Van İl Seçim Kurulu Başkanı'ndan Abdullah Zeydan şerhi: Kararı YSK vermeli

Van İl Seçim Kurulu Başkanı'ndan Abdullah Zeydan şerhi: Kararı YSK vermeli
Van Büyükşehir Belediyesi'ni yaklaşık 130 bin oy farkla kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın başkanlığının düşürülmesi kararına muhalefet şerhi koyan Van İl Seçim Kurulu'nun Başkanı Murat Altundere: Kararı YSK vermeli.

Artı Gerçek - Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının yerel seçimler düzenlendikten sonra gasp edilmesine tepki sürerken, Van İl Seçim Kurulu'nun mazbatayı AKP adayı Abdulahat Arvas'a verme kararındaki bir muhalefet şerhi dikkat çekti. Van İl Seçim Kurulu Başkanı Murat Altundere, temyiz yollarının tüketilmemesi gerekçesiyle kararı kendilerinin değil Yüksek Seçim Kurulu'nun alması gerektiğini belirtti.

Altundere, şerh metninin girişinde Zeydan'ın adaylık sürecindeki mahkeme kararlarını hatırlattı; İl Seçim Kurulu'nun kararı ile "aynı fikirde olduğunu" belirtse de, "tartışılması gereken hususun mevcut mevzuat doğrultusunda usulün doğru işletilip işletilmediği" olduğu ifadelerini kullandı. Van İl Seçim Kurulu Başkanı, "Yargıtay üzerinden temyiz yolu ortadan kaldırılmadan adayın seçilme yeterliğinin olup olmadığı hususunda heyetimizce değerlendirilemeyeceği düşünülmektedir" dedi. Altundere, "Bu durumun ancak tam kanunsuzluk yolu ile Yüksek Seçim Kurulu tarafından Değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünden sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum" ifadelerini kullandı.

MUHALEFET ŞERHİNİN TAM METNİ

Van İl Seçim Kurulu Başkanı Murat Altundere'nin muhalefet şerhinin tam metni şöyle:

"Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Partisi) Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak seçime katılan Abdullah ZEYDAN'ın Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 2021/194 esas sayılı dosyasında yapılan yargılama sonucunda terör örgütü propagandası yapmak suçundan dolayı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası aldığı, bu kararın Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 20.12.2022 tarihinde onanmasına karar verildiği, memnu haklarının iadesi yönünde talep üzerine yine Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 04.04.2023 tarihinde memnu haklarının iadesi kararı verildiği, seçime katılan tarafından 31.03.2024 tarihli Mahalli İdareler Seçiminde Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak İl Seçim Kuruluna başvuru yaptığı, mevcut başvurusunda verilen memnu haklarının iadesi kararının ve kesinleşme şerhini sunması nedeniyle yapılan inceleme sonucunda aday olarak kabulüne karar verildiği, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 29.03.2024 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının talebi ve mütalaası doğrultusunda ilk verilen memnu haklarının iadesi kararının kaldırılmasına karar verildiği, bu olay doğrultusunda yapılan değerlendirmede; seçime katılanın aday olma şartlarının taşıyıp taşımadığı hususunda mevcut yasal mevzuat kapsamında 20.12.2022 tarihinde kesinleşen mahkumiyet açısından 3 yıllık süre dolmadan verilen kararın yasaya uygun olmadığı, adayın başvuru şartlarını taşımadığı hususunda heyetle aynı fikirde isem de tartışılması gereken hususun mevcut mevzuat doğrultusunda usulün doğru işletilip işletilmediği hususundadır.

Şöyle ki Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesince ilk verilen kararın yasaya aykırı olsa bile hukuk dünyasında bir sonuç doğurmaması açısından olağan ya da olağan üstü kanun yolları ile ortadan kaldırılması gerektiği, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 29.03.2024 tarihinde verdiği kararda ilk kararını kaldırdığını beyan etmiş ise de, mevcut ilk kararın kesinleşmiş ise olağanüstü kanun yolu olan kanun yarına bozma ile kesinleşmemiş ise Yargıtay temyiz yolu ile ortadan kaldırılmadan adayın seçilme yeterliğinin olup olmadığı hususunda heyetimizce değerlendirilemeyeceği düşünülmektedir. Aksi halde Yargıtay değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünden ve mevcut durumda heyetimizce verilebilecek bir kararın tarihli kararın kanun yolları sonrasında oluşacak karara göre adayın seçilme yeterliğinin temyiz yolunun görev alanına girilecektir.

Kanaatimce hukuka aykırı olduğunu düşündüğüm 04.04.2023 olmadığı, bu durumun ancak tam kanunsuzluk yolu ile Yüksek Seçim Kurulu tarafından Agerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünden sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar