Dünya Pi Günü
14 Mart'ta kutlanan Dünya Pi gününde Google çalışanı Emma Haruka Iwao, sayının 31,4 trilyon basamaklı halini hesaplamayı başararak rekor kırdı.
Iwao, kısaca 3,14 olarak ifade edilen ancak sonsuza kadar devam eden Pi sayısının alt hanelerini Google'ın bulut hesaplama sistemlerinin yardımıyla buldu.
Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na giren yeni rekor, 3,14'e atfen her yıl 3. ayın 14'üncü günü olan 14 Mart'ta kutlanan Dünya Pi Günü'nde Google'ın yayımladığı blog yazısıyla duyuruldu.
Bir dairenin çevresinin, çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel sayı olan Pi'nin alt basamaklarını hesaplamak oldukça zor. Çünkü alt basamaklardaki rakamlar arasında bir mantık dizgisi bulunmuyor.
Mühendislik, fizik alanında hatta uzay araştırmaları gibi alanlarda yapılan hesaplamalarda sıkça kullanılan Pi sayısı, silindirlerden dalga boylarına kadar birçok olgunun ölçümlenmesinde kullanılan formüllerin bir parçası.
BBC'ye konuşan yeni Pi rekortmeni Iwao, çocukluğundan beri Pi sayısını çok etkileyici bulduğunu söylüyor ve "Hâlâ şaşkınlık içindeyim. Dünya rekorunu kırmak kolay olmadı" diyor.
121 GÜNDE HESAPLADI
Dünya rekorunu getiren Pi hesaplaması için 170 terabyte veri kulanıldı. Bu büyüklük, 34 milyon şarkı dosyasının büyüklüğüyle eşdeğer. Hesaplamanın tamamlanması ise 121 günde gerçekleşti.
Iwao'nun bundan sonraki hedefi, rekorunu geliştirmek. Emma Haruka Iwao, "Pi'nin sonu yok. Yeni alt basamakları bulmayı çok isterim" diyor.
NASA uzmanları daha önce Pi sayısını hangi hesaplamalarda kullandıklarını kimi örneklerle yazmışlardı:
- Mars'a gönderilen uzay araçlarının inişi için kullanılacak paraşütlerin boyutu
- Bir gezegenin yüzeyini tamamen görüntülemek için kaç dikdörtgen kameranın gerekeceği
- Uzay araçlarının gezegenlerin yörüngesine girerken ne zaman fren sistemlerinin devreye sokulacağının hesaplanması
Matematikçi Matt Parker, "Pi sayısı sadece dairelerle ilgili hesaplamalar konusunda faydalı değil. Pi sayısı olmadan modern matematik, fizik ya da mühendislik hesaplamaları yapılamazdı" diyor.
Pİ SAYISI NEDİR?
Pi sayısının kim tarafından bulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bu sayının tarihi millattan önceye kadar dayanıyor. Pi sembolü, Yunan alfabesinin 16. harfidir. Pi sayısının 6 trilyonuncu, 8 trilyonuncu, 9 trilyonuncu ve 10 trilyonuncu basmakları 5'tir.
İlk kez 1998 yılında San Francisco Exploratorium'da ünlü bir fizikçi olan Larry SHAW tarafından kutlanan Pi Günü, Türkiyede ilk kez 2007 senesinde kutlanmıştır. (YAŞAM HABERLERİ SERVİSİ)