Zeydan'ın mazbatasının verilmemesi protesto edildi: 'AKP, yargı, YSK darbesini kabul etmeyeceğiz'

Yüzde 55 oyla Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı elinden alınarak mazbatanın AKP'nin adayı Abdulahat Arvas’a verilmesine karar verilmesi Diyarbakır, Mersin ve Bursa'da protesto edildi.

Artı Gerçek - DEM Parti, yüzde 55 oyla seçilen Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının Adalet Bakanlığı’nın mesai bitimine beş dakika kala yaptığı itiraz üzerine geri alındığını açıkladı. Van İl Seçim Kurulu'nun Zeydan'ın memnun hakkının geri alınması sonrası harekete geçtiği ortaya çıktı. Van seçim kurulu mazbatayı AKP adayı Abdulahat Arvas'a verme kararı aldı. Karar Diyarbakır, Mersin ve Bursa'da protesto edildi.

'HALKIN İRADESİNE DARBE'

DİYARBAKIR: Rojava Parkı'nda bir araya gelen Amed Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri, DEM Parti Diyarbakır DEM Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun ile Diyarbakırlılar, Zeydan'ın mazbatasının verilmemesini protesto etti. Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Saliha Zorlu, “Kürt’ün sandık iradesine saygı duymak zorundasınız. Halka kayyım atanmasını kabul etmiyoruz. Şırnak halkı, 'konuş sen kimsin' diyerek tepkisini dile getirdi. Van ve Hilvan’da yapılanlar hukuksuzluktur. Bu asgari uygulamaya dahi saygı duymayacaksanız anayasayı rafa kaldırın, seçim yapmıyoruz deyin herkes gerçek yüzünüzü görsün. Hiçbir atamayı meşru başkan olarak tanımlayacağımızı söylüyoruz" dedi.

Basın açıklamasını okuyan Amed Emek ve Demokrasi Platformu dönem sözcüsü Bawer Babur, şunları söyledi:

"Buradan bir kez daha siyasi iktidara ve bağımsız olması gerekirken AKP'nin organı haline gelen yargıya sesleniyoruz. Seçme ve seçilme hakkına yönelik bu açık müdahale halkın özgür iradesini gasp etmektir. Açık bir şekilde halk iradesine yapılmış sivil bir darbedir. Bu irade gaspı toplumun demokrasi inancını ortadan kaldırmaktır. Ülkeyi karanlığa sürüklemeyin. Tüm siyasi partileri ve demokratik kamuoyunu halk iradesini savunmaya çağırıyoruz. AKP-YARGI-YSK darbesini kabul etmeyeceğiz."

MERSİN'DE POLİS YÜRÜYÜŞE İZİN VERMEDİ

MERSİN: Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve DEM Parti Mersin İl Örgütü, Abdullah Zeydan'ın mazbatasının verilmemesini Özgür Çocuk Parkı'nda protesto etti. Eyleme, Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanları Hoşyar Sarıyıldız ve Nuriye Aslan, DEM Parti İl Eşbaşkanları Bedriye Kuş ve Reşat Aşan da katıldı. 'Van halkının iradesi gasp edilemez' yazılı pankartın açıldığı eylemde 'baskılar bizi yıldıramaz', 'direne direne kazanacağız', 'faşizme karşı omuz omuza' sloganları atıldı. Açıklamanın ardından eyleme katılanlar DEM Parti Mersin İl Binasına kadar yürümek istedi ancak polis parkın girişini kapatarak yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine eyleme katılanlar beş dakika oturma eylemi yaptıktan sonra sloganlar eşliğinde parti binasına döndü.

7dbeb89e-97e0-4094-800f-5c8b1a30b0ed.jpg

'KAYBEDEN GASPÇI, KUMPASÇI, KAYYIMCI ZİHNİYET OLACAK'

BURSA: DEM Parti Bursa İl Örgütü tarafından il binasında düzenlenen açıklamaya Sol Parti Bursa İl Örgütü ve ÖHD Bursa Şubesi de destek verdi. DEM Parti Bursa İl Eş Başkanı Mehmet Deniz Büyük, "AKP-MHP faşizmi Van halkının iradesine saygı göstermemiş, Van halkının iradesine adeta ipotek koymak istemiş ve adeta pusu kurmuştur. Gelişen süreç karşısında Van halkının iradesine sahip çıkmış ve direnmiştir. Zafer direnen Van halkının ve halklarımızın olacaktır. Kaybeden AKP-MHP ve temsil ettiği gaspçı, kumpasçı, kayyımcı zihniyet olacaktır" dedi. Sol Parti Bursa İl Sözcüsü Uğur Kurt da "Bu halk ülkesine, geleceğine sahip çıktı. Bu halk tek adam rejimini en nihayetinde yıkacak. Sizlerin yanındayız, sizlerle omuz omuzayız. Hiçbir halkının iradesinin yok sayılmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar