Diyarbakır Tabip Odası'ndan Ağustos raporu: Ekonomik gerekçelerle salgının yayılmasına göz yumulmuştur
Diyarbakır Tabip Odası (DTO) Ağustos ayı raporunda günde ortalama 450 kişiye Covid-19 tanısı konduğunu söyledi. "Covid pozitif işçi sayılarının artması denetime yönelik bir çabaya sebep olmamış; aksine, semptomsuz temaslılara test yapılmayarak ekonomik gerekçelerle salgının yayılmasına göz yumulmuştur" denilen açıklamada 600'e yakın sağlık çalışanının da Coronavirus'e yakalandığı belirtildi.
DTO, Ağustos ayı raporunu yayınladı. Raporda, 1 Haziran’dan itibaren hükümetin pandemi tedbirlerini esnetmesiyle vaka sayılarında tekrar yükselme olduğunu belirtilirken, yükselen vakalardan en çok etkilenenlerin ise sağlık çalışanlarının olduğu vurgulandı.
Raporda, "2.ve 3. basamakta uygulanan katı MHRS nedeniyle ASM'lerde hasta yoğunluğu artmıştır. Salgının yayılımının durmasına yönelik merkezi önlemler alınmaması sebebiyle "özellikli izlem" sayıları 80-100 bandında seyretmektedir. Halihazırda hasta sayıları artmış olan aile hekimlerinin bu izlem hastalarını araması ve takip etmesi çok ciddi iş yükü yaratmaktadır. Entegre hastanelerde çalışan aile hekimlerine tüm bu yoğunluğun yanında ayda 7-8’i bulan haftaiçi-haftasonu acil nöbeti tutturulması sorunları içinden çıkılamaz bir hale getirmiştir. ASM'lerde görev alan sağlık çalışanlarına koruyucu ekipman dağıtımının durdurulduğu, tüm talep ve girişimlerimize rağmen sahada çalışan sağlıkçıların güvenliğinin gözardı edildiği tespit ettiğimiz önemli konulardan biridir" denildi.
'EKONOMİK GEREKÇELERLE SALGININ YAYILMASINA GÖZ YUMULMUŞTUR'
Fabrika ve atölyelerde işverenlerin işçilere ekipman dağıtmayıp işçinin kendisinin temin etmesinin istendiğini belirten DTO, "Covid pozitif işçi sayılarının artması denetime yönelik bir çabaya sebep olmamış; aksine, semptomsuz temaslılara test yapılmayarak ekonomik gerekçelerle salgının yayılmasına göz yumulmuştur. Covid testi pozitif gelen personellere temaslıların isimlerinin verilmemesi konusunda yapılan işveren baskısı olağanlaşmıştır. Fabrikalarda yapılması gereken filyasyon çalışmalarının yerinde değil telefon üzerinden yapılmaya çalışılması, pozitif vaka sayısının fazla olduğu fabrikalarda vardiyalı -mesafeli çalışma , gereklilik halinde üretime ara verilmesi konusunda il sağlık müdürlüğünün önlem almaktan kaçınması, iş sağlığı alanında salgın yönetimindeki dikkat çekici kusurlardandır" dedi.
Filyasyon ekiplerinde bulunan sağlık çalışanlarının da gerekçe gösterilmeksizin mesaj atarak göreve çağrıldığını belirten DTO, 08.00-24-00 arası mesai ücreti dahi ödenmeden çalıştırıldığının altına çizdi.
600 SAĞLIK ÇALIŞANI ENFEKTE OLDU
Yeterli önlen alınmamasının faturasının sağlık çalışanlarına çıktığını belirten DTO, şu açıklamayı yaptı:
"Belli zümreler ve imtiyazlı gruplar kendilerine düzenli test yapıldığını itiraf ederken sağlıkçılara rutin test uygulaması yapılmamaktadır. Artan viral yük nedeniyle enfekte sağlıkçı sayısı artmıştır. Bileşeni bulunduğumuz Sağlık Platformu ile beraber salgının ilk gününden itibaren enfekte sağlıkçı istatistiklerini toplamaktayız. 25 Mayıs itibari ile 95 olan enfekte sağlıkçı sayısı, eylül başında 600’ün üzerinde seyretmektedir.
"Siyasal iktidarın, yetkililerinin salgın kontrolünü ciddiye almadığı, sorumluluğu tümüyle vatandaşa yüklediği, bireysel önlemler ile süreci geçiştirdiği gözlemlenmektedir. İlimizde artan vaka sayıları, yetmeyen hastane ve YBÜ yatak sayıları, giderek tükenen sağlık emekçileri görmezlikten gelinmekte, Epidemiyolojik verilere uygun, halk sağlığının önemsenerek alınması gereken kamusal önlemlerin hiçbirinin devreye sokulmadığına tanık olmaktayız"