Ankara’da Van protestosu: ‘Bu mesele dayanışmayı aşmıştır, hepimizin meselesidir’

Ankara’da Van protestosu: ‘Bu mesele dayanışmayı aşmıştır, hepimizin meselesidir’
Van’da Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının gasp edilmesini protesto etmek için Ankara’da Demokratik Kitle Örgütleri açıklama yaptı: Artık bu mesele dayanışmayı aşmıştır, hepimizin meselesidir.

Seda TAŞKIN


ANKARA - Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı olarak seçilen Abdullah Zeydan’ın seçilme hakkının geri alınması sonrasında başlayan protestolar ülke genelinde devam ediyor. DEM Parti İl binası önünde bir araya gelen demokrasi güçleri basın açıklaması gerçekleştirdi. DEM Parti İl Başkanı Fatin Kanat, AKP-MHP İttifakı’nın hezimet yaşadığını belirterek, “Kayyım rejimi ile el konulmuş belediyelere karşı halkımız çok güçlü bir irade ortaya koydu. Belediyelerimizi aldığımız gibi üstüne belediyeler kattık. Savaş ve rant politikalarının rejime getirdiği yer Batı’da da büyük bir hezimet oldu. Bu hezimetin ilk icraatı Van’ın Büyükşehir ve ilçelerini almış bulunan partimize karşı oldu” dedi.

Yeni bir kayyım şekli icat ettiklerini söyleyen Kanat, şu açıklamalarda bulundu: “Tam bir yıl önce uydurma suçlarla yargılanmış ve bu süreci sona ermiş olan Abdullah Zeydan arkadaşımız memnu haklarını almış olmasına rağmen, seçilmemesinin önünde hiçbir engel bulunmamasına rağmen, bu konuda karar vermiş olan aynı mahkeme seçime saatler kala farklı bir karar veriyor. Bu konuda dilekçe ile başvuran AKP’nin hırsız adayı ve onun avukatı oluyor. AKP parti olarak da böyle bir icraatta bulunuyor. Hani yasaları çiğniyorlar, Anayasa Mahkemesi’ni tanımıyorlar bunu biliyoruz ama artık size bu icraatlar için fırsat vermeyeceğiz. Van Büyükşehir ve ilçeleri DEM Parti’nindir. Halkımızın güçlü iradesine saygı duyun.”

TÜRKDOĞAN: İTİRAZ HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ

Daha sonra konuşan DEM Parti Hukuk Komisyonu Sorumlu Eş Sözcüsü Öztürk Türkdoğan ise, “Partimiz sürekli olarak yargı kumpasları ile karşılaştığı için aday arkadaşlarımızın yasal süreçleri konusunda çok hassas davranmıştır. Abdullah Zeydan arkadaşımız 2023 yılının nisan ayında memnu haklarının iadesi kararı almış ve bu karar savcılığa tebliğ edilerek kesinleşmiş bir karardır. Kesinleşmiş karar olduğu için de Adalet Bakanlığı’na gönderildi ve Adalet Bakanlığı bu kararın gereğini yerine getirdi. Dolayısıyla yasağını kaldırdı” açıklamasında bulundu.

“Bizim hukukumuzda kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı ancak ve ancak kanun yararına başvurma yoluna başvurulabilir. Onun da mercii Yargıtay’dır. Yargıtay bir karar vermeden siz idari bir talimatla böyle bir şey yapamazsınız” diyen Türkdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mazbatanın AKP adayına verilmesine karşı, biz itiraz hakkımızı kullanacağız. İtirazımızı yarın sabah yapacağız. YSK’nın bu hukuksuzluğa karşı tavır almasını istiyoruz. Biz Van halkının iradesine saygı duyulmasını ve Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmesini umuyoruz. Duyarlı demokratik kamuoyunu tepkilerini ortaya koymaya davet ediyoruz. İnanıyorum ki bu demokratik tepiler iktidara geri adım attıracaktır. Yargı da bu vahim durumdan dönecektir.”

