması da hem aile kurumunu hem de İslami değerleri zayıflatmayı amaçlayan bir diğer tehdittir" dedi.

MECLİS PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU 2023 MARATONUNU TAMAMALADI

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaklaşık bir ay süren 2023 yılı bütçe maratonunu tamamlandı. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, tüm bakanlıklar ile bağlı kurum ve kuruluşların 2021 yılı kesin hesapları ile 2023 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi komisyonda kabul edildi. Komisyonun son gününde, Cumhurbaşkanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşların kesin hesabı ile 2023 yılı bütçesinin görüşmelerinin ardından 2021 Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile 2023 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi görüşülerek kabul edildi.

Komisyonda kabul edilen bütçe, 5 Aralık’ta Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacak. Meclis, bütçe görüşmelerinin tamamlanacağı 16 Aralık’a kadar başka kanun teklifleri görüşmeyecek.

ERDOĞAN’IN ‘SÜRTÜK’ SÖZLERİ SUÇ SAYILMADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi eylemlerine katılanlar için kullandığı “Terörist, sürtük” sözleri üzerine dört kadın ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu. Bartın Cumhuriyet Savcılığı soruşturmaya gerek görmedi.

Öne Çıkanlar