Araştırma: Son 30 yılda 50 yaş altı kanser vakalarında yüzde 79'luk artış
Artı Gerçek - Bilim insanları dünya genelinde 50 yaş altı kanser vakalarının son otuz yılda yüzde 79 arttığını ortaya koydu. Buna göre, yılda bir milyondan fazla 50 yaşın altında insan kanserden ölüyor ve bu rakamın 2030 yılına kadar yüzde 21 oranında artması bekleniyor. Uzmanlar, artışın sebebine ilişkin henüz net konuşamasa da kötü beslenme, alkol ve tütün kullanımı, fiziksel hareketsizlik ve obezitenin faktörler arasında olabileceği görüşünde. Genetik faktörlerin yanında kırmızı et tüketimi ile tuz oranı yüksek, meyve ve süt oranı düşük diyetlerin de söz konusu artışta rolü olabilir.
KADINLARDA ÖLÜM ORANI ERKEKLERE GÖRE DAHA YÜKSEK
BMJ Onkoloji medikal araştırma dergisinde yayınlanan çalışmaya göre az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde erken başlangıçlı kanser vakaları sağlığa erişimde yaşanan sorunlar nedeniyle daha yüksek. Söz konusu ülkelerde kanser vakaları kadınlar için erkeklere oranla daha öldürücü düzeyde. Çalışmaya göre, 50 yaş altı bireyler arasında en yüksek ölüm oranı Okyanusya bölgesi, Doğu Avrupa ve Orta Asya'da görülüyor.
14-49 YAŞ ARASINDA 3,26 MİLYON KİŞİYE KANSER TEŞHİSİ
Araştırmacılar, 1990 ve 2019 yılları arasındaki değişiklikleri tahmin etmek için 14 ila 49 yaş arasında yeni kanser vakalarını, ölümleri, sağlık sonuçlarını ve söz konusu artışa yol açan risk faktörlerini inceledi. Makaleye göre, 2019 yılında, 50 yaş altı bireylerde yeni kanser teşhisi 3,26 milyona ulaşarak 1990 yılındaki rakama göre yüzde 79'luk bir artış gösterdi.
YILDA 1 MİLYONDAN FAZLA 50 YAŞ ALTI BİREY KANSERDEN ÖLÜYOR
204 ülkeden 29 kanser türünü kapsayan verilerin analiz edildiği çalışmaya göre, küresel erken başlangıçlı kanser vakaları 1990'da 1,82 milyondan 2019'da 3,26 milyona yükseldi. Aynı dönemde, 40'lı, 30'lu yaşlarda veya daha genç yetişkinlerde kanserden ölümler yüzde 27 oranında arttı. Araştırma, yılda bir milyondan fazla 50 yaş altı insanın kanserden öldüğünü de ortaya koydu.
MEME KANSERİ VAKALARINDA DRAMATİK ARTIŞ
Meme kanseri vakalarında ise aynı dönemdeki artış oranı her 100 bin kişi için yüzde 13,7 olarak gerçekleşirken, ölüm oranlarında da yüzde 3,5'luk artış gözlendi. Erken başlangıçlı nefes borusu ve prostat kanseri vakalarında ise yüzde 2,28 ve yüzde 2,23'lük tahmini artışlarla 1990 ve 2019 yılları arasında en hızlı artış gösteren kanser türleri oldu. Karaciğer kanseri vakalarında ise yılda yüzde 2,88 oranında düşüş yaşanması dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)
Bilim insanları: Zayıflama hapları bağımlılık ve bunama tedavisinde umut olabilir
Bilim insanları doğanın beşinci kuvvetini keşfetmenin eşiğinde olabilir
Bilim insanlarından heyecanlandıran çalışma: Depremleri önceden tahmin etmek mümkün olabilir