HALKEVLERİ: BU MESELE DAYANIŞMAYI AŞMIŞTIR

Daha sonra konuşan Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk ise bugün burada hep birlikte bir kez daha akp-mhp iktidarının hukuksuzluklarına ses çıkarma ve bu hukuksuzlukları teşhir etmek ve karşısında omuz omuza mücadele vermek için toplandık. Tüm Türkiye’de seçim sonuçları ile birlikte çok sarsıcı bir sonuç ortaya çıktı. Çok belli ki Van’da alınan bu karar bu tablonun bilincindeydi tam da bu yüzden bu hareketi yaptılar. Kayyım siyasetinin yeni biçimiyle karşımıza çıktılar. Van’da karşımızda çıkan manzara bugün Türkiye’nin farklı illerinde benzer şekilde karşımıza çıkarmak isledikleri bu manzara sadece Van halkının iradesine yapılmış saldırı değildir. Elbette bizler yıllardır Türk ve Kürt halkının eşitliği için mücadele ediyoruz. Artık bu mesele dayanışmayı aşmıştır, hepimizin meselesidir. Kürt halkının iradesini buradan selamlıyoruz. Bu iradeye hep birlikte sahip çıkacağız.

EMEP: İRADE GASPINA KARŞI ÇIKMAMIZ GEREKİYOR

Emek Partisi MDDK üyesi Şükran Doğan ise “Başka bir kayyum rejimi kumpası kurdu AKP. Karşı itiraza zaman bırakmayan bir kumpas” dedi. Doğan, “DEM Parti’den de iki gün boyunca saklanmış bir kumpas. Sadece Van halkına kurulmuş bir kumpas değil. Eğer bunun önü alınmazsa, buna karşı güçlü bir irade Tüm Türkiye'de, sadece Kürt halkına bırakılmayacak bir şekilde koyulamazsa, bu sadece Van’la kalacağını beklememeliyiz. İsterse şamar yemiş olsun ki güçlü bir şamar yedi Türkiye halkalarından AKP. İktidarı çok kolay bırakmayacak, baskılarını artıracak üzerinden bir buçuk gün bile geçmeden baskısının bir sinyalini Van halkı üzerinden verdi. DEM Parti ve Kürt halkı, bütün ilçeleriyle beraber, sildi süpürdü. İktidara tokat atan bütün Türkiye halklarıyla beraber, bu irade gaspına karşı çıkmamız gerekiyor” dedi.

PSAKD: VAN HALKININ YANINDAYIZ

Daha sonra konuşan PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ise şöyle konuştu: “Yerel seçimlerde Türkiye halkları tekçi, inkarcı, asimilasyoncu tek adam rejimine karşı halkın kardeşliği ve barış talebiyle çok değerli bir ders vermiştir. İnadına barış, inadına demokrasi demek adına Kürt halkının yanındayız. Van halkının iradesine sahip çıkıyoruz.”

TİP: DEM PARTİNİN İRADESİNE KET VURULMASINA GEÇİT VERMEYECEĞİZ

TİP adına yapılan konuşmada, “Yeni bir durumla karşı karşıya değiliz. 7 Haziran’da tokat yiyenler ne yaptıysa bugün de aynı şeyi yapıyorlar. Bize bir derstir. Yeni 7 Haziran-1 Kasım aralarına müsaade etmeyeceğiz. Van halkının DEM Parti adına iradesini gösterilmesine ket vurulmasına geçit vermeyeceğiz” denildi.

SOL PARTİ: YARGI İKTİDARIN SÖZCÜSÜDÜR

SOL Parti adına yapıla konuşmada ise, “Siyasal islamcı rejimin halkın verdiği cevabı neticesinde ilk olarak icraatı Van halkının iradesine saldırmasına karşı toplandık. Bu rejim Kürt halkına karşı sistematik olarak kayyum rejimiyle baskı sürdürüyor. Bu rejim halkın değil sermayenin rejimidir. Bu yargı sadece bu iktidarın sözcüsüdür. Derhal bu kararda vazgeçmelerini talep ediyoruz” açıklamasında bulunuldu. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar