Kesintisiz yürünecek denilen Galataport'a lüks otel engeli
Sinem UĞURLU
İSTANBUL - Yöneticilerinin “200 yıldır halkın erişimine kapalı olan sahil şeridini halka açıyoruz” diye sunduğu Galataport projesi, bilim insanlarının ve meslek odalarının tüm itirazlarına rağmen hayata geçti. Karaköy sahil şeridinin simgesi sayılan üç tarihi yapıyı da içine alacak şekilde devam eden Peninsula Oteli'nin inşaatı ise sahil şeridini 'kesintiye' uğratmış durumda.
KESİNTİSİZ KIYI YÜRÜYÜŞ MÜMKÜN DEĞİL
Fındıklı'dan Karaköy Vapur İskelesi'ne ya da İskele'den Fındıklı'ya sahil boyu yürümek isteyenler, Peninsula Oteller Zinciri'nin kıyıyı da içine alarak kapattığı alana takılıyor. Plakalarla çevrilerek kapatılan kıyıdan, 5 yıldızlı otel nedeniyle kesintisiz bir şekilde yürümek mümkün değil. Sahil şeridine dönmek için Kemankeş Caddesi'ne çıkıp, otel binalarını geçtikten sonra tekrar deniz tarafına yürümek gerekiyor.
YOĞUN İNŞAAT DEVAM EDİYOR
Artı Gerçek'in çektiği fotoğraflara göre içeride ve dışarıda işçilerin yoğun inşaat çalışması devam ediyor.
Galataport'taki mağazalarda çalışanların duyumlarından alınan bilgiye göreyse, kıyı şeridi inşaat sonrasında da açılmayacak.
'25 METRELİK HAVUZ'
Zaten Hong Kong merkezli Peninsula Otel'in internet sitesindeki mimari proje görüntülerinden de kıyının tamamen otele ait olacağı anlaşılıyor. Proje kapsamında kıyıya 25 metrelik kapalı bir yüzme havuzu yapılıyor.
65-70 metrekare büyüklüğündeki 177 odalık otel, tarihi yarımadanın tam karşısında yer alıyor.
OTEL, ÜÇ TESCİLLİ BİNAYA 'EL KOYMUŞ' DURUMDA
Otel projesi; Merkez Han, Karaköy Yolcu Salonu ve Çinili Han olmak üzere üç tescilli binaya 'el koymuş' durumda. Söz konusu simge binalar, uzun yıllar Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından kullanıldıktan sonra, Galataport ihalesi kapsamında özelleştirilmişti.
Otelin tanıtımında ise bu binalar şu ifadelerle pazarlanıyor: "Üç tanesi özenle restore edilmiş tarihi binalar olmak üzere dört zarif yapıdan oluşan otele misafirler hem kara hem de deniz yoluyla ulaşabiliyor."
'ÖZEL TEKNE İSKELELERİ' İLE PAZARLANIYOR
Hong Kong merkezli Peninsula Oteller zincirinin İngilizce internet sitesinde de, "Peninsula Istanbul" hakkında ayrıntılı bir anlatım bulunuyor. Anlatımda otelin "Boğaz kıyısında dört yan yana binadan" oluştuğu; 177 odasının birçoğunun Boğaz manzaralı olduğu ve 'özel terasları' bulunduğu; odalardan bazılarının "muhteşem bahçelere, geniş bir yüzme havuzuna ve özel tekne iskelesine doğrudan erişiminin olduğu" belirtiliyor.
300 milyon euroluk yatırım olan Boğaz Kıyısındaki otelin 14 Şubat 2023’te açılması planlanıyor. Otelin oda fiyatları ise "açılışa özel olarak" 1.050 euro.
MERKEZ HAN, KARAKÖY YOLCU SALONU VE ÇİNİLİ HAN'IN TARİHİ
- Rıhtım Caddesi üzerinde 1912-1914 arasında inşa edilen Karaköy Merkez Han, 2013'e kadar Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'nin Genel Müdürlük binası olarak kullanılıyordu.
- 1910-1911 yılları arasında inşa edilen ve günümüze kadar gelen Çinili Han, önceleri yolcu salonu olarak, 1940 yılından sonra ise yeni yolcu salonunun inşasının ardından PTT tarafından Posta Merkezi olarak kullanıldı. Daha sonrasında farklı kurumlara hizmet etti.
- 1936’da düzenlenen mimari yarışma sonuncunda birinci seçilen Mimar Rebii Gorbon’un tasarladığı Karaköy Yolcu Salonu; erken Cumhuriyet döneminin özgün yapılarından biriydi. İstanbul'un ve Türkiye'nin ilk ve modern deniz yolcusu uğurlama ve karşılama salonu olma özelliğini taşıyordu. Tarihi Karaköy Yolcu Salonu, Mayıs 2014’e kadar aktif olarak kullanıldı. Karaköy Yolcu Salonu’nun üst katında yer alan Liman Lokantası da, uzun yıllar Karaköy simgelerinden ve gezilecek tarihi mekanlarından biri oldu.
'SAHİL ŞERİDİ HALKA AÇILIYOR' DİYE PAZARLAMIŞLARDI
Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Bilgili Holding ortaklığıyla yürüttükleri Galataport Projesiyle ilgili olarak “Tam 200 yıldır halka kapalı olan 1.2 kilometrelik sahil şeridi halka açılıyor” demişti.
MİMARLAR ODASI 'KIYI KAPATILACAK' UYARISI YAPMIŞTI
Galataport hayata geçirilirken sık sık kamuoyunu bilgilendiren TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, projenin bir "kent suçu" olduğunu söyleyerek “Galataport’la kıyı şeridinin nasıl kapatıldığını, yolcular gelip gitmeye başladığında daha çok fark edecektir” açıklamasını yapmıştı.
GALATAPORT'A SAYISIZ DAVA AÇILMIŞTI
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, projeye karşı sayısız dava açtı. Bu davalarında bazılarında Danıştay tarafından durdurma kararları çıktı.
ERDOĞAN İPTAL KARARINA “HIYANET-İ VATANİYE” DEMİŞTİ
Danıştay kararlarının ardından 24 Kasım 2014’te konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yargıçlar için 'rüşvetçi' imasında bulunarak şunları söylemişti. “Başbakanlığım döneminde biz meşhur Tophane’deki Galataport’un ihalesini yaptık. İhale bitti, kazananı belli, hepsi belli. Bakın ihaleden sonra iki yıl geçti. Şimdi yargı karar veriyor yürütmeyi durdurma. Böyle bir anlayış olabilir mi?
Ben ülkemde bu yargıya nasıl güveneceğim, inanacağım? Cumhurbaşkanı hıyanet-i vataniye içinde olursa suçludur. Peki yargıç hıyanet-i vataniye içinde olursa nedir? Bakın iki yıl geçiyor siz böyle bir karar vermiyorsunuz, iki yıl sonra veriyorsunuz. Bu nedir? Vatanperverlik midir?